Ανακαλύφθηκε η πόλη Εμμαούς, που συνδέεται με την ανάσταση του Ιησού (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανακαλύφθηκε η βιβλική πόλη Εμμαούς, που συνδέεται με την Κιβωτό της Διαθήκης και όπου περπάτησε ο Ιησούς μετά την ανάστασή του.

Ο λόφος Κιριάθ-Ιαρείμ στις παρυφές του Αμπού Γκος, μιας πόλης κοντά στην Ιερουσαλήμ, όπου ανακαλύφθηκαν τα ερείπια μιας ελληνικής οχύρωσης 2.200 ετών. Image: Supplied

ν

ΜΕ ΤΗΝ ονομασία Εμμαούς περιγράφεται άγνωστο χωριό της Παλαιστίνης, που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ. (60 στάδια) βόρεια-βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ.

Ο Ιησούς την ημέρα της ανάστασής του εμφανίσθηκε σε δύο από τους μαθητές του που πήγαιναν προς αυτό το χωριό, χωρίς αρχικά να τον αναγνωρίσουν. Αναφέρεται το όνομα μόνο του ενός, που ήταν ο Κλεόπας, ενώ ο άλλος παραμένει άγνωστος, (Λουκάς 24:13, 18).

Μέχρις τώρα οι βιβλικοί αρχαιολόγοι υπέθεταν ότι είναι η σημερινή κωμόπολη Αλ Κουμπέιμπα ή η Καλούνα.

Όπως όμως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ (Haaretz), ομάδα Ισραηλινών αρχαιολόγων έφερε στο φως τα ερείπια μιας οχύρωσης 2.200 ετών στο Κιριάθ-Ιαρείμ, ένα λόφο στις παρυφές του Αμπού Γκος, μιας πόλης κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Η Κιριάθ-Ιαρείμ ήταν βιβλική πόλη των Ευαίων (μια από τις δέκα χαναανιτικές φυλές) και βρισκόταν σε υψόμετρο 610 μέτρων στην ορεινή περιοχή της φυλής Ιούδα, του σημερινού Ισραήλ, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ.

Το όνομα Κιριάθ-Ιαρείμ σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «πόλη των Δασών».

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή στην πόλη αυτή και συγκεκριμένα στην οικία του Αμιναδάβ φιλοξενήθηκε η Κιβωτός της Διαθήκης. Μετά την μάχη στην Αφέκ οι νικητές Φιλισταίοι (Παλαιστίνιοι) πήραν την Κιβωτό από τους Ισραηλίτες. Άρχισαν όμως να συμβαίνουν καταστροφικά υπερφυσικά γεγονότα και έτσι μετά από επτά μήνες από την αρπαγή της, οι Φιλισταίοι, με συμβουλή των ιερέων τους, αποφάσισαν να την επιστρέψουν στους Ισραηλίτες.
ν

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα ογκώδη τείχη του ελληνιστικού φρουρίου στο λόφο Κιριάτ-Γιαρίμ στις παρυφές της πόλης Αμπού Γκος. Image: Ariel David. Πηγή: Supplied
ν

Στο μέρος αυτό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φρούριο της ελληνιστικής περιόδου, πράγμα που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η αρχαία ελληνική επιρροή στην περιοχή ήταν ισχυρή.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Ίσραελ Φίνκελσταϊν, δήλωσε στην Χααρέτζ ότι τα τείχη επισκευάστηκαν κατά τη μεταγενέστερη περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας τον α΄ αιώνα μ.Χ.

Ο Φίνκελσταϊν και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι η περιοχή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχαία Εμμαούς, στο δρόμο της οποίας, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιησούς εμφανίστηκε σε δύο από τους αποστόλους του μετά τη σταύρωση και την ανάστασή του.

Στον Λουκά (24:13-35) η Εμμαούς περιγράφεται να απέχει από την Ιερουσαλήμ 60 στάδια. Αυτό αντιστοιχεί στην απόσταση μεταξύ Κιριάθ-Ιαρείμ, Αμπού Γκος και Ιερουσαλήμ.
ν

Μικελάντζελο Καραβάτζο “Το δείπνο στην Εμμαούς” (1602). Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Φυσικά έχουν προταθεί και άλλες πόλεις ως τόποι όπου υπήρχε η αρχαία πόλη Εμμαούς, όπως η αρχαία βυζαντινή πόλη Εμμαούς Νικόπολη, αλλά και το σύγχρονο χωριό Μότζα (Motza), σύμφωνα με την Χααρέτζ.

Οι ανασκαφές στο Κιριάθ-Ιαρείμ γίνονται από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με το College de France, με την υποστήριξη της οικογένειας Shmunis από το Σαν Φρανσίσκο. Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο καθηγητής Ίσραελ Φίνκελσταϊν, έχοντας συνεργάτες τους Thomas Romer και Christophe Nicolle του College de France.

«Τα ευρήματα στο Κιριάθ-Ιαρείμ υποδηλώνουν ότι η περιοχή κατοικείτο από την εποχή του σιδήρου έως την ελληνιστική και πρώιμη ρωμαϊκή εποχή, πράγμα που δείχνει τη σημασία της περιοχής ως οδικού και εμπορικού κόμβου. Η ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδος εξακολουθεί να φέρνει στο φως πολλά στοιχεία σχετικά με το πολυσυζητημένο ζήτημα της θέσης της Εμμαούς της Καινής Διαθήκης», δήλωσε ο καθηγητής Φίνκελσταϊν.
ν

Christ Appears on the Road to Emmaus
ν

ν

 


Translate this post