Εννέα παγκόσμια γεγονότα που εκλαμβάνουμε ως αληθινά, ενώ δεν είναι (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε μερικά από τα πράγματα που όλοι πιστεύουν ότι ισχύουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αληθινά.

Στην πραγματικότητα τo Σινικό Τείχος δεν είναι ορατό από το διάστημα. Image: Supplied

v

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και τι όχι; Πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε, ενώ άλλες φορές ορκιζόμαστε πως αυτό που πιστεύουμε ισχύει, ενώ μπορεί να είναι λάθος. Η πίστη μας, όμως, ότι είναι σωστό επειδή πιστεύουν σε αυτό και πολλοί άλλοι άνθρωποι, αποδεικνύεται συχνά ότι είναι λανθασμένη.

Πολλά από τα «λάθη» που πιστεύουμε ότι είναι αληθινά τα διδαχτήκαμε στο σχολείο. Για παράδειγμα μάθαμε ότι ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο ή ότι η Γενεύη είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας.

Αν θέλουμε να είμαστε κοντά στην αλήθεια, πρέπει να ελέγχουμε καθετί που ακούμε ή διαβάζουμε για την ορθότητά του και να κρίνουμε, αφού έχουμε διασταυρώσει αν κάτι είναι όντως έτσι.

Ας δούμε μερικά από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι παντού στον κόσμο.
ν

Το Σινικό Τείχος. Image: Wikimedia Commons

ν

1. Το Σινικό Τείχος της Κίνας φαίνεται από το διάστημα

Το Μέγα Σινικό Τείχος έχει συνολικό μήκος 8.850 χλμ. σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, όμως δεν είναι ορατό από το διάστημα διά γυμνού οφθαλμού. Σύμφωνα με τη NASA μπορεί να γίνει ορατό μόνο με κάμερα υψηλής ευκρίνειας ή τηλεσκόπιο. Οι διάφορες διαστημικές φωτογραφίες του Τείχους έχουν ληφθεί από διαστημόπλοια ή δορυφόρους, που έχουν όμως την ικανότητα να «βλέπουν» ακόμη και το σπίτι στο οποίο κατοικείτε.
ν

Η Ελευθερία φωτίζει τον Κόσμο. Image: Supplied

ν

2. Το Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη

Μια άλλη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι το Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Το άγαλμα, ύψους 93 μέτρων, ήταν γαλλική ιδέα και κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Φρεντερίκ Μπαρτολντί και τον περίφημο μηχανικό Γκυστάβ Άιφελ, που έφτιαξε τον Πύργο του Άιφελ, Κατασκευάστηκε στη Γαλλία και δωρήθηκε στις ΗΠΑ στο πνεύμα της γαλλοαμερικανικής φιλίας το 1885.

Βρίσκεται στη νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ (Liberty Island) κοντά στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην πολιτεία του Νιου Τζέρσι (New Jersey).
ν

Νείλος. Image: Supplied

ν

3. Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο

Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά ο δεύτερος του κόσμου. Ο πρώτος είναι ο Αμαζόνιος με μήκος 6.992 χιλιόμετρα, ενώ ο Νείλος έχει μήκος μόλις 6.853 χιλιόμετρα.
ν

Το Τορόντο είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της επαρχίας του Οντάριο. Image: Wikimedia Commons

ν

4. Πρωτεύουσα του Καναδά είναι το Τορόντο

Στην πραγματικότητα πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα, στα όρια των επαρχιών του Κεμπέκ και του Οντάριο. Η πόλη βρίσκεται 400 χιλιόμετρα ΒΑ από το Τορόντο και 190 χλμ. δυτικά από το Μόντρεαλ.

Η επιλογή της Οττάβας ως πρωτεύουσας έγινε από τη βασίλισσα Βικτώρια (1819 – 1901), επειδή βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από τα σύνορα του Καναδά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,
ν

Τοπίο στην Ισλανδία. Image: Supplied

ν

5. Η Ισλανδία είναι φτιαγμένη από “πάγο”
και η Γροιλανδία είναι όλη “πράσινη

Οι αγγλόφωνοι ξεγελιούνται συνήθως από τα ονόματα αυτών των χωρών. Όμως η Ισλανδία (Ice-land) δεν είναι φτιαγμένη από πάγο, ούτε η Γροιλανδία (Green-land) είναι η πράσινη χώρα.

Η Γροιλανδία, δηλαδή «Η Γη των Γροιλανδών», ανήκει στη Δανία και είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, εξαιρουμένης της Αυστραλίας που θεωρείται ήπειρος. Βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό και τα 9/10 του εδάφους της είναι σκεπασμένα από πάγο, με πάχος από 300 μέτρα έως 3.000 μέτρα.

Η Ισλανδία βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γροιλανδίας και έχει πολλά ηφαίστεια. Είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο. Έχει 371.580 κάτοικους και πρωτεύουσα το Ρέικιαβικ. Κατά μια ερμηνεία, ταυτίζεται με το νησί Θούλη που επισκέφτηκε ο Έλληνας θαλασσοπόρος Πυθέας ο Μασσαλιώτης στο ταξίδι που έκανε τον 4ο αιώνα π.Χ., περί τα 332 – 310 π.Χ.
ν

Το συντριβάνι της Γενεύης έχει ύψος 140 μέτρα. Image: Supplied

ν

6. Η Γενεύη είναι πρωτεύουσα της Ελβετίας

Ανακριβές. Η Γενεύη είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονίου. Είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία, έδρα πολλών διεθνών οργανισμών. Εκεί βρίσκεται και το CERN. Η Ελβετία αποτελείται από ομόσπονδα καντόνια και επισήμως δεν έχει πρωτεύουσα. Παραδοσιακά πάντως πρωτεύουσα θεωρείται η πόλη της Βέρνης.
ν

Έβερεστ. Image: Supplied

ν

7. Το Έβερεστ είναι το πιο ψηλό βουνό στον κόσμο

Όποιον και να ρωτήσετε, θα σας πει ότι το Έβερεστ είναι το πιο ψηλό βουνό στον κόσμο.

Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Το ψηλότερο βουνό στον κόσμο είναι το Μάουνα Κέα (Mauna Kea) στη Χαβάη, που είναι κατά 1.116 μέτρα ψηλότερο από βάση σε κορυφή από το Έβερεστ, το οποίο έχει ύψος 8.849 μέτρα.

Απλώς, η κορυφή του Έβερεστ είναι το υψηλότερο σημείο της γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
ν

Τοπίο στην Ανταρκτική. Image: Wikimedia Commons

ν

8. Η Ανταρκτική δεν είναι έρημος

Και όμως είναι. Δεν είναι όλες οι έρημοι όπως η Σαχάρα με 50 βαθμούς Κελσίου. Οι έρημοι μπορούν κάλλιστα να είναι καλυμμένες από πάγο, όπως η Ανταρκτική, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λίγες βροχές.

Η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη και πιο κρύα έρημος του κόσμου με έκταση 14,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
ν

Ο χάρτης αυτός των βρετανικών νησιών δείχνει τη διαφορά Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Image: Encyclopaedia Brittanica

ν

9. Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι το ίδιο

Και όμως δεν είναι το ίδιο. Ο όρος «Μεγάλη Βρετανία» περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Ενώ, το «Ηνωμένο Βασίλειο» (το πλήρες όνομά του είναι The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) αποτελείται από όλη τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
v

30 Geography Facts Most People Get Wrong | The Geography Bible
v

ν

 


Translate this post