Είναι αυτός ο αρχαιότερος χάρτης της Ευρώπης; (vid)

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Ένα πετρογλυφικό που βρέθηκε το 1900 στη Βρετάνη, αποδεικνύεται ότι είναι ένας ανάγλυφος χάρτης της Ευρώπης πριν από 4.000 χρόνια.

Η μυστηριώδης ανάγλυφη πινακίδα που βρέθηκε το 1900 στη Βρετάνη της Γαλλίας αποδεικνύεται ο παλαιότερος γνωστός χάρτης στην Ευρώπη. Image credit: Denis Glicksman, Inrap

ν

ΜΙΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΠΕΤΡΙΝΗ ΠΛΑΚΑ της Εποχής του Χαλκού πριν από 4.000 χρόνια, θεωρείται ο παλαιότερος χάρτης της Ευρώπης. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1900 στη συνέχεια όμως πέρασε στη λήθη μέχρι το 2017.

Η πλάκα έχει διαστάσεις 1,52×1,82 μέτρα και οι ειδικοί που την ανέλυσαν πρόσφατα πιστεύουν ότι δείχνει την περιοχή της Δυτικής Βρετάνης.

Συγκεκριμένα, αναπαριστά την κοιλάδα του ποταμού Odet στη Γαλλία, έτσι όπως μπορεί κάποιος να τη δει από ψηλά και να την χαρτογραφήσει, σαν να την έβλεπε από αεροπλάνο.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Η πλάκα Saint-Bélec Slab, περιλαμβάνει στοιχεία που η ομάδα επιστημόνων που την εξέτασε, λέει ότι δεν περίμενε να βρει σε έναν προϊστορικό χάρτη – συμπεριλαμβανομένων των «επαναλαμβανόμενων μοτίβων που ενώνονται με γραμμές για να δώσουν τη διάταξη ενός χάρτη», όπως έχουμε εμείς σήμερα τους παράλληλους και τους μεσημβρινούς.
ν

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι τα χαράγματα στην πέτρινη πλάκα έγιναν πριν από 4.000 χρόνια και απεικονίζουν μια περιοχή στη Δυτική Βρετάνη της Γαλλίας. Σχέδιο της πλάκας Saint-Bélec (επάνω αριστερά) σε σύγκριση με τις δομές της πρώιμης εποχής του Χαλκού που είναι γνωστές στην περιοχή Montagnes noires (πάνω δεξιά) και γνωστά χαρακτηριστικά του ποταμού Odet (κάτω αριστερά). Ο μεγαλύτερος χάρτης (κάτω δεξιά) δείχνει την περιοχή της Γαλλίας που απεικονίζεται στον λίθινο χάρτη σε σχέση με τις άλλες τοποθεσίες της περιοχής. Image credit: Denis Glicksman, Inrap
ν

Η περιοχή της Βρετάνης στη Γαλλία (με κόκκινο) την οποία αναπαριστά ο πέτρινος χάρτης της Εποχής του Χαλκού. Πηγή: News Media
ν

Η ανάγλυφη επιφάνεια του χάρτη υποδηλώνει ότι η τοπογραφία της πλάκας είχε σκόπιμο τρισδιάστατο για να αντιπροσωπεύει όσο γινόταν καλύτερα την κοιλάδα του ποταμού Odet, ενώ οι βαθιές γραμμές φαίνεται να απεικονίζουν το δίκτυο του ποταμού και των παραποτάμων.
ν

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ανάλυσης και φωτογραμμετρία, η ομάδα κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι τα χαρακτικά του ανάγλυφου ταιριάζουν κατά 80 τοις εκατό της κοιλάδας που περιβάλλει τον ποταμό Odet μήκους 30 χλμ. Image credit: Denis Glicksman, Inrap
ν

«Η πλάκα Saint-Bélec φέρει όντως τα τρία στοιχεία μιας προϊστορικής χαρτογραφικής αναπαράστασης, δηλαδή ομοιογενή σύνθεση με χαρακτικά που είναι πανομοιότυπα στην τεχνική και το στυλ και την επανάληψη των μοτίβων», γράφουν οι ερευνητές από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Ερευνών (Inrap), το Πανεπιστήμιο Bournemouth και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βρετάνης.
ν

Η πλάκα, που ονομάζεται Saint-Bélec Slab, περιλαμβάνει ανάγλυφα στοιχεία που η ομάδα των επιστημόνων που την εξέτασε λέει ότι αναπαριστούν κατά 80 τους εκατό την κοιλάδα του ποταμού Odet. Image credit: Denis Glicksman, Inrap
ν

Η γιγαντιαία πλάκα είχε ενσωματωθεί σε έναν από τους τοίχους ενός πέτρινου τάφου στον οποία είχε ενταφιαστεί ένας αριθμός σωμάτων με τα πρόσωπά τους στραμμένα προς το εσωτερικό.

Πολύ πιθανόν το πέτρινο ανάγλυφο να αποτελούσε τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου χάρτη της ηπειρωτικής Γαλλίας. Όπως δείχνει και ο λεγόμενος δίσκος της Νέμπρα που βρέθηκε στην κεντρική Ευρώπη, έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτισμό για τον οποίο δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε.
ν

Ο δίσκος της Νέμπρα. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο δίσκος της Νέμπρα είναι χάρτης του ουρανού κατασκευασμένος κατά την εποχή του Χαλκού στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένας χάλκινος δίσκος με διάμετρο περίπου 30 εκατοστών, μπλε-πράσινη πατίνα και ένθετα χρυσά σύμβολα.

Τα σύμβολα αυτά ερμηνεύονται γενικά ως απεικόνιση του ήλιου ή της πανσέληνου, ενός μισοφέγγαρου και άστρων (μεταξύ άλλων των Πλειάδων). Δυο χρυσά τόξα στο χείλος του δίσκου, που αντιπροσωπεύουν την γωνιακή απόσταση μεταξύ των ηλιοστασίων προστέθηκαν αργότερα, όπως και ένα τρίτο τόξο που περιστοιχίζεται από μικρές χαρακιές. Η σημασία του τελευταίου αυτού συμβόλου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, και πιστεύεται ότι πρόκειται για μια αναφορά στο πλοίο του Ήλιου, ή μια αναπαράσταση του Γαλαξία ή του ουράνιου τόξου.

Ο δίσκος προέρχεται από μια τοποθεσία κοντά στη Νέμπρα της Σαξωνίας-Άνχαλτ, στην ανατολική Γερμανία, χρονολογείται περίπου στο 1600 π.Χ. και σχετίζεται με τον πολιτισμό Ουνετίσε. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο τέχνεργο αυτής της περιόδου και αρχικά υπήρχαν υποψίες ότι ήταν κίβδηλος, όμως σήμερα πιστεύεται ότι είναι αυθεντικός.
ν

This Stone Slab May Have Been Europe’s Oldest Map | Amaze Lab
ν


ν

Πηγή: Inrap – La plus ancienne carte d’europe?
v

 


Translate this post