“Αυτοί, παιδί μου, δεν…” – Αυτό δεν είναι τραγούδι (vid)

Κατηγορία Music Corner

MUSIC CORNER

Youmagazine Newsroom

 

Ένα εκπληκτικό σε ευαισθησία τραγούδι από τους αδελφούς Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη σε στίχους του Τσαμαντιώτη ποιητή Μιχάλη Γκανά.

ν

ΟΣΟΙ τους γνωρίζουν από κοντά, τους αποκαλούν χαϊδευτικά «Tα Καλογεράκια». Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης είναι μiα από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις του ελληνικού πενταγράμμου. Γεννήθηκαν στην Κρήτη πριν από 28 χρόνια και μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, αφού είναι ομοζυγωτικοί δίδυμοι.

Ήδη από τα 16 τους αποφάσισαν όχι μόνο πως θα ακολουθήσουν τον δρόμο της μουσικής, αλλά και πως θα καταπιαστούν με τη μελοποίηση ποιητικών έργων. Η πρώτη τους απόπειρα ήταν το «Αυτοί, παιδί μου, δεν» του Μιχάλη Γκανά. Το ταλέντο τους αναδείχθηκε μέσα από την 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, το καλύτερο φυτώριο για νεαρούς συνθέτες, μουσικούς και τραγουδιστές που σέβονται τον εαυτό τους και στέκονται μακριά από τις «κρεατομηχανές» των ριάλιτι.

Ευαίσθητοι, τρυφεροί, μεστοί, δίχως να στερούνται καθόλου αυθορμητισμού και φρεσκάδας, ο Μιχάλης και ο Παντελής βοηθούν την γενιά τους να ανακαλύψει τη μυσταγωγία του ποιητικού λόγου.
ν

Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς. Πηγή: YouTube
v

Στον πρώτο τους δίσκο, από τη Μικρή Άρκτο, μελοποίησαν Πεσόα, Μπρεχτ, Νερούδα, αλλά και Γκανά, Σιώτη, Γιάννη Ευθυμιάδη κ.ά.

Η επόμενη δισκογραφική τους δουλειά, που θα κυκλοφορήσει από την ίδια εταιρεία τώρα το φθινόπωρο, έχει ως πρωταγωνιστές τον Αρθούρο Ρεμπό και τον Βερλέν. «Θα ονομάζεται «Ρεμποτικά».

Είναι μια ιδέα που πάει πίσω στο 2016, όταν διαβάσαμε την αλληλογραφία μεταξύ Ρεμπό και Βερλέν. Μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η γνωριμία και ερωτική τους σχέση από το 1871 μέχρι και το 1875. Ο Ρεμπό είχε ζωή ρεμπέτη και κάπως έτσι έγινε η περίεργη σύνδεση: θα μπορούσαμε να φέρουμε κοντά δύο διαφορετικούς κόσμους. Εκείνον της θυελλώδους ιστορίας των δύο ποιητών και εκείνον των ρεμπέτικων, που τόσο αγαπάμε. Ήδη έχει κυκλοφορήσει το πρώτο τραγούδι από αυτή την απόπειρα, με τίτλο «Λόγια ανταλλάξαμε βαριά».

Το τραγούδι «Αυτοί, παιδί μου, δεν» ηχογραφήθηκε το 2014, είναι όμως επίκαιρο στις μέρες μας με την τυραννία των αρχών που σχεδιάζουν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19.
ν

v

Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς

Αυτοί παιδί μου δεν
δεν σου χαρίζουν ούτε τη νύστα τους

Όλο δεν και δεν και δεν – τρο δε φύτεψαν τα χέρια τους.

Δε χάιδεψαν σκυλί, γατί, πουλάκι πληγωμένο,
γυναίκα άσχημη και στερημένη.

Αυτοί παιδί μου δεν
δεν δίνουν τ’ αγγέλου τους νερό.

Αυτοί παιδί μου δεν
δεν ξέρουν, δεν αγαπούν,
ξέρουνε μόνο ν’ απαιτούν
περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα, περι…
που έτσι γράφεται το μέλλον μας.
ν

 


Translate this post