Οι άνθρωποι ήταν κορυφαίοι θηρευτές για 2 εκατομμύρια χρόνια (vid)

Κατηγορία Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΕΞΕΛΙΞΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η κατανάλωση κρέατος από τους πρώτους ανθρώπους οδήγησε σε μικρότερα στομάχια και μεγαλύτερους εγκεφάλους, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Σκηνή από αττικό μελανόμορφο αγγείο (570 – 560 π.Χ.). Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας.

ν

Η ΤΡΟΦΟΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ περίοδος προηγήθηκε της τροφοπαραγωγικής, δηλαδή το κυνήγι προηγήθηκε της γεωργίας και της καλλιέργειας της γης, γιατί στα πρώτα χρόνια οι άνθρωποι ήταν νομάδες, πριν εγκατασταθούν κάπου και αρχίσουν να καλλιεργούν τη γη. Και όπως έδειξε μια νέα μελέτη, ο Homo sapiens έτρωγε σχεδόν αποκλειστικά κρέας για πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δημιούργησε μια επανάσταση στην εξέλιξη, καθώς σταδιακά τα στομάχια των ανθρώπων μίκρυναν και οι εγκέφαλοι μεγάλωσαν.

Αυτή η ιδέα ‒που ονομάζεται Expensive Tissue Hypothesis (ETH) και προτάθηκε το 1992 από την καθηγήτρια Λέσλι Αγιέλο (Leslie C. Aiello)‒ υποστηρίζει ότι πριν περίπου 1,7 εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε περισσότερο κρέας, που είναι πηγή θερμίδων υψηλής ενέργειας και δεν απαιτεί μεγάλο εντερικό σύστημα.
ν

Η παλαιοανθρωπολόγος Λέσλι Αγιέλο, καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Wenner-Gren Foundation
ν

Αυτή η διατροφή του Homo sapiens αποτελεί τη βάση της σύγχρονης ισορροπημένης δίαιτας που αποτελείται από ίσα μέρη φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, ψαριών και άπαχου κρέατος, και που είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Η πρόταση της καθηγήτριας Αγιέλο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Μίνχο της Πορτογαλίας.

«Οι σύγχρονοι τροφοσυλλέκτες μας έχουν δώσει μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι έτρωγαν οι προϊστορικοί πρόγονοί μας. Οι σύγχρονοι κυνηγοί δεν μπορούν να κυνηγήσουν ελέφαντες και άλλα μεγάλα ζώα και να καταναλώσουν το κρέας τους», λέει ο Miki Ben-Dor από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Γι’ αυτό αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε νέες μεθόδους για την ανασυγκρότηση της διατροφής των ανθρώπων της λίθινης εποχής, για να εξετάσουμε τη μνήμη που διατηρείται στο σώμα μας, τον μεταβολισμό μας, τη γενετική και τη φυσική δομή.

»Η ανθρώπινη συμπεριφορά αλλάζει γρήγορα, αλλά η εξέλιξη είναι αργή. Το σώμα, όμως, έχει κυτταρική μνήμη και θυμάται».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πρόγονοί μας ήταν πολύ σαρκοφάγοι πριν περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια και αυτό συνεχίστηκε μέχρι και 11.700 χρόνια πριν.

Μετά από αυτό, η κατανάλωση φυτών έγινε μέρος του καθημερινού διαιτολογίου.

Η επανάσταση της γεωργίας κατά την νεολιθική εποχή ώθησε τελικά την ανθρωπότητα στον δρόμο που οδηγεί στον σύγχρονο πολιτισμό και τις εκλεπτυσμένες δίαιτες του σήμερα.
ν

4. The Hunting Man – OUT OF THE CRADLE / NHK Documentary | NHK WORLD-JAPAN
ν

ν

 


Translate this post