Επίθεση με μαχαίρι κοντά στα πρώην γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση με μαχαίρι κοντά στα πρώην γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Image: Reuters/Gonzalo Fuentes

ν

ΔΥΟ άτομα τραυματίστηκαν πριν από λίγο από την επίθεση με μαχαίρι που έγινε κοντά στα πρώην γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Θυμίζουμε ότι το περιοδικό ήταν ο στόχος μιας αιματηρής επίθεσης τζιχαντιστών τον Ιανουάριο του 2015.

Τότε 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων σκιτσογράφοι, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και τρομοκράτες, σε ένα λουτρό αίματος τριών ημερών που ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου, όταν ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της σύνταξης και σκότωσαν 10 μέλη, μεταξύ των οποίων πέντε από τους κορυφαίους σκιτσογράφους του περιοδικού.

Η σημερινή επίθεση με μαχαίρι πραγματοποιήθηκε στην οδό Νικολά-Απέρ, έξω από τα παλιά γραφεία του Σαρλί Εμπντό, στο 11ο διαμέρισμα, με θύματα δύο δημοσιογράφους –έναν άνδρα και μια γυναίκα‒ που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Ένας ύποπτος για την επίθεση συνελήφθη στην Πλατεία της Βαστίλης, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας στα μέσα ενημέρωσης.

Αργότερα συνελήφθη και δεύτερος ύποπτος στο σταθμό του μετρο Richard-Lenoir.

Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή του Παρισιού, από τους δύο συλληφθέντες, ο κύριος ύποπτος είναι ένας 18χρονος από το Πακιστάν και ο άλλος από την Αλγερία.
ν

Άμεση ήταν η κινητοποίηση αστυνομίας και στρατού. Image: AFP/ Alain Jocard. Πηγή: Supplied
ν

ν

Ένας τραυματίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Image: AFP/ Alain Jocard. Πηγή: Supplied
ν

ν

Οι γαλλικές αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια».

Παραμένει όμως άγνωστο εάν η επίθεση συνδέεται με πρόσφατη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ. Αυτή ήταν η αιτία της τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιανουάριο του 2015, στην οποία 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 άλλοι τραυματίστηκαν. Οι δράστες ήταν μέλη της Αλ Κάιντα.

Να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε την ώρα που στο Παρίσι διεξάγεται η δίκη 14 ατόμων που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τους δύο τζιχαντιστές της πολύνεκρης επίθεσης του 2015.

Η Αλ Κάιντα απείλησε ξανά τους συντάκτες του περιοδικού στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, μετά την εκ νέου δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.

«Πρόκειται για απειλές που αποτελούν μια αληθινή πρόκληση εν μέσω της δίκης και προχωρούν πολύ πέρα του Charlie, καθώς στοχοποιούν επίσης όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είχε τονίσει ο Riss, διευθυντής του Charlie Hebdo, σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, περισσότερα από 100 γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς υποστήριξη του περιοδικού, όταν το προσωπικό του έλαβε τις νέες απειλές θανάτου.
ν

Οι δύο ένοπλοι τζιχαντιστές που επιτέθηκαν το 2015 στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού, την ώρα που προσπαθούν να διαφύγουν με αυτοκίνητο. Πηγή: Abacapress.com
ν

 


Translate this post