Μην ανάβετε τζάκια όταν έχει άπνοια και ρύπους

Κατηγορία MAGAZINE, Σπίτι

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν την χρήση τζακιών και θερμαστρών βιομάζας απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω των συνθηκών άπνοιας που επικρατούν στην Αττική.

Το κάψιμο των ξύλων ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού.

Τα τζάκια μολύνουν επικίνδυνα το περιβάλλον και επιπλέον ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού. Image: Supplied
v

ΜΕ ΒΑΣΗ τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αυτές τις μέρες θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και παρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή.
Επίσης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, του οποίου οι προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας έχουν αποδειχθεί έγκυρες, μέχρι σήμερα, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει από το άναμμα των τζακιών.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής λέει πως εφέτος τον χειμώνα δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού.
v

5.000 πρόωροι θάνατοι

Αξίζει να λάβουμε υπόψη μας τη μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που παρουσιάστηκε από την κ. Άννα Καρακατσάνη, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας: «Πολυάριθμες επιδημιολογικές και τοξικολογικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει σημαντικές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων (ΡΜ) στην υγεία, που εκδηλώνονται κυρίως με αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις».
Ειδικότερα, η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ΡΜ έχει συσχετιστεί με μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων, με παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με αυξημένη συχνότητα αλλεργικών παθήσεων και με αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.
Επίσης, όσον αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει συσχετιστεί με εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης, αυξημένη συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Όπως επισημαίνει η κ. Καρακατσάνη: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ΑΡΗΕΙS, αν μειωθεί η ετήσια μέση τιμή ΡΜ10 στα 20 μγ./κμ. στην Αθήνα, θα αποφευχθούν πάνω από 5.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως!»
Συμπέρασμα: τα τζάκια μόνο κακό κάνουν, τόσο στους ενοίκους που τα χρησιμοποιούν όσο και στον περιβάλλοντα πληθυσμό.

 


Translate this post