Πάνω από 50% αυξήσεις σε τρόφιμα και προϊόντα – Δείτε την αναλυτική λίστα (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

OIKONOMIA

Posted by Youmagazine Staff

 

«Hλεκτροσόκ» στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά προκαλούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που προκαλούν τσουνάμι ανατιμήσεων.

Η ακρίβεια μπορεί να φέρει ελλείψεις σε καταναλωτικά αγαθά, καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες πλήττονται διεθνώς από την Covid-19 και το μειούμενο εργατικό δυναμικό.  Image: Supplied

ν

«HΛΕΚΤΡΟΣΟΚ» στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά προκαλούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που με τη σειρά τους προκαλούν τσουνάμι ανατιμήσεων, που σε ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες θα είναι πάνω και από 50%.

Η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη!

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η χονδρεμπορική τιμή στην εγχώρια αγορά ανέρχεται στα 242,32 ευρώ/MWh, η ακριβότερη στην Ευρώπη, και ακολουθούν η Ιταλία (233,28), οι Κροατία – Σλοβενία (233,11) και η Βουλγαρία (232,39).

Αυξημένη κατά 189% η τιμή του ρεύματος, σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο

Αυξημένη κατά 189% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αναμένεται να είναι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας  για τον  Σεπτέμβριο, αφού διαμορφώνεται στα 134,7 € / MWh από 46,6 € / MWh το 2020. Παράλληλα αναμένεται νέα αύξηση στο τέλος Οκτωβρίου.

Ήδη, έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης, που θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν το 30%.

Σε ένα συνοικιακό κρεοπωλείο η αύξηση του κόστους ρεύματος φτάνει και τα 200 ευρώ από τον ένα λογαριασμό στον άλλο.

Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, μέσα σε 5 μήνες, τα αμνοερίφια «τσίμπησαν» 15%, το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο πήραν πάνω από 10%.

Πέρσι, τέτοια περίοδο, αυτή η επιχείρηση για 5.911 κιλοβατώρες πλήρωσε για ρεύμα 959 ευρώ. Φέτος, για το ίδιο χρονικό διάστημα και μικρότερη κατανάλωση, κλήθηκε να πληρώσει 1.581 ευρώ.

Αιτία; Η ρήτρα των 897 ευρώ, που πυροδότησε η έκρηξη του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά είναι συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Μητσοτάκη, που έδωσε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο σε ιδιώτες, οι οποίοι κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα σε βάρος του λαού.

Και τα χειρότερα έρχονται

Το 42,2% των επιχειρήσεων προαναγγέλλει αυξήσεις τιμών έως 15%, το 18,52 % εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν το 30%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό κοντά στο 14%, που ετοιμάζεται για αυξήσεις πάνω από 50%.

«Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες για τις οποίες η ενέργεια παίζει βασικό ρόλο, δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις και πολλές από αυτές θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στα προϊόντα τους», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο πρόεδρος του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης.

Ενδεικτικός πίνακας προϊόντων που ακριβαίνουν

 Φυσικό αέριο 30%

 Ψωμί 30%

 Είδη ζαχαροπλαστικής 30%

 Ζυμαρικά 20% – 33%

 Αρνάκι & κατσικάκι 15%

 Μοσχάρι, χοιρινό & κοτόπουλο 10%

 Καλλυντικά – Βαφές μαλλιών 9%

 Καθαριστικά 3,5 – 8%

 Προϊόντα προσωπικής περιποίησης 3,5% – 5,7%

 Γάλα 3%

Ανατιμήσεις σε επιχειρήσεις

 Το 42,2% έχει αύξηση κόστους 15%

 Το 18,5% έχει αύξηση κόστους 30%

 Το 14% έχει αύξηση κόστους 50% και άνω

Ανατιμήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο

 Πετρέλαιο θέρμανσης: πάνω από 1,2 ευρώ το λίτρο

 Πετρέλαιο κίνησης: πάνω από 33%

Τιμή βενζίνης: πάνω από 2 ευρώ το λίτρο (σε νησιά)

 Αμόλυβδη: αύξηση 24%
ν

Ελλάδα | Αυξήσεις – φωτιά στα τρόφιμα | Ionian Channel
ν

ν

 


Translate this post