Ουραγός διεθνώς η Ελλάδα στην οικονομική ελευθερία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Στην 108η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα της οικονομικής ελευθερίας σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Φρέιζερ.

ν

Η ΕΛΛΑΔΑ καταλαμβάνει την 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες στη εφετινή κατάταξη για την οικονομική ελευθερία παγκοσμίως που ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Φρέιζερ (Fraser) του Καναδά.
Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου· την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Σημαντικές έρευνες επιβεβαιώνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Παρά το γεγονός ότι η περυσινή μελέτη αφορούσε τα στοιχεία του 2015, έτος δριμείας επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας, λόγω των πολιτικών χειρισμών που οδήγησαν εντέλει στους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) και την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, η Ελλάδα στον φετινό δείκτη σημείωσε άνοδο μόλις 3 θέσεων.
Η χώρα μας μοιράζεται φέτος την ίδια επίδοση με την Κίνα και τη Ζουαζιλάνδη (108η θέση) σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας.
Ενώ συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
ν

Τα πρώτα 10 κράτη (με άριστα το 10)

1 – Χονγκ Κονγκ, βαθμός 8,97
2 – Σιγκαπούρη, βαθμός 8,84
3 – Νέα Ζηλανδία, βαθμός 8,49
4 – Ελβετία, βαθμός 8,39
5 – Ιρλανδία, βαθμός 8,07
6 – Ηνωμένες Πολιτείες, βαθμός 8,03
7 – Γεωργία, βαθμός 8,02
8 – Μαυρίκιος, βαθμός 8,01
9 – Ηνωμένο Βασίλειο, βαθμός 8,00
10 – Καναδάς, βαθμός 7,98
……
108 – Ελλάδα, βαθμός 6,46
……
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας.
Ακόμη όμως και σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, βρίσκεται στην 98η θέση, 10 θέσεις πάνω από την χώρα μας.
Αναφέρεται επίσης ενδεικτικά ότι η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση, η Αλβανία την 34η και η Βουλγαρία την 46η.
Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.
Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την οικονομική ελευθερία στον κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες.
ν

 


Translate this post