Τα Pandora Papers αποκαλύπτουν τον μυστικό πλούτο των ισχυρών της γης (video)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα Pandora Papers αποκαλύπτουν τον μυστικό πλούτο 300 και πλέον ισχυρών προσώπων, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών δεδομένων που έχουν γίνει ποτέ.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή.

Image credit: Pixabay/Maklay62

ν

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ και οι συναλλαγές διεθνών ηγετών, πολιτικών και δισεκατομμυριούχων έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω μιας από της μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων στην ιστορία.

Τα έγγραφα της Πανδώρας δείχνουν πώς τουλάχιστον 35 σημερινοί και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες και περισσότεροι από 300 κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους για να συγκεντρώσουν τεράστια ποσά πλούτου και να πραγματοποιήσουν μυστικές συναλλαγές.

Τα δεδομένα ελήφθησαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε συνεργασία με έναν σημαντικό αριθμό ΜΜΕ.

Διάσημα ονόματα μεταξύ των εγκληματιών

Το ICIJ ισχυρίζεται ότι τα μυστικά έγγραφα αποκαλύπτουν υπεράκτιες συναλλαγές του βασιλιά της Ιορδανίας, των προέδρων της Ουκρανίας, της Κένυας και του Ισημερινού, του πρωθυπουργού της Τσεχικής Δημοκρατίας και του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Ο κατάλογος των ηγετών είναι εκτενής και περιλαμβάνει επίσης τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Κένυας Ουχουρού Κενιάτα, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

  • Η πανίσχυρη οικογένεια Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν έχει αγοράσει οικόπεδα στη Βρετανία αξίας σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια.

  • Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατηγορείται ότι ίδρυσε ένα δικηγορικό γραφείο το οποίο ασχολείται με την απόκρυψη του πλούτου ενός Ρώσου δισεκατομμυριούχου, αναφέρει το ρωσικό RT.

  • Ένας αριθμός διασημοτήτων αναφέρεται στις διαρροές, συμπεριλαμβανομένης της ποπ σταρ Σακίρα και του πρώην σούπερ σταρ του κρίκετ Sachin Tendulkar της Ινδίας. Οι δικηγόροι και των δύο τονίζουν ότι οι υπεράκτιες συμμετοχές τους είναι νόμιμες και δηλώθηκαν στις φορολογικές αρχές.
    ν

Νόμιμοι εγκληματίες. Από αριστερά: ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, η Σακίρα και ο Τόνι Μπλερ. Πηγή: Wikimedia Commons / Reuters / Henry Nicholls
ν

Οι φάκελοι περιγράφουν ακόμη τις οικονομικές δραστηριότητες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περισσότερων από 130 δισεκατομμυριούχων από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και άλλες χώρες.

Τα Pandora Papers δείχνουν ότι οι ισχυροί της γης επωφελούνται από τις υπεράκτιες εταιρείες

Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πληρώνουν φόρους, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Επιπλέον, έχοντας μια offshore εταιρεία μπορείς να κάνεις ξέπλυμα χρημάτων από κλοπές, ληστείες, πορνεία, εμπόριο όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες δραστηριότητες

Μπορείς, με δύο λόγια, να είσαι νόμιμα παράνομος και να κάνεις ό,τι θέλεις. Και μάλιστα να έχεις ισχύ και πλούτο και να επηρεάζεις τις πολιτικές ή άλλες εξελίξεις στη χώρα σου και αλλού.
ν

Pandora Papers: An unprecedented leak exposes the inner workings of a shadow economy | ICIJ
ν

ν

Ενώ πολλές από τις συναλλαγές ‒που έγιναν από δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές υπεράκτιες εταιρείες‒ δεν συνιστούν νομική παράβαση, αποκαλύπτουν ότι πολλοί από τους πολιτικούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τερματιστεί το υπεράκτιο σύστημα, αντ’ αυτού επωφελούνται oι ίδιοι, κρύβοντας περιουσιακά στοιχεία σε άγνωστες εταιρείες, ενώ οι κυβερνήσεις τους κάνουν ελάχιστα για να παρεμποδίσουν μια παγκόσμια ροή παράνομων χρημάτων που κάνει πλούσιους τους εγκληματίες και εξαθλιώνει τα έθνη, σημειώνει η ICIJ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 90% του παγκόσμιου πλούτου προέρχεται από εγκληματικές ενέργειες και δραστηριότητες, όχι ατόμων ή ομάδων αλλά ολόκληρων κρατών και από χρηματιστηριακές ενέργειες σε βάρος των πολλών αφελών επενδυτών, που νομίζουν ότι θα βγουν κερδισμένοι.
ν

ν

Οι δημοσιογράφοι που μετείχαν στην έρευνα έφεραν στο φως τις δραστηριότητες περισσοτέρων από 29.000 υπεράκτιων εταιρειών.

Το BBC αναφέρει ότι σε συνεργασία με τον Guardian και άλλα ΜΜΕ είχε πρόσβαση σε 12 εκατομμύρια έγγραφα από 14 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε χώρες όπως οι Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι, ο Παναμάς, το Μπελίζ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία.

Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στα έγγραφα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και διεθνή φοροδιαφυγή.

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις, όπως σημειώνει το BBC, είναι το πώς σημαντικοί και πλούσιοι άνθρωποι έφτιαχναν νομίμως εταιρείες προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες 95.000 offshore πίσω από μια σειρά από αγορές. 

Η νόμιμη παρανομία κρατάει τα σκήπτρα

Μερικοί ακόμη από τους «κρυμμένους θησαυρούς» που αποκαλύπτουν τα Pandora Papers, τα οποία περιλαμβάνουν 11,9 εκατομμύρια φακέλους και αρχεία:

  • Ένα κάστρο αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων στη Γαλλική Ριβιέρα, με κινηματογράφο και δύο πισίνες, αγοράστηκε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από τον λαϊκιστή πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, έναν δισεκατομμυριούχο που υποτίθεται καταπολεμά τη διαφθορά των οικονομικών και πολιτικών ελίτ.

  • Περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια είναι εμπιστευτικά εμπιστευμένα στις Μεγάλες Πεδιάδες (Great Plains) των Ηνωμένων Πολιτειών από τον γόνο μιας από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Γουατεμάλας ‒ μια δυναστεία που ελέγχει ένα συγκρότημα σαπουνιών και κραγιόν που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

  • Τρία παραθαλάσσια αρχοντικά στο Μαλιμπού αγοράστηκαν μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών έναντι 68 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμπντουλάχ ΙΙ βασιλιά της Ιορδανίας, τα χρόνια κατά τα οποία οι Ιορδανοί κατέβαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία και τη διαφθορά.

  • Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του εξοικονόμησαν 312.000 λίρες όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο. Το ζευγάρι αγόρασε την υπεράκτια εταιρεία στην οποία ανήκε το κτίριο.

  • Τα Pandora Papers συνδέουν επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό.

Συναλλαγές τουλάχιστον 11,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκαν μέσω των offshore εταιρειών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εδρεύει στο Παρίσι. Λόγω της πολυπλοκότητας και της μυστικότητας του υπεράκτιου συστήματος, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πόσος από αυτόν τον αμύθητο πλούτο συνδέεται με τη φοροδιαφυγή και άλλα εγκλήματα και πόσος περιλαμβάνει κεφάλαια από νόμιμες πηγές τα οποία έχουν αναφερθεί στις αρμόδιες αρχές.
ν

 


Translate this post