Βρέθηκε αρχαίο αθηναϊκό βάζο με ξόρκια και κατάρες

Κατηγορία Αρχαία Ελλάδα, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα βάζο που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για να πέσει μια θανατηφόρα κατάρα πάνω σε 55 άτομα.

Έμπουσα, δαιμονικό θηλυκό τέρας, σε μελανόμορφο αγγείο. Η μαγεία, λευκή και μαύρη, ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα. Πηγή: Pinterest

ν

ΟΠΩΣ ξέρουμε από ευρήματα και ιστορικές πηγές, η μαγεία, λευκή και μαύρη, ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα. Ένα παράδειγμα λευκής μαγείας βρίσκουμε στη βιογραφία του Απολλώνιου Τυανέα που συνέγραψε ο Φιλόστρατος. Την εποχή της βασιλείας του Νέρωνα, ζούσε στην Κόρινθο ένας νεαρός άνδρας ονόματι Μένιππος. Σε έναν περίπατό του στην εξοχή, συνάντησε μια ωραία γυναίκα, η οποία τον κάλεσε να την επισκεφθεί στο σπίτι της. Όταν πήγε στο μέρος που του είχε πει, ο Μένιππος αντίκρισε ένα παλάτι με πλούτη και δεκάδες υπηρέτες. Ύστερα από τις περιποιήσεις που τους έκανε η κυρία του σπιτιού, ο νεαρός την ερωτεύθηκε τρελά. Ύστερα από λίγο καιρό ανακοίνωσαν τους γάμους τους.

Στο μεταξύ ο νεαρός, ενώ πριν ήταν υγιής και ακμαίος, άρχισε να χάνει τις δυνάμεις του και να γερνά πρόωρο. Όταν ανακοίνωσε το γάμο του στον Απολλώνιο, εκείνος του είπε αινιγματικά: «Αυτή η γυναίκα δεν κάνει για γάμο».

Τη μέρα του γάμου, οι φίλοι και οι γνωστοί του Μένιππου συγκεντρώθηκαν στο πολυτελές σπίτι της άγνωστης γυναίκας. Ανάμεσά τους και ο Απολλώνιος. Λίγο πριν ξεκινήσει η γαμήλια τελετή, ο Απολλώνιος είπε στους καλεσμένους: «Όλος αυτός ο πλούτος δεν είναι πραγματικός, αλλά μόνο μια εικόνα της πραγματικότητας. Και η υπέροχη νύφη είναι στην πραγματικότητα μια από τις έμπουσες (βαμπίρ), τις οποίες ο πολύς κόσμος ονομάζει λάμιες και μορμολύκεια. Σε αυτές αρέσει ο έρωτας, αλλά περισσότερο τους αρέσουν οι σάρκες των νεαρών ανδρών τους οποίους δελεάζουν με το σεξ με σκοπό να ρουφήξουν τη νιότη και τη δύναμή τους».

Η νύφη εξαγριώθηκε από τα λεγόμενά του και του είπε να φύγει από το σπίτι της. Αλλά ενόσω μιλούσε, συνέβη κάτι παράξενο: τα χρυσά και ασημένια κύπελλα απ’ όπου έπιναν οι καλεσμένοι εξαφανίστηκαν, και λίγο μετά εξαφανίστηκαν οι μάγειροι και οι υπηρέτες.

Ταυτόχρονα ολόκληρο το παλάτι διαλύθηκε, όπως διαλύονται τα όνειρα. Και στη θέση της όμορφης νύφης εμφανίστηκε μια κακομούτσουνη γριά που άρχισε να παρακαλεί τον Απολλώνιο να μην τη στείλει στην κόλαση. Έτσι, ο Μένιππος απελευθερώθηκε από τη βρικόλακα που απομυζούσε τη ζωτική του ενέργεια και λίγο μετά ανάρρωσε και επανέκτησε την υγεία και το σφρίγος του.
ν

Γκραβούρα με τη βρικόλακα της Κορίνθου. Πηγή: Pinterest
ν

Πρόσφατα αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ ανακάλυψαν ένα αθηναϊκό βάζο ηλικίας 2.300 ετών, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα για την άσκηση μαύρης μαγείας σε βάρος πολλών ανθρώπων.

Συγκεκριμένα το βάζο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για να πέσει μια θανατηφόρα κατάρα πάνω σε 55 άτομα.

Πάνω στο δοχείο, σε όλη την εξωτερική επιφάνεια, είχαν γραφτεί 55 ονόματα. Σήμερα τα περισσότερα είναι αχνά και ξεθωριασμένα. Μέσα στο αγγείο είχαν τοποθετηθεί το κομμένο κεφάλι και τα κάτω άκρα, πόδια και νύχια, ενός νεαρού κοτόπουλου. Τέλος, τα κομμάτια του κοτόπουλου τα διαπερνούσε ένα μεγάλο σιδερένιο καρφί, για να κάνει τα μάγια πιο ισχυρά.
ν

Το βάζο βρέθηκε στα ερείπια ενός κτιρίου στην αρχαία αγορά της Αθήνας. Image credit: Athenian Agora excavations
ν

Ένα μεγάλο σιδερένιο καρφί διαπερνούσε το αγγείο για να κάνει τα μάγια πιο ισχυρά. Image credit: Athenian Agora excavations
ν

Το αγγείο και τα απομεινάρια από το νεαρό κοτόπουλο που υπήρχαν μέσα του. Image credit: Athenian Agora excavations
ν

Αυτός το είδος κατάρας ονομαζόταν κατάδεσμος. Ο πιο γνωστός είναι ο κατάδεσμος της Πέλλας, όπου η κατάρα είναι γραμμένη σε φύλλο μολύβδου και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. (375-350).

Στην περίπτωση του αθηναϊκού αγγείου δεν γνωρίζουμε τι είχαν κάνει αυτά τα πενήντα πέντε άτομα για να τους ασκηθεί μαγεία. Όπως όμως επισημαίνει η Τζέσικα Λαμόντ (Jessica Lamont) του Πανεπιστημίου του Γέιλ, «ο κατάδεσμος στοχεύει στην καταστολή τωγ φυσικών και γνωστικών ικανοτήτων των κατονομαζόμενων ατόμων και σίγουρα έγινε από άτομο ή άτομα που γνώριζαν πώς να ρίχνουν μια ισχυρή κατάρα».

Το πιθανότερο είναι τα 55 άτομα ήταν ύποπτα για την τέλεση κάποιου εγκλήματος και οι διώκτες τους ήθελαν με τον κατάδεσμο να διασφαλίσουν ότι θα δικάζονταν και θα καταδικάζονταν παραδειγματικά.
ν

 


Translate this post