Ο Μάικλ Φελπς δίνει μάχη με την κατάθλιψη

Κατηγορία Ψυχολογία, Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Ολυμπιονίκης που έσπασε όλα τα ρεκόρ στην κολύμβηση έχει κλονισμένη ψυχική υγεία και η σύζυγός του φοβάται μήπως αυτοκτονήσει.

Ο Μάικλ Φελπς και η σύζυγός του Νικόλ μάχονται για την ψυχική υγεία του 28 φορές Ολυμπιονίκη. Πηγή: Instagram

ν

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ για μια ακόμη φορά ο 28 φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση (με 23 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια), αυτή τη φορά εξαιτίας της μάχης που δίνει με την κατάθλιψη και τη διαταραχή της ψυχικής του υγείας.

Όπως αποκαλύπτει η σύζυγός του, Νικόλ, πρώην Μις Καλιφόρνια 2010, φοβάται ότι θα τον χάσει, καθώς ο Φελπς βυθίζεται σταδιακά στον εαυτό του, παύοντας να επικοινωνεί με τους γύρω του.

Ο 35χρονος πρώην κολυμβητής, μίλησε ο ίδιος για τη μάχη που δίνει με την ψυχική ασθένεια που τον ταλαιπωρεί και τον αντίκτυπό της στα τρία παιδιά του, τα οποία απέκτησε με τη βασίλισσα της ομορφιάς Νικόλ Τζόνσον, επίσης 35 ετών, που παντρεύτηκε το 2016.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα TODAY, η Νικόλ αποκάλυψε ότι έχει επηρεαστεί από τον τραγικό χαμό του θρυλικού μπασκετμπολίστα Κόμπι Μπράιαντ, που σκοτώθηκε πέρυσι μαζί με τη 13χρονη κόρη του σε συντριβή ελικοπτέρου. Ο Κόμπι Μπράιαντ έπασχε επίσης από κατάθλιψη.

«Αφότου η Βανέσα (Μπράιαντ) έχασε τον Κόμπι, το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να έρθω πιο κοντά στον Μάικλ και να του πω: “Μπορώ να σε βοηθήσω; Γιατί αν σε χάσω, δεν ξέρω τι θα κάνω”», εξομολογήθηκε στην ιστοσελίδα.
ν

«Υπάρχουν καλές και κακές μέρες, αλλά όλες τις μέρες μαζί σου με κάνουν να χαμογελάω ακόμη και όταν δεν το θέλω», γράφει η Νικόλ κάτω από την φωτογραφία της τέταρτης επετείου του γάμου τους. Πηγή: Instagram
ν

«Ο Μάικλ είναι ο πιο εκπληκτικός πατέρας και σύντροφος που θα μπορούσα να ζητήσω», λέει η Νικόλ. Πηγή: Instagram
ν

Το ζευγάρι γυμνάζεται μαζί. Δεξιά: Ως βασίλισσα της ομορφιάς το 2010. Πηγή: Instagram
ν

Τα ζευγάρι έχει τρία παιδιά, τον Μπούμερ 4 ετών, τον Μπέκετ 2 ετών και τον Μάβερικ 16 μηνών, αλλά ο Φελπς ‒ο οποίος εγκατέλειψε την αγωνιστική φράση το 2016, μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, αφού κέρδισε πέντε χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο‒ αποκάλυψε ότι η ψυχική του υγεία έχει επηρεάσει την σύντροφό του.

«Η Νικόλ με αγαπά και θέλει να βοηθήσει. Θέλει να γίνω καλύτερος», είπε. «Παλεύει. Χρειάζεται κι αυτή υποστήριξη. Ξέρω ότι είναι δύσκολο γι’ αυτήν».

Ο Φελπς είπε ότι είχε «κάποια τρομακτικά σκαμπανεβάσματα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και αυτό επηρέασε τα παιδιά του.

«Τα αγόρια θέλουν να είναι κοντά στον Μάικλ όταν περνά μια δύσκολη μέρα. Θέλουν να τον κάνουν ευτυχισμένο ‒ ειδικά ο Μπούμερ που είναι ο μεγαλύτερος», εξήγησε η Νικόλ. «Εγώ τότε θα του πω: “Κοίταξε, Μπούμερ, ο μπαμπάς δυσκολεύεται και χρειάζεται να μείνει λίγο μόνος του”. Θέλουμε ο Μπούμερ να καταλάβει πως ό,τι γίνεται, δεν αφορά αυτόν, αλλά τον Μάικλ».
ν

Η Νικόλ φοβάται ότι κάποια μέρα θα μείνει μόνη στον κόσμο με τα παιδιά της. Πηγή: Instagram
ν

Η Νικόλ άρχισε να βλέπει έναν θεραπευτή για να μάθει να αντιμετωπίζει τη σκέψη της πιθανής απώλειας του Φελπ.

Η Νικόλ συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να «διορθώσει» τον Φελπ ή να πάρει τον πόνο του. «Συνήθιζα να σκέφτομαι, “μπορώ να τον βοηθήσω. Μπορώ να γίνω ο θεραπευτής του. Μπορώ να γίνω αυτό που χρειάζεται”. Αλλά αυτό που έμαθα είναι ότι δεν μπορείς να επέμβεις στον άλλον σαν να είναι ιδιοκτησία σου, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεσαι, από το πόσο άσχημα νιώθεις».

Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μας ευεξία. Επηρεάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε. Βοηθά επίσης στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο χειριζόμαστε το άγχος, συσχετιζόμαστε με τους άλλους και κάνουμε επιλογές.

Η ψυχική υγεία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία έως την ενηλικίωση. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, η σκέψη, η διάθεση και η συμπεριφορά του επηρεάζονται.

 Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο να υπάρξουν προβλήματα ψυχικής υγείας, π.χ. βιολογικοί παράγοντες, όπως τα γονίδια ή η χημεία του εγκεφάλου. Επίσης κάποιο ψυχικό τραύμα ή κακοποίηση, ενώ εξετάζεται αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σύνθετα, αλλά μπορεί κάποιος να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Και σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να γίνουν καλύτερα ή και να αναρρώσουν πλήρως.
ν

 


Translate this post