Εκπληκτικό βίντεο με τη συγχώνευση δύο μαύρων οπών με ασύμμετρες μάζες

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Φυσική-Κοσμολογία

ΦΥΣΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε πώς δύο μαύρες τρύπες “αγκαλιάζονται” και συγχωνεύονται σε μια, στροβιλιζόμενες σε έναν μεθυστικό χορό βαρυτικών κυμάτων.

Η μια μαύρη τρύπα είναι 3,5 φορές πιο ογκώδης από την άλλη. Και οι δύο εκπέμπουν γύρω τους πελώρια βαρυτικά κύματα. Πηγή: YouTube

ν

Η ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ συγχώνευση δύο μαύρων οπών 2,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη εντοπίστηκε πέρυσι από τους αστρονόμους, όμως μόνο εφέτος κατέστη δυνατή η προσομοίωση αυτού του μοναδικού κοσμικού συμβάντος.

Η αναπαράσταση αυτού του κοσμικού συμβάντος κατέστη δυνατή χάρη στην καταγραφή των βαρυτικών κυμάτων που εξέπεμπαν οι δύο μαύρες τρύπες.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η μια μαύρη τρύπα ζύγιζε 29,7 ηλιακές μάζες, ενώ η άλλη ζύγιζε μόλις 8,4 ηλιακές μάζες. Παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε διαφορετικές κατηγορίες, οι δύο αυτοί γίγαντες βαρύτητας ενώθηκαν «εις σάρκα μίαν».

Μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτε ‒ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως‒ να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό.

Ο όρος «μαύρη τρύπα» επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό θεωρητικό φυσικό, Τζον Γουίλερ. Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια του όρου, αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

Μια μαύρη τρύπα είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερο υλικό από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος, στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου, έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα το υλικό του να καταρρεύσει και να συμπιεστεί περισσότερο ακόμα και από το υλικό ενός άστρου νετρονίων.
ν

GW190412: Binary Black Hole Merger | Max-Planck-Institut für Gravitationsphysik (Albert-Einstein-Institut)
ν

ν

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται από τη Γη μια τέτοια κοσμική σύγκρουση, παρέχοντας στην επιστημονική κοινότητα τεράστιους όγκους δεδομένων για να διερευνήσει τα επόμενα χρόνια.

«Αυτή η παρατήρηση μάς επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τα βαρυτικά κύματα με ένα νέο τρόπο και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι δυαδικές μαύρες τρύπες», δήλωσε ο αστρονόμος Κρίστοφερ Μπέρι (Christopher Berry) του Πανεπιστημίου Northwestern.

Ανάμεσα στους παράξενους «θορύβους» που κατέγραψαν οι επιστήμονες από τη σύγκρουση, ήταν και δύο ξεχωριστές συχνότητες που –πράγμα εκπληκτικό– επαναλαμβάνονταν έχοντας ένα μουσικό διάστημα μεταξύ τους από πέντε νότες ή, στην μουσική γλώσσα, μια τέλεια πέμπτη, όπως ανάμεσα στις δύο πρώτες νότες του παιδικού τραγουδιού “Twinkle Twinkle” (Αστεράκι μου λαμπρό).
ν

 


Translate this post