Τα μάτια του ανθρώπου κρύβουν τον θάνατό του (vid)

Κατηγορία Βιολογία-Ανθρωπολογία, OPEN MIND, Ψυχικές δυνάμεις

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα μάτια είναι το κλειδί για την πρόβλεψη του επικείμενου θανάτου ενός ανθρώπου, αναφέρει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου με την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς. Image credit: Pixabay

v

ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ «αξιόπιστο δείκτη» των προβλημάτων υγείας ενός ατόμου, τα οποία μπορούν να επιφέρουν πρόωρο θάνατο, βρήκε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), οι ερευνητές μελέτησαν τα μάτια σχεδόν 47.000 ανθρώπων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση του αμφιβληστροειδούς σχετίζεται με τον εκφυλισμού της υγείας και τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο British Journal of Ophthalmology, βασίζεται στον εντοπισμό της διαφοράς μεταξύ της βιολογικής «πραγματικής» ηλικίας και της χρονολογικής ηλικίας κάποιου ατόμου. Αυτό μπορεί να μετρηθεί με την εξέταση της κατάστασης του αμφιβληστροειδούς, του νευρικού ιστού στο πίσω μέρος του ματιού που έχει κύτταρα ευαίσθητα στο φως.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας χιτώνας που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του οπτικού σήματος σε ηλεκτρικό, το οποίο στη συνέχεια θα το επεξεργαστεί ο εγκέφαλος ώστε να μετατραπεί σε εικόνα. Ο βολβός του ματιού έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το φως να φτάνει στο αμφιβληστροειδή με την ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση.
ν

ν

Η δημοσιευμένη μελέτη, η οποία καταλήγει σε ορισμένα συμπεράσματα χωρίς να στοιχειοθετεί την αιτία, στηρίχθηκε σε δεδομένα της βρετανικής βιοτράπεζας UK Biobank. Πάνω από 80.000 εικόνες αμφιβληστροειδούς που ελήφθησαν από 46.969 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών, οι οποίοι είχαν προβλήματα υγείας και αργότερα πέθαναν, αναλύθηκαν μέσω υπολογιστή. Ο μέσος χρόνος που κάλυπταν οι εξετάσεις των ματιών ήταν τα 11 έτη.

Στη συνέχεια υπολογίστηκε το ποσοστό εκείνων που «γερνούν γρήγορα» (fast agers), δηλαδή των ανθρώπων των οποίων ο αμφιβληστροειδής χιτώνας φαινόταν μεγαλύτερος από την βιολογική τους ηλικία.

Ο αμφιβληστροειδής δείχνει πότε θα πεθάνεις

«Τα μεγάλα κενά ηλικίας στον αμφιβληστροειδή, εάν υπολογισθούν σε χρόνια, συνδέονται κατά 49%-67% με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, εκτός των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου», γράφουν οι ερευνητές.

Υποστηρίζουν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο «προσυμπτωματικού ελέγχου», μετρώντας δηλαδή την ηλικία του αμφιβληστροειδούς να προβλέψουμε εάν και πότε κινδυνεύει κάποιος να πεθάνει.

Ενώ ο ιστός των ματιών φθείρεται φυσικά καθώς μεγαλώνει ένα άτομο στα χρόνια, η πρόσφατη έρευνα έμαθε να μετράει αυτό που αποκαλεί «χάσμα ηλικίας αμφιβληστροειδούς».

Τα μάτια δεν αποκαλύπτουν μόνο την ποιότητα ψυχής ενός ατόμου, αλλά και το πότε και πώς θα πεθάνει, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Μοναδική για κάθε άτομο, η βιολογική γήρανση είναι ο καλύτερος δείκτης διάγνωσης πιθανών σοβαρών καταστάσεων υγείας, λένε οι ερευνητές. Η συνολική υγεία του κυκλοφορικού συστήματος του σώματος και του εγκεφάλου μπορεί να μελετηθεί μέσω της εξέτασης του αμφιβληστροειδούς, επιτρέποντας την αξιολόγηση των υποκείμενων παθολογικών διεργασιών.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Centre for Eye Research Australia, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας,

Η συνείδηση επιζεί μετά τον κλινικό θάνατο

Σε άλλη έρευνα που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του NYU (Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης), οι επιστήμονες μελέτησαν ασθενείς που είχαν επιθανάτιες εμπειρίες (near-death experiences – NDE) και τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και κάπως ανατριχιαστικά.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο δρ Σαμ Πάρνια (Sam Parnia), διευθυντής του κέντρου ανάνηψης στο NYU Langone, συμμετέχει στο κανάλι CBSN για να συζητήσει τα ευρήματα αυτής της έρευνας που δείχνει ότι υπάρχει «κάτι» που επιβιώνει μετά το θάνατο του φυσικού σώματος.
ν

Researchers say there’s evidence that consciousness continues after clinical death | CBS News
v

ν

 


Translate this post