Αστεροειδής πλησιάζει τη Γη φορώντας μάσκα προσώπου

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας μεγάλος αστεροειδής που πρόκειται να περάσει σχετικά κοντά από τη Γη την επόμενη εβδομάδα, φαίνεται να παίρνει τις δικές του προφυλάξεις.

Αυτός ο αστεροειδής φαίνεται να φοράει προστατευτική μάσκα. Image: Arecibo Observatory / NASA / NSF

ν

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορονοϊού στην πλανήτη Γη που έχει προκαλέσει πάνω από 200.000 θανάτους και σχεδόν 3.000.000 μολύνσεις, έχει τρομοκρατήσει και τα πλανητικά σώματα που περνούν κοντά από τη Γη, όπως είναι οι αστεροειδείς.

Δεν εξηγείται διαφορετικά για ποιο λόγο ο αστεροειδής 1998 OR2, που κάνει κάθε τρία χρόνια μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο και πρόκειται να περάσει κοντά από τη Γη την ερχόμενη Τετάρτη, φοράει προστατευτική μάσκα σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως «πρόσωπό» του.

Αν και οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει τη Γη, οι αστρονόμοι που εργάζονται στο Αστεροσκοπείο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο έχουν εντυπωσιαστεί όταν είδαν στις εικόνες ραντάρ τον αστεροειδή που πλησιάζει σαν να φορά μάσκα προσώπου.

Προφανώς ο αστεροειδής σκέφτηκε ότι η ατμόσφαιρα της Γης είναι μολυσμένη –κάτι που είναι αλήθεια εδώ και δεκαετίες‒ και ότι η κατάστασή της επιβαρύνθηκε από την επιδημία του κορονοϊού.

«Αυτός ο κορονοϊός δεν αστειεύεται», θα σκέφτηκε ο αστεροειδής. «Εδώ “έφαγε” έναν μεγάλο ηγέτη, σαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Καλύτερα να είμαι προσεκτικός. Ας φορέσω μάσκα».

Να σημειωθεί ότι προηγούμενες απεικονίσεις του 1998 OR2 δεν τον δείχνουν να φοράει «μάσκα».

Οι αστρονόμοι, όμως, δεν πιστεύουν ότι ένας αστεροειδής μπορεί να σκέπτεται και μάλιστα προληπτικά. Έτσι, αυτό που μοιάζει με «μάσκα» στο πρόσωπό του, λένε, δεν είναι τίποτε άλλο από τοπογραφικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του αστεροειδούς που δίνουν την εντύπωση μάσκας.

Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα ότι ένας περιπλανώμενο ουράνιο σώμα  μπορεί να φοράει μάσκα για να προστατευτεί για τη στενή συνάντησή του με τον πλανήτη μας, έγινε viral στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου, που συνέκριναν την εικόνα του 1998 OR2 με τις μάσκες που φορούσε το προσωπικό που εργάζεται στο Ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο.
νν

Φωτογραφία επάνω: Η Anne Virkki, επικεφαλής του Πλανητικού Ραντάρ στο Αστεροσκοπείο Arecibo και ο αστεροειδής 1998 OR2 ποζάρουν με τις μάσκες τους. (Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα)
ν

Ο αστεροειδής έχει πλάτος 2 χιλιομέτρων και κινείται με την ασύλληπτη ταχύτητα των 133.000 χιλιομέτρων την ώρα. Η φωτογραφία που τον δείχνει να φοράει «μάσκα» τραβήχτηκε στις 18 Απριλίου 2020. Ο αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη στις 29 Απριλίου, σε απόσταση 3,9 εκατομμυρίων μιλίων.

Αυτό είναι κοντά με αστρονομικούς όρους, αλλά όχι επικίνδυνα κοντά. Συγκριτικά, το φεγγάρι απέχει περίπου 239.000 μίλια από τη Γη.
ν

Ο 1998 OR2 θα περάσει την Τετάρτη 29 Απριλίου από το κέντρο σχεδόν του ηλιακού μας συστήματος. Πηγή: NASA
ν

Αυτός ο αστεροειδής μπορεί να μην είναι επικίνδυνος, ένας άλλος όμως μπορεί να είναι. Πρόκειται για έναν διπλό αστεροειδή ο οποίος μπορεί να χτυπήσει τη Γη τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο αστεροειδής αυτός έχει πλάτος 152 μέτρων.

Μπορεί να μην συγκρίνεται με τον τεράστιο αστεροειδή που έπεσε πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια στο Γιουκατάν του Μεξικού και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, δεν παύει όμως να είναι επικίνδυνος. Για το λόγο αυτό η NASA θα στείλει μια διαστημική αποστολή ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2021, με κατάλληλο εξοπλισμό για να τον εκτρέψει. Η αποστολή ονομάζεται DART.
ν

 


Translate this post