Μυστικά μακροζωίας από έναν Αυστραλό Μαθουσάλα ηλικίας 111 χρόνων!

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αυτή η εξαιρετική λιχουδιά είναι το μυστικό της μακροζωίας του Ντέξτερ Κρούγκερ, ενός Αυστραλού ηλικίας 111 χρόνων και 124 ημερών.

Ο Πολ Χόγκαν στην ταινία “O Κροκοδειλάκιας (Crocodile Dundee) στο Λος Άντζελες”. Πηγή: Prime video / YouTube

v

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ σε ηλικία άντρας στην Αυστραλία είναι πλέον o Ντέξτερ Κρούγκερ (Dexter Kruger), ένας βοσκός από την πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που έκλεισε, τη Δευτέρα, 111 χρόνια και 124 ημέρες σε αυτόν τον πλανήτη, και ξεπέρασε πλέον κατά μια ημέρα τον βετεράνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Τζακ Λόκετ (Jack Locket), που πέθανε, σε ηλικία 111 ετών και 123 ημερών, το 2002.

Συνταξιούχος κτηνίατρος, ο κ. Κρούγκερ, είναι ποιητής και συγγραφέας, και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καλλιεργώντας τη γη, αρνούμενος να εγκαταλείψει τα 5.300 εκτάρια και τα βοοειδή του, στην περιοχή Maranoa, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο κ. Κρούγκερ αποδίδει την μακροζωία του στον απλό τρόπο ζωής του στην επαρχία της Αυστραλίας.

«Έζησα πολύ κοντά στη φύση, και έτρωγα από αυτά που φύτευα στον κήπο και τον οπωρώνα μου», είπε στο ABC, από τον οίκο ευγηρίας, Pinaroo Roma, όπου ζει τα τελευταία χρόνια.
ν

ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ
ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ

Παρ’ ότι δεν κάπνιζε πολύ ούτε ήταν πότης, επέτρεπε στον εαυτό του μια φορά την εβδομάδα, μια εξαιρετική ‒κατ’ αυτόν‒ λιχουδιά, που θεωρεί ότι έπαιξε ρόλο στη μακροζωία του.

«Μυαλά κότας», λέει γελώντας. «Είναι πεντανόστιμα, και μόνο μια μπουκιά».

Γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1910, σε μια εποχή χωρίς τηλέφωνα ή ψυγεία, ο κ. Κρούγκερ έχει ζήσει παγκόσμιους πολέμους, παγκόσμια ύφεση και πανδημίες.

Κάθε μέρα, ο 111 ετών Αυστραλός διατηρεί αυστηρά μια πρωινή ρουτίνα άσκησης. Ύστερα βγαίνει έξω και απορροφά βιταμίνη D από τον ήλιο, μαθαίνει τα νέα κάθε πρωί και μετά ασχολείται με τη συγγραφή του τελευταίου του βιβλίου, μια αυτοβιογραφία για τον αιώνα που έχει διανύσει σε αυτόν τον κόσμο.
ν

Γεννημένος το 1910, ο Ντέξτερ Κρούγκερ βρίσκεται περισσότερο από έναν αιώνα στον πλανήτη. Image credit: ABC News / Phoebe Hosier
ν

Είναι ενήμερος με την τρέχουσα επικαιρότητα και συζητά για το πρόγραμμα εμβολιασμού των Αυστραλών, αλλά και την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

«Δεν πιστεύω ότι [ο κόσμος] σήμερα είναι ένα καλύτερο μέρος απ’ ότι στο παρελθόν. Όχι», είπε στο ABC ο κ. Kruger.

«Οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι. Έχουν υπερβολικά χρέη… και από την άλλη μεριά πολλά χρήματα που τα ξοδεύουν σε σκουπίδια».

«Μέχρι να αποκτήσουμε την τεχνολογία των υπολογιστών, η ζωή ήταν πολύ πιο χαλαρή. Μπορείς να κάνεις θαυμάσια πράγματα με αυτό το μικρό τσιπ, αλλά κάποτε ήμασταν πολύ πιο χαλαροί».

Έχει μυαλό ξυράφι, λέει για τον Ντέξτερ Κρούγκερ, η Μέλανι Κάλβερτ, διευθύντρια του οίκου ευγηρίας, Pinaroo Roma. Η υγεία του είναι πολύ καλύτερη από πολλούς τροφίμους στα 80 και 90 τους χρόνια.

«Ίσως είναι και ο πιο έξυπνος εδώ μέσα», λέει. «Η μνήμη του είναι καταπληκτική και οι αντιληπτικές του ικανότητες απίστευτες».
ν

«ΠΟΛΥ ΑΛΑΤΙ, ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ»

Ο 74χρονος γιος του κ. Κρούγκερ, o Γκρεγκ, πιστεύει ότι η απλή ζωή του, η ισορροπημένη διατροφή, όμως με «πολύ αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά», έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να παραμείνει υγιής μέχρι αυτήν την ηλικία.

«Έζησε σε μια περίοδο όπου το άγχος ήταν πολύ λιγότερο σε σύγκριση με την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα», λέει ο Γκρεγκ Κρούγκερ.

«Δεν κυνήγησε τα “μεγάλα φώτα”, ήταν ευτυχισμένος με τα άλογα και τα ζώα του. Ούτε επιβάρυνε ποτέ το σώμα του με πρόχειρο επεξεργασμένο φαγητό. Ποτέ δεν ήταν υπέρβαρος και πάντα παρέμενε δραστήριος», συμπληρώνει ο γιος του.

Η κ. Κάλβερτ αποδίδει τη μακροζωία του σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως γονίδια, ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Αλλά αυτό που τον ξεχωρίζει, τονίζει, είναι ο δυνατός του χαρακτήρας.

«Παραμένει δυνατός παρά τις αντιξοότητες, έχει αυτή τη θετική ψυχική στάση που τον κρατά και συνεχίζει. Βάζει σκοπό να γράψει βιβλία, να πετύχει νέους στόχους και νομίζω αυτό τον διατηρεί νέο», λέει η κ. Κάλβερτ.

«Να έχεις αυτή την προσωπικότητα – που δεν παραδίδεται στα δύσκολα. Πιστεύω αυτό παίζει τεράστιο ρόλο στο να ζήσουμε περισσότερο».
ν

Ο κ. Kρούγκερ αποδίδει την μακροζωία του στον απλό τρόπο ζωής του στην επαρχία της Αυστραλίας. Image credit: Unsplash / Zachary Ferguson

ν

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ; Η ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από τις αγαπημένες αναμνήσεις του κ. Κρούγκερ είναι η γυναίκα του η Γκλάντις , ο «έρωτας της ζωής του» με την οποία έζησε περισσότερο από 50 χρόνια.

«Με ήθελε, και σύντομα κατάλαβα ότι αυτή ήταν η γυναίκα για μένα».

Κάποτε μπορεί να πέρναγαν και τρεις εβδομάδες μέχρι να τη δει, αναφερόμενος στην εποχή που τη διεκδικούσε. «Δεν είχαμε σινεμά ούτε κάπου να την βγάλω βόλτα, οπότε την επισκεπτόμουν στο σπίτι της».

Δεν είχαν αυτοκίνητα τότε «αλλά είχα καλά άλογα και όλη τη νύχτα έτρεχα πάνω στο άλογο για να βρεθώ μαζί με την κοπέλα μου, την επόμενη μέρα. Λάτρευα την κάθε στιγμή», λέει ο κ. Κρούγκερ.
ν

Ο Ντέξτερ Κρούγκερ ήταν κτηνοτρόφος σε όλη του τη ζωή. Συνταξιοδοτήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Image: Supplied
ν

Το μυστικό της μακροζωίας; «Είναι απλό. Το μόνο που συμβουλεύω είναι να τρώτε καλή τροφή».

«Οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά…. Τρώνε μέχρι θανάτου», προσθέτει.

Το ευαγγέλιό του. «Ζήστε την κάθε μέρα, ξεχωριστά, και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με αυτήν».

Ο επόμενος στόχος του;

Εκτός από το να γιορτάσει τα 112 γενέθλιά του, είναι να πιάσει το ρεκόρ του πιο ηλικιωμένου ανθρώπου στην Αυστραλία, να ξεπεράσει δηλαδή και την Κριστίνα Κουκ (Christina Cock) που έφυγε το 2002 σε ηλικία 114 ετών και 148 ημερών.

«Θέλω να ζήσω. Για όσο βέβαια δεν είναι δύσκολη η ζωή μου».

Ένα μικρό πάρτι θα διοργανωθεί στον οίκο ευγηρίας, για να γιορτάσουν τη σημαντική αυτή ημερομηνία. Θα παρευρεθούν στελέχη από το Αυστραλιανό βιβλίο καταγραφής ρεκόρ, Australian Book of Records, αλλά και πολιτικοί.
ν

 


Translate this post