Η Ελλάδα ξεπέρασε την Γκάνα στον τομέα της οικονομικής ελευθερίας (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τη σκόνη μας τρώει η Γκάνα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, καθώς η Ελλάδα την ξεπέρασε, αφήνοντάς την τρεις θέσεις πίσω!

ν

ΑΥΤΕΣ τις μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση του καναδικού Ινστιτούτου Fraser, με τίτλο «Η οικονομική ελευθερία στον κόσμο», η οποία περιλαμβάνει 162 χώρες που βαθμολογούνται ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις τους.

Στον κατάλογο αυτόν η Ελλάδα καταλαμβάνει την 102η θέση, ανάμεσα στη Νότια Αφρική (101η) και την Γκάνα (103η θέση) σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Η κατάταξη αφορά στοιχεία του έτους 2017.

Σε σχέση με στοιχεία του 2016, η χώρα μας υποχώρησε κατά μια θέση παρ’ όλο που το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από 2 χρόνια συρρίκνωσης.

Με την πρώτη ματιά η χώρα μας φαίνεται να διολισθαίνει, ωστόσο δεν είναι έτσι. Κατ’ αρχήν, η Γκάνα, χώρα της κεντρικής Αφρικής που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο! (Βλ. βίντεο πιο κάτω). Επομένως, το να βρίσκεται, με τα στοιχεία του 2017, η Ελλάδα μια θέση πάνω από τη Γκάνα είναι νίκη!
ν

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2019

Όσοι έσπευσαν να οικτίρουν τη χώρα μας για τη χαμηλή θέση της, δεν έλαβαν υπόψη ότι υπάρχει νεώτερη Έκθεση του Ινστιτούτου Fraser, την οποία παρουσιάζει η Wikipedia και αφορά το 2019.

Στην Έκθεση αυτή, η οποία περιλαμβάνει 180 χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 106η θέση, αφήνοντας την Γκάνα τρεις ολόκληρες θέσεις πίσω, στην 109η θέση!

Πάνω από την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 11 άλλες αφρικανικές χώρες (Μαλί, Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Μπουργκίνα Φάσο, Ουγκάντα, Τανζανία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαρόκο, Πράσινο Ακρωτήριο, Μποτσουάνα, με τον Μαυρίκιο στην κορυφή, στην 25η θέση). Επομένως η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις 12 πιο ισχυρές οικονομίες της Αφρικής!
ν

The fastest growing economy in the world is Ghana! | Pedro F. Hipólito
ν

ν

ν

Όπως δείχνει ο πιο πάνω πίνακας, η χώρα μας βρισκόταν κάποτε πολύ ψηλά, στην 35η θέση (2003) και θα παρέμενε εκεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και η δεκαετής λιτότητα των μνημονίων, που ανέκοψαν κάθε πρόοδο.

Για πρώτη φορά η κατακτημένη οικονομικά από τους Γερμανούς και κατεστραμμένη Ελλάδα μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης επί ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι, σύντομα θα εκτοξευτεί στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των άλλων αφρικανικών χωρών.

Η τιμητική για την Ελλάδα 106η θέση. “2019 Economic Freedom of the World Index”. Πηγή: Wikimedia Commons

Κατάλογος με τις 25 πρώτες χώρες. Στην 24η θέση βρίσκεται η Γερμανία, μόλις μια θέση πάνω από τον Μαυρίκιο. “2019 Economic Freedom of the World Index”. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται… εκτός συναγωνισμού.

Μπορεί το τελευταίο σε ανάπτυξη κράτος της ΕΕ, η Σλοβενία, να βρίσκεται 35 θέσεις πάνω από εμάς, και συγκεκριμένα στην 67η θέση παγκοσμίως, κανείς όμως δεν ξέρει πού βρίσκεται. Αντίθετα, όλοι ξέρουν την Ελλάδα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Η γενική βαθμολογία που συγκεντρώνει η Ελλάδα είναι κάπως χαμηλή, αλλά προβιβάσιμη. Στην κλίμακα από το 1 έως το 10, όπου το 10 σημαίνει μέγιστη οικονομική ελευθερία, συγκεντρώνει 6,59 βαθμούς.

Αλλά αυτό είναι προσωρινό.
ν

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως παραμένουν σχεδόν ίδιες με πέρσι, αφού το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία, με την Αυστραλία να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 7η θέση, οι ΗΠΑ στη 12η θέση και η Γερμανία στην 24η θέση.

Τις δύο τελευταίες θέσεις, του καταλόγου με τις 180 χώρες καταλαμβάνουν για το 2019 η Βενεζουέλα και η Βόρεια Κορέα.

Όπως διευκρινίζει το ΚΕΦΙΜ, ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου· την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και, τέλος, το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
ν

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ

Σε ένα χρόνο από τώρα, το 2020, ξεκινάει στη χώρα μας ένα εθνικής σημασίας οραματικό έργο μεγάλης πνοής, το Ελληνικό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030.

Το εμβληματικό έργο του Ελληνικού θα περιλαμβάνει ουρανοξύστες, καζίνο, φοίνικες, ελικοδρόμια, γήπεδα γκολφ, πάρκα, λίμνες, ποταμούς, εμπορικά κέντρα, σουβλατζίδικα, παγωτατζίδικα, τυροπιτάδικα, φαστφουντάδικα και παιδικές χαρές. Αναμένεται ότι η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» θα ξεπεράσει σε αίγλη τη γαλλική και την ιταλική Ριβιέρα μαζί, προσελκύοντας επενδυτές και κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.
ν

Η μεγάλη ατραξιόν του Ελληνικού θα είναι οι γόνδολες που θα κυκλοφορούν στα κανάλια της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Image: News Media
ν

Η ανάπλαση του Ελληνικού είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στη χώρα, από ιδρύσεως ελληνικού κράτους. Και συμπίπτει ευχάριστα με τα 200 χρόνια της Επανάστασης του ’21, που θα εορταστούν με κάθε λαμπρότητα το 2021.

Αν και είναι πρόωρο, αποκαλύπτουμε το μεγάλο μυστικό, την ατραξιόν που θα προσελκύει χιλιάδες ξένων επισκεπτών που θα καταφθάνουν καθημερινά με υπερωκεάνια: θα φτιαχτεί λιμνοθάλασσα με κανάλια, γέφυρες και γόνδολες, στο υπόδειγμα της Βενετίας, η οποία θα χάσει έτσι το μονοπώλιο του ρομαντικού τουρισμού.

Προς ώρας υπάρχουν δύο γραμμές. Η κυβέρνηση της ΝΔ για να διατηρήσει το couleur locale θέλει τις γόνδολες να τις χειρίζονται ευσταλείς εύζωνοι της προεδρικής φρουράς, με φουστανέλα και τσαρούχια, άδοντες πατριωτικά άσματα, όπως «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά», «Ένας αϊτός καθότανε», «Θα πάρουμε την Άγκυρα, την Πόλη», «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά, Μαρία Πενταγιώτισσα» και άλλα δημώδη.

Από την άλλη μεριά, η Lamda Development θέλει τις γόνδολες να τις χειρίζονται εισαγόμενοι γονδολιέρηδες από τη Βενετία, με ψάθινα καπέλα και την παραδοσιακή ναυτική φορεσιά τους, οι οποίοι θα άδουν το «Ο σόλε μίο» και άριες του Βέρντι, π.χ. «La donna è mobile», για τους ερωτευμένους.

Σε περίπτωση διαφωνίας, το θέμα θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.
ν

Greece Austerity: Was it Worth it? | Roundtable
ν

ν

 


Translate this post