Αύξηση των ψυχικών νοσημάτων στην Ελλάδα

Κατηγορία NEWS, Ψυχολογία, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 1.200.000 άτομα όλων των ηλικιών (το 11,1% του πληθυσμού) πάσχουν στη χώρα μας από ψυχικές ασθένειες.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για μια νέα γενιά νεοχρόνιων ασθενών και για «απερίγραπτες συνθήκες νοσηλείας», λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων. Image: Supplied
ν

ΤΟ 11,1% του πληθυσμού στην Ελλάδα, δηλαδή 1.200.000 άτομα, παρουσιάζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό δήλωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επικαλούμενη στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ωστόσο, με βάση τις καταγραφές στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, μόλις 300.000 ψυχικά πάσχοντες αναζητούν κατ’ έτος βοήθεια και προσφεύγουν σε γιατρούς του δημόσιου ή τους ιδιωτικού τομέα. Οι υπόλοιποι υποφέρουν και καθίστανται πολλές φορές επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η τραγωδία στο Μαρκόπουλο, όπου μια μητέρα, αφού κλείδωσε τον σύζυγό της στο υπόγειο του σπιτιού, σκότωσε την κόρη της, όταν εκείνη επιχείρησε να την αποτρέψει από την αυτοκτονία.
Το μεσημέρι του Σαββάτου (14/10/2017), μια 51χρονη σκότωσε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τη 17χρονη κόρη της και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Η άγρια δολοφονία σημειώθηκε ενόσω ο πατέρας ήταν κλειδωμένος στο υπόγειο του σπιτιού από τη σύζυγό του.
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς ο τραγικός 53χρονος πατέρας, ενώ βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού, άκουσε καυγά ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη. Όταν επιχείρησε να βγει από το υπόγειο, διαπίστωσε ότι η σύζυγός του τον είχε κλειδώσει μέσα. Όταν ο 53χρονος κατάφερε να βγει από το υπόγειο, χρησιμοποιώντας εργαλεία που υπήρχαν στο χώρο, αντίκρισε νεκρές τη σύζυγό του και την κόρη τους στον κήπο του σπιτιού.
Πριν αυτοκτονήσει, η μητέρα σκότωσε την κόρη με μαχαίρι, χτυπώντας την στο λαιμό.
ν

Η άτυχη 17χρονη που προσπάθησε να αποτρέψει τη μητέρα της από την αυτοκτονία. Image: Supplied
ν

Και ενώ τα ψυχικά νοσήματα αυξάνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της γενικότερης κρίσης των αξιών, τουλάχιστον 18.000 ασθενείς αποκλείονται από την εισαγωγή σε νοσοκομεία λόγω έλλειψης κλινών, ενώ 2.000 περιστατικά κατ’ έτος εισάγονται για να βρουν φαγητό, στέγη και φάρμακα.
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι εισαγωγές με εισαγγελική παραγγελία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν τριπλασιαστεί και έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές, ενώ προσθέτει ότι «οι αριθμοί σοκάρουν»: 12.000 εισαγωγές οξέων περιστατικών γίνονται κατ’ έτος στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων.
ν

Σε κατάρρευση η ψυχική υγεία

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει επίσης λόγο για τις «απερίγραπτες συνθήκες νοσηλείας» στα Δημόσια Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προσωπικού (60% έως 70% κενές οι οργανικές θέσεις) και πόρων.
Παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν –και είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από εθνικά και κυρίως κοινοτικά κονδύλια– τα αποτελέσματα στην οργάνωση της Ψυχικής Υγείας είναι «τραγικά», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ με το Σύστημα Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η χώρα δεν κατάφερε να συστήσει στοιχειώδες δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με λειτουργία επαρκών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης εισαγωγών οξέων περιστατικών και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που να καλύπτει έστω στο ελάχιστο συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.
«Δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο στεγαστικών Μονάδων για να απορροφήσει τους εν’ λόγω ασθενείς και κυρίως δεν υπάρχουν δουλειές. Έτσι, οι ψυχικά πάσχοντες κάνουν τον κύκλο επισκεπτόμενοι Πρωτοβάθμιες Μονάδες, νοσηλευόμενοι σε τμήματα οξέων περιστατικών (Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ή Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων) και επιστρέφουν σπίτι ή στα παγκάκια άστεγοι χωρίς υποστήριξη. Τις περισσότερες φορές επιστρέφουν για να νοσηλευτούν ξανά στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ή τις Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινών».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι λόγω έλλειψης Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, το 30% των κλινών οξέων περιστατικών, καλύπτονται από ασθενείς που νοσηλεύονται πάνω από ένα έτος.
ν

Μια νέα γενιά νεοχρόνιων ασθενών

«Δημιουργείται έτσι μια νέα γενιά νεοχρόνιων ασθενών», ενώ πολλούς ασθενείς οι συγγενείς τους τούς έχουν ξεχάσει και οι γιατροί δεν έχουν δυνατότητα έκδοσης εξιτηρίου όταν δεν είναι σε θέση να αυτοσυντηρηθούν στην κοινότητα.
Οι στεγαστικές προστατευόμενες δομές του Δημοσίου Τομέα Ψυχικής Υγείας φιλοξενούν 3.500 χρόνιους ασθενείς και 1.500 φιλοξενούν οι ΜΚΟ. Οι ανάγκες για στεγαστικές θεραπευτικές δομές είναι πάνω από 20.000 κλίνες φιλοξενίας για να αποσυμφορηθούν τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία από χρόνιους και νεοχρόνιους ασθενείς και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των οικογενειών.
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως «όταν ένας φιλοξενούμενος ασθενής σε μια ΜΚΟ παρουσιάσει διέγερση, ζητείται εισαγγελική εντολή για εισαγωγή του στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία κάτι που απαγορεύεται».
Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι ασθενείς προκαλούν ταραχές για να πετύχουν τον εγκλεισμό τους σε κάποιο άσυλο.
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σε κάθε εφημερία ψυχιατρικών Νοσοκομείων 10 κοινωνικά περιστατικά αναζητούν την εισαγωγή τους και το πετυχαίνουν οι 5 κατά μέσο όρο εξ’αυτών. «Μάλιστα προκαλούν επίτηδες φασαρίες για να συλλαμβάνονται από την αστυνομία και με εντολή εισαγγελέα να πετυχαίνουν τον εγκλεισμό τους στα ψυχιατρικά Νοσοκομεία».
Σημειώνει ότι «πολιτική Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας κάνουν οι εισαγγελείς. Οι εισαγωγές στα τμήματα οξέων περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό υπερβαίνουν το 60%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5% επί των εισαγωγών.
»Αυτό το στοιχείο από μόνο του δείχνει ότι δεν υφίσταται σύστημα Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας. Οι εισαγγελείς εισάγουν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων όποιον κάνει φασαρία ακόμη κι αν δεν αφορά ψυχιατρικό περιστατικό».
Τέλος, στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εισάγονται ασθενείς του άρθρου 69 του ποινικού κώδικα και όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ «150 άτομα είναι εγκλεισμένα αυτή τη στιγμή. Ο αριθμός αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Οι δικαστικές αποφάσεις τούς αποδίδουν αξιόποινες πράξεις, εγκλήματα, κακουργήματα και λόγω ακαταλόγιστου όπως λένε διατάσσουν τον εγκλεισμό τους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία για φύλαξη».

 


Translate this post