Υπάρχει ένα “αντι-σύμπαν” όπου ο χρόνος τρέχει προς τα πίσω; (video)

Κατηγορία MAGAZINE, Φυσική-Κοσμολογία

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα “αντι-σύμπαν” δίπλα στο δικό μας, όπου ο χρόνος τρέχει προς τα πίσω.

Αυτό το σύμπαν θα μπορούσε να εξηγήσει την ποσότητα της σκοτεινής ύλης στον κόσμο μας. Πηγή: News Media

v

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ “ΑΝΤΙ-ΣΥΜΠΑΝ” στο οποίο ο χρόνος τρέχει προς τα πίσω; Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει, όπου ο χρόνος τρέχει προς τα πίσω, πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε τον κόσμο μας.

Η θεωρία μπορεί να ακούγεται “τρελή”, όμως έχει πολλούς θιασώτες, καθώς προσφέρει μια μοναδική εξήγηση για την περίφημη σκοτεινή ύλη. Η νέα μελέτη, που έγινε δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Annals of Physics, υποδηλώνει ότι ο λόγος για την ύπαρξη αυτού του σύμπαντος είναι επειδή η φύση αγαπά τις συμμετρίες.

Ο πρώτος που συνέλαβε αυτή την ιδεα ήταν ο Πλάτωνας (427 π.Χ. – 347 π.Χ.). Στον διάλογο Πολιτικός (271a–272b) μιλάει για την εποχή της βασιλείας του Κρόνου, που υπήρξε πριν από την βασιλεία του Δία, δηλαδή πριν από τη δική μας εποχή, όπου το σύμπαν ακολουθούσε κατά την περιστροφή του διαφορετική φορά από τη σημερινή. 

Η χρυσή εποχή του Κρόνου

Συγκεκριμένα ο Πλάτωνας γράφει:

ΞΕ. Είναι φανερό, Σωκράτη, ότι στη φύση, τότε, τα ζώα δεν γεννούσαν το ένα το άλλο, αλλά, το γένος που λένε ότι υπήρχε κάποτε και γεννιόταν από τη γη, ήταν εκείνο που, εκείνο τον καιρό, επέστρεφε πάλι από τη γη∙ κι αυτό μνημονευόταν από τους πρώτους μας προγόνους, οι οποίοι γεννήθηκαν στην αρχή του δικού μας κύκλου, και, γι’ αυτό, χωρίς διάλειμμα στο χρόνο, γειτόνευαν με τον προηγούμενο κύκλο του κόσμου που τελείωνε.

[…] Πράγματι, το γεγονός ότι οι γέροντες επιστρέφουν στην κατάσταση του παιδιού, συνεπάγεται ότι, εκείνοι που έχουν πεθάνει, και βρίσκονται μέσα στη γη, παίρνουν πάλι σχήμα εκεί, και ξαναγυρίζουν στη ζωή, καθώς η διαδικασία της γέννησης προχωρεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακολουθώντας την περιστροφή του σύμπαντος. Κι αφού, γι’ αυτό το λόγο, γεννιούνταν αναγκαστικά από τη γη, έτσι απέκτησαν το όνομα και την ιστορία τους, όσοι από αυτούς δεν οδηγήθηκαν από το θεό σε άλλη μοίρα.

ΝΕ. ΣΩ. Σίγουρα, αυτό έρχεται ως συνέπεια από τα προηγούμενα. Αλλά, η ζωή που λες ότι χαρακτήρισε τη βασιλεία του Κρόνου, υπήρχε στην προηγούμενη περίοδο της περιστροφής, ή στη δική μας; Γιατί, η ανατροπή στην πορεία των άστρων και του ήλιου, είναι φανερό ότι υπάρχει και στις δύο περιόδους της περιστροφής.

ΞΕ. […] Γιατί τότε, στην αρχή, ο θεός ήταν επικεφαλής και φρόντιζε ολόκληρη την περιστροφή· και με τον ίδιο τρόπο, πάλι, όλα τα μέρη του κόσμου ήταν χωρισμένα σε περιοχές, και βρίσκονταν υπό την εξουσία θεοτήτων. Τα ζώα, μάλιστα, ως ένα είδος νομής, μοιράστηκαν σε γένη και αγέλες ανάμεσα σε θείους δαίμονες· και φρόντιζε καθένας μόνος του για όλα, όσα χρειάζονταν τα πλάσματα που είχε στη νομή του· ώστε, κανένα ζώο δεν ήταν άγριο, ούτε έτρωγαν το ένα το άλλο, και δεν υπήρχε ανάμεσα τους πόλεμος, ούτε κανένα είδος διαμάχης.

[…[ Τη νομή τους την είχε ο θεός, και τους επέβλεπε ο ίδιος, όπως τώρα οι άνθρωποι, που είναι ζώο διαφορετικό και περισσότερο θείο από τα υπόλοιπα, έχουν τη νομή άλλων γενών, που είναι κατώτερα από τους ίδιους. Όταν είχε τη νομή εκείνος, δεν υπήρχαν πολιτείες, ούτε οι άντρες κατείχαν τις γυναίκες και τα παιδιά· γιατί όλοι ξαναγυρνούσαν στη ζωή από τη γη, χωρίς να θυμούνται τίποτε από τα περασμένα. Κι ενώ καθόλου δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα, είχαν άφθονους καρπούς από τα δένδρα και από πολλά άλλα φυτά, που δε φύτρωναν με τη γεωργία, αλλά τα παρήγε μόνη της η γη. Τον περισσότερο καιρό, μάλιστα, ζούσαν στην ύπαιθρο γυμνοί και δίχως κρεβάτι· αφού οι εποχές ήταν ευνοϊκές και δεν τους δημιουργούσαν προβλήματα∙ και είχαν μαλακά κρεβάτια, καθώς από τη γη φύτρωνε άφθονη πόα. Αυτή λοιπόν, Σωκράτη, ήταν η ζωή όταν βασίλευε ο Κρόνος· όσο για την τωρινή, που λένε πως είναι η εποχή του Δία, τη γνωρίζεις ο ίδιος· θα μπορούσες, άραγε, και θα ήθελες, να διακρίνεις από τις δυο την πιο ευτυχισμένη;
(Μετφρ. Ι.Σ. Χριστοδούλου).

Ετυμολογώντας τη λέξη Κρόνος, ο Πλάτωνας λέει ότι υποδηλώνει το ακήρατον του νου (τον καθαρό, ακηλιδωτο νου).
ν

Ο Κρόνος με το δρεπάνι του χρόνου. Το άρμα του σύρουν ουράνιοι δράκοντες.. Χαρακτικό του C. Lasinio, 1695. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

Μια κατοπτρική εικόνα του δικού μας σύμπαντος

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το αντι-σύμπαν μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο μέσω της εξισορρόπησης φαινομένων, που από τη δική μας οπτική γωνία φαίνονται ανισόρροπα και να εξηγήσει διάφορα άλυτα μυστήρια, όπως η ακριβής φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Μια από τις ανωμαλίες του κόσμου μας είναι ότι αυτός αποτελείται από 4,9% συνηθισμένη ύλη, 26,8% σκοτεινή ύλη και 68,3% σκοτεινή ενέργεια.
ν

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μας αποτελείται από σκοτεινή ύλη (dark matter). Image: Supplied
v

Το αντί-σύμπαν είναι εντελώς αντίθετο σε όλα σε σχέση με το δικό μας σύμπαν, ένα μέρος όπου ο χρόνος τρέχει προς τα πίσω, όπου κάθε θετικό φορτίο είναι αρνητικό και κάθε αρνητικό φορτίο είναι θετικό.

Αλλά αν ένα τέτοιο αντι-σύμπαν» υπάρχει πραγματικά, θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια απόδειξη;

Ίσως όχι άμεσα, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η εκμάθηση περισσότερων στοιχείων για τα νετρίνα θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις ότι αυτή η θεωρία δεν είναι τόσο τρελή όσο ακούγεται.

Όπως έχουν τα πράγματα, πάντως, δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί οριστικά η ύπαρξή του.
v

NASA Researchers Discover a Parallel Universe That Runs Backwards through Time – Alongside Us | TheSimplySpace
v

ν

 


Translate this post