Μια τυχαία ανακάλυψη δείχνει τι συμβαίνει την ώρα που πεθαίνουμε (video)

Κατηγορία MAGAZINE, OPEN MIND

ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η ζωή που ζούμε εδώ στη γη είναι ένα όνειρο, που το ονειρεύεται κάποιος εγκέφαλος, αποκαλύπτει μια νέα ιατρική έρευνα.

Μια τυχαία ιατρική ανακάλυψη δείχνει τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε. Image: Supplied

v

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ του θανάτου είναι εξίσου μυστηριώδες με το φαινόμενο της ζωής. Ο άνθρωπος ζει, χωρίς ποτέ να αναρωτιέται το γιατί, και τις λίγες φορές που αναρωτιέται, δεν υπάρχει απάντηση. Θα ’λεγε κανείς ότι ο ανθρώπινος νους δεν είναι κατασκευασμένος –ή προικισμένος– για να λύνει τέτοια βαθιά μυστήρια. Ο άνθρωπος κοιτιέται στον καθρέφτη, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει ποιο είναι το ον που αντανακλάται σ’ αυτόν.

Το ίδιο άλυτο είναι και το μυστηριώδες φαινόμενο του θανάτου. Όχι μόνο δεν γνωρίζουμε γιατί πεθαίνει ο άνθρωπος, αλλά αγνοούμε και το πότε ακριβώς πεθαίνει.

Ωστόσο, αυτή η ερώτηση φαίνεται ότι απαντήθηκε πρόσφατα, με έναν εντελώς τυχαίο τρόπο.

Ο δρ Ajmal Zemmar, από το Βανκούβερ του Καναδά, νευροχειρουργός τώρα στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, στις ΗΠΑ, έκανε μια τυχαία ανακάλυψη που προκαλεί αμφιβολίες για το πότε ένα άτομο πεθαίνει πραγματικά. Είχε έναν 87χρονο ασθενή, ο οποίος είχε θρόμβο στον εγκέφαλο. Όταν ο Zemmar αφαίρεσε τον θρόμβο, ο ασθενής άρχισε να έχει επιληπτικές κρίσεις. Έτσι συνδέθηκε με έναν ηλεκτρο-εγκεφαλογράφο (ΗΕΓ) που άρχισε να καταγράφει την εγκεφαλική του δραστηριότητα. Όλα αυτά ήταν ρουτίνα.

Αλλά ενόσω ο ΗΕΓ βρισκόταν σε λειτουργία, ο ασθενής πέθανε από ανακοπή καρδιάς.  

Τότε συνέβη κάτι που δεν είχε καταγραφεί ποτέ πριν.

Ενώ το καρδιογράφημα έδειχνε ότι δεν υπήρχε καρδιακή δραστηριότητα, οι βελόνες καταγραφής του ηλεκτρο-εγκεφαλογράφου συνέχισαν να λειτουργούν για 30 δευτερόλεπτα μετά το σταμάτημα της καρδιάς.

Και όχι μόνο αυτό. Τα εγκεφαλικά κύματα του 87χρονου ασθενή που είχε πεθάνει, εξακολουθούσαν να καταγράφουν μια εγκεφαλική δραστηριότητα στο ίδιο μοτίβο με τα όνειρα ή με την ανάκληση αναμνήσεων.

“Αναδρομή ζωής

Στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ποτέ άλλοτε δεν είχε πεθάνει ασθενής συνδεδεμένος με ηλεκτρο-εγκεφαλογράφο.

Αυτό το ιατρικό «ατύχημα» δείχνει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ο θάνατος επέρχεται όταν σταματά να λειτουργεί ο εγκέφαλος και όχι όταν σταματά να χτυπάει η καρδιά.

Τι δείχνει όμως αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα 30 δευτερόλεπτα μετά το σταμάτημα της καρδιάς;

Σύμφωνα με τον δρα Ajmal Zemmar και την ομάδα του, αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα υποδηλώνει ότι κατά τη στιγμή του θανάτου συμβαίνει μια τελική «αναδρομή ζωής» (“recall of life”).

Εμείς εννοούμε κάτι ανάλογο όταν λέμε για κάποιον που πέρασε μεγάλη λαχτάρα «είδε όλη τη ζωή να περνά μπροστά από τα μάτια του».

Όπως είπε ο δρ Zemmar: «Στην πραγματικότητα ήταν κάτι εντελώς τυχαίο. Δεν σχεδιάζαμε να κάνουμε αυτό το πείραμα ή να καταγράψουμε αυτά τα σήματα».

Τι σκέφτεται άραγε ο άνθρωπος την ώρα που πεθαίνει;

Ανακαλεί στη μνήμη του στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα και άλλες χαρούμενες αναμνήσεις; Ο δρ Zemmar λέει ότι είναι αδύνατο να το μάθουμε.

«Αν πηδούσα στη φιλοσοφική σφαίρα, θα έλεγα ότι εάν ο εγκέφαλος κάνει μια τελική αναδρομή στο παρελθόν, πιθανότατα θα ήθελε να μας υπενθυμίσει τα καλά πράγματα, παρά τα κακά».

«Αλλά αυτό που είναι αξιομνημόνευτο θα ήταν διαφορετικό για κάθε άτομο».

Η ιατρική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.
ν

v

 


Translate this post