Ρότζερ Πένροουζ: «Υπήρξε ένα άλλο σύμπαν πριν από το δικό μας» (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Φυσική-Κοσμολογία

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Υπήρξε ένα σύμπαν πριν από το δικό μας, όπως το δικό μας είναι η αρχή ενός άλλου σύμπαντος που θα σχηματιστεί στο μακρινό μέλλον.

Μπορεί αυτός να μην είναι ο πρώτος κύκλος του σύμπαντος. Πηγή: YouTube

ν

Ο ΣΕΡ Ρότζερ Πένροουζ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για τον προκάτοχο του σύμπαντός μας εξακολουθούν να υπάρχουν στις μαύρες τρύπες.

Ο διάσημος Βρετανός φυσικός και μαθηματικός, στον οποίο απονεμήθηκε πρόσφατα το Νόμπελ Φυσικής 2020 «για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός μαύρων οπών αποτελεί ισχυρή απόδειξη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας», ισχυρίζεται ότι οι μαύρες τρύπες προσφέρουν στοιχεία για την ύπαρξη ενός άλλου πρώιμου σύμπαντος.

Ο Σερ Ρότζερ Πένροουζ (γεννημένος στις 8 Αυγούστου 1931) είναι ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ομότιμος συνεργάτης του Wadham College της Οξφόρδης και επίτιμος συνεργάτης στο St John’s College του Κέμπριτζ και του University College London (UCL).

Έχει λάβει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Wolf στη Φυσική το 1988, το οποίο μοιράστηκε με τον Στίβεν Χόκινγκ για τα θεωρήματα μοναδικότητας Penrose-Hawking, καθώς και το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020, το οποίο μοιράστηκε από κοινού με τον Reinhard Genzel και τον Andrea Ghez για τη δουλειά τους στις μαύρες τρύπες.
ν

Ο καθηγητής Σερ Ρότζερ Πένροουζ (κέντρο) λαμβάνοντας μια τιμητική διάκριση το 2018. Image: Kings College London
v

Η ιδέα ότι το σύμπαν μας είναι μόνο ένα από έναν δυνητικά άπειρο κύκλο συμπάντων (η θεωρία της κυκλικής κοσμολογίας) υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο ο Πένροουζ πιστεύει ότι τα ανεξήγητα σημεία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (γνωστά ως «σημεία Hawking») μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τελική αποβολή ενέργειας από μαύρες τρύπες (ή «Hawking Radiation») που υπήρχαν στο προηγούμενο σύμπαν.

«Το Big Bang δεν ήταν η αρχή. Υπήρχε κάτι άλλο πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη και αυτό το κάτι είναι αυτό που θα συναντήσουμε στο μέλλον», λέει ο Πένροουζ.

«Έχουμε ένα σύμπαν που συνεχώς επεκτείνεται και η μάζα του συνεχώς αποσυντίθεται, πράγμα που σημαίνει ότι στο μακρινό μέλλον θα γίνει το Big Bang μιας άλλης εποχής», εξηγεί και συνεχίζει:

«Το Big Bang ξεκίνησε σαν κάτι που ήταν το μακρινό μέλλον μιας προηγούμενης εποχής και είχε παρόμοιες μαύρες τρύπες που εξατμίζονταν, μέσω της εξάτμισης του Hawking, που παρήγαγαν αυτά τα ανεξήγητα σημεία στον σύμπαν, που αποκαλώ σημεία Hawking».

Αν και δεν προσυπογράφουν όλοι οι φυσικοί αυτή την ιδέα, είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα και, αν αληθεύει, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόδειξη ότι το σύμπαν, ούτε γεννήθηκε από το τίποτα ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί στο τίποτα, αλλά αναγεννιέται κυκλικά στον αιώνα τον άπαντα.
ν

There Could Be Another Universe Beside Ours | BRIGHT SIDE
ν

ν

 


Translate this post