Ισραήλ: Δεκάδες νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες σε θρησκευτική εορτή (vid)

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 30 Aπρ. 2021,12:36

Youmagazine Newsroom

 

Γιορτή μετατρέπεται σε τραγωδία. Τουλάχιστον 45 νεκροί και πάνω από 100 οι τραυματίες σε θρησκευτική γιορτή στο Μερόν. Δείτε βίντεο.

Σώματα σε ειδικούς σάκους περιμένουν τη μεταφορά τους στο νεκροτομείο. Πηγή: YouTube

ν

Η ΕΒΡΑΪΚΗ θρησκευτική γιορτή του Λαγκ Μπα Όμερ (Lag Ba’omer) στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα μετατράπηκε σε τραγωδία, καθώς τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με το Reuters.

Το γιγαντιαίο, συντονισμένο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος των υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, με τη συνοδεία μουσικής, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι, ανέφεραν κέντρα άμεσης βοήθειας και πηγές προσκείμενες σε νοσοκομεία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Καταμετρήσαμε 38 νεκρούς επιτόπου, όμως έχουμε κι άλλους τραυματίες που κατέληξαν στο νοσοκομείο», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας Magen David Adom, που είναι το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού.
ν

ν

Από τον ρυθμικό χορό το δάπεδο υποχώρησε, επικράτησε σύγχυση και πανικός και πολλοί ποδοπατήθηκαν από το πλήθος που προσπαθούσε να διαφύγει.

«Συνέβη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Άνθρωποι έπεσαν κάτω και άρχισαν να ποδοπατούν ο ένας τον άλλον. Ήταν καταστροφή», είπε ένας μάρτυρας στην εφημερίδα Haaretz.
ν

Israel: At least 38 killed, dozens injured in stampede during religious festival | Ruptly
v

v

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το δυστύχημα προκλήθηκε όταν μια εξέδρα με κόσμο κατέρρευσε από τα συντονισμένα χτυπήματα των ποδιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο δυστύχημα. Στις 24 Μαΐου 2001, 23 άτομα σκοτώθηκαν και 380 τραυματίστηκαν σε γαμήλια δεξίωση σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, όταν οι καλεσμένοι άρχισαν να χορεύουν και να χτυπούν τα πόδια τους ρυθμικά, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το πάτωμα του 3ου ορόφου.
ν

ν

Η εβραϊκή θρησκευτική γιορτή του Λαγκ Μπα Όμερ στο βόρειο Ισραήλ, τελείται γύρω από τον τάφο του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι, που ήταν ταλμουδιστής του 2ου αιώνα μ.Χ. και στον οποίο αποδίδεται το Ζοχάρ, κεντρικό βιβλίο του εβραϊκού μυστικισμού.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότερα από 650 λεωφορεία ναυλώθηκαν από όλη τη χώρα μεταφέροντας περίπου 30.000 άτομα. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των συγκεντρωθέντων ήταν 90.000. Περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του προσκυνήματος.

Η Κυριακή 2 Μαΐου κηρύχθηκε από την κυβέρνηση ημέρα εθνικού πένθους.
ν

 


Translate this post