Ξενάγηση στα μυστικά του σκοτεινού σύμπαντος (vid)

Κατηγορία Διάστημα, Φυσική-Κοσμολογία

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύντομη ξενάγηση στο μυστηριώδες σκοτεινό σύμπαν, που αν και αποτελεί το 95% του κόσμου μας, εντούτοις δεν μπορούμε να το δούμε.

ν

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ είναι αιώνιο, άπειρο και άναρχο με αναρίθμητους κόσμους που ούτε καν μπορεί να διανοηθεί ο ανθρώπινος νους. Ωστόσο, κοιτάζοντας μια ξάστερη νύχτα τον ουρανό, ή μια φωτογραφία με το κοσμικό «αυγό» μέσα στο οποίο προσπαθούν να στριμώξουν το σύμπαν οι κοσμολόγοι, βλέπετε μόνο το 5% του σύμπαντος, αυτό δηλαδή που είναι ορατό.
Γιατί το υπόλοιπο 95% είναι αόρατο, ή μάλλον «σκοτεινό», όπως το αποκαλούν οι αστροφυσικοί, αφού δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτό καμία ακτίνα φωτός. Γι’ αυτό και δεν είναι παρατηρήσιμο.
Η ύλη που αποτελεί το σκοτεινό σύμπαν αποκαλείται «σκοτεινή ύλη» και η ενέργεια που το κινεί «σκοτεινή ενέργεια».
Χονδρικά μιλώντας, το σύμπαν συντίθεται:
α) κατά 5% από τη συνηθισμένη ύλη
β) κατά 25% από σκοτεινή ύλη, και
γ) κατά 70% από τη μυστηριώδη δύναμη που ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια.
Η σκοτεινή ενέργεια θεωρείται ότι αντισταθμίζει τη δύναμη της βαρύτητας.
Σύμφωνα με ορισμένους φυσικούς, στις τέσσερις γνωστές δυνάμεις του σύμπαντος –τη βαρύτητα, την ισχυρή πυρηνική, την ηλεκτρομαγνητική και την ασθενή πυρηνική δύναμη– θα πρέπει να προστεθεί και μια πέμπτη, η σκοτεινή ενέργεια.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ετοιμάζει αυτή την περίοδο ένα νέο διαστημόπλοιο, που έχει το όνομα του πατέρα της γεωμετρίας Ευκλείδη, το οποίο θα σταλεί στο διάστημα το 2021 για να μελετήσει αυτό το σχεδόν αδιευκρίνιστο βασίλειο του κόσμου και να συνθέσει έναν χάρτη του σκοτεινού σύμπαντος.
Αυτό θα το πετύχει μετρώντας με ακρίβεια την επιτάχυνση του σύμπαντος. Το διαστημόπλοιο θα μεταφέρει ένα τηλεσκόπιο τύπου Korsch, που θα μετρήσει τα σχήματα των γαλαξιών σε ποικίλες αποστάσεις από τη Γη και θα διερευνήσει τη σχέση μεταξύ απόστασης και ερυθρότητας.
Οι αστροφυσικοί υποπτεύονται πως με κάποιο τρόπο η σκοτεινή ενέργεια συμβάλλει στην αυξημένη επιτάχυνση του διαστελλόμενου σύμπαντος, οπότε η κατανόηση αυτής της σχέσης θα μας κάνει σοφότερους.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι ευγενική παραχώρηση του National Geographic.
ν

ν

 


Translate this post