Ο πίνακας “The Splash” του Ντέιβιντ Χόκνυ πωλήθηκε 35,5 εκατομμύρια (vid)

Κατηγορία NEWS, Τέχνες

ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χόκνυ με τίτλο “The Splash” πωλήθηκε για 35,5 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Πού είναι ο βουτηχτής; Image: Supplied

ν

ΕΝΑΣ πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χόκνυ (David Hockney) με τίτλο “The Splash”, που περιγράφεται ως ένα από τα σύγχρονα αριστουργήματα της pop art του 20ού αιώνα, πωλήθηκε 35,5 εκατομμύρια ευρώ (23,1 εκατομμύρια λίρες) σε δημοπρασία στο Λονδίνο την Τρίτη το βράδυ.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, αυτή είναι η τρίτη υψηλότερη τιμή που έπιασε ποτέ ένα έργο του 82χρονου Βρετανού ζωγράφου, ο οποίος για ένα σύντομο διάστημα ήταν ο πιο ακριβός καλλιτέχνης του κόσμου.

Ο πίνακας απεικονίζει μια ηλιόλουστη πισίνα στην Καλιφόρνια, όπου ένας άνθρωπος που δεν είναι ορατός μόλις έχει βουτήξει μέσα, σηκώνοντας ένα κύμα. Αποτελεί μέρος μιας σειράς τριών έργων, όλα ζωγραφισμένα στο Λος Άντζελες μεταξύ 1966 και 1967, τα οποία είναι όμοια σε σύνθεση αλλά διαφορετικά σε μέγεθος.
ν

Το έργο που πωλήθηκε είναι ένα από τρία παρόμοια έργα που φιλοτέχνησε ο Βρετανός καλλιτέχνης στο Λος Άντζελες μεταξύ 1966 και 1967. Image: Supplied
ν

Από τα υπόλοιπα δύο έργα, το ένα με τίτλο “A Bigger Splash”, διαστάσεων 2,4 μ. x 2,4 μ., βρίσκεται στην γκαλερί Tate στ Λονδίνο από το 1981. Το άλλο, με τίτλο “A Little Splash”, είναι μικρότερο και βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή. Το έργο που πωλήθηκε, με τον απλό τίτλο “The Splash”, είναι μεσαίων διαστάσεων (1,8 μ. x 1,8 μ.).

Στο δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε πριν από την πώληση, ο οίκος δημοπρασιών Χόκνυ με την υφή, την εμφάνιση και το βάθος του νερού ‒ μια γοητεία που κορυφώθηκε σε ένα από τα πιο γνωστά και άμεσα αναγνωρίσιμα έργα τέχνης του 20ού αιώνα».
ν

Ο Ντέιβιντ Χόκνυ μπροστά στη μεγαλύτερη έκδοση της σειράς, με τίτλο “A Bigger Splash”. Image: Supplied
ν

Ο Χόκνυ έχει ένα σπίτι κι ένα στούντιο στο Μπρίντλινγκτον, στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, και στο Λονδίνο και δύο κατοικίες στην Καλιφόρνια, όπου ζει κατά διαστήματα από το 1964: μια στους λόφους του Χόλυγουντ και μια στο Μαλιμπού, καθώς κι ένα γραφείο στη λεωφόρο της Σάντα Μόνικα στο Δυτικό Χόλυγουντ.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2018, το έργο του Χόκνυ για “Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη” (Pool with Two Figures) του 1972, πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη για 90 εκατομμύρια δολάρια (70 εκατομμύρια λίρες στερλίνες) και έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης εν ζωή ζωγράφου που πωλήθηκε ποτέ σε πλειστηριασμό.

Ο Χόκνευ έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του Τζεφ Κουνς (Jeff Koons) “Balloon Dog” (Orange) που είχε πωληθεί το 2013 για 58,4 εκατομμύρια δολάρια. Ο Κουνς όμως πήρε το «αίμα» του πίσω, όταν στις 15 Μαΐου 2019 το γλυπτό του “Ασημένιο Κουνέλι” έπιασε 91,1 εκατομμύρια δολάρια.
ν

Το πιο ακριβό έργο του Ντέιβιντ Χόκνυ είναι αυτός ο πίνακας του 1972 με τίτλο “Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη” (Pool with Two Figures), διαστάσεων 2,1 μ. x 3,0 μ., ο οποίος έπιασε 70 εκατομμύρια λίρες (94 εκατομμύρια ευρώ) το 2018. Image: Supplied
ν

Δεν είναι η πρώτη φορά που το “The Splash” βγαίνει στο σφυρί. Τις δύο προηγούμενες φορές είχε πιάσει 2,9 εκατομμύρια λίρες το 2006 και 4,1 εκατομμύρια λίρες τη δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Άλλα έργα του Χόκνευ που έχουν πωληθεί σε πολύ υψηλές τιμές είναι ο πίνακας “Henry Geldzahler and Christopher Scott” (1969) για 49,5 εκατομμύρια δολάρια, και το “Sur la Terrasse” (1971) για 29,5 εκατομμύρια δολάρια.
ν

Το έργο “Sur la Terrasse” (1971) του Ντέιβιντ Χόκνυ. Ακριλικό σε καμβά (274.5 x 213.5 εκ.). Η σημερινή του αξία φτάνει τα 45 εκατομμύρια δολάρια. Image: Supplied
ν

Το στούντιο του καλλιτέχνη γεμάτο με έργα της pop art. Image: Supplied
ν

Αναφερόμενος στο “The Splash” ο Χόκνευ είχε πει το 1976: «Μια βουτιά δεν διαρκεί πάνω από δύο δευτερόλεπτα. Εγώ χρειάστηκα δύο εβδομάδες για να ζωγραφίσω αυτό το στιγμιότυπο. Όλοι γνωρίζουν ότι μια βουτιά δεν μπορεί να παγώσει στο χρόνο, οπότε αυτό που βλέπετε στον πίνακα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από ότι αν το βλέπατε σε μια φωτογραφία».
ν

David Hockney painting sells for $90M smashing auction records | CNN
ν

ν

 


Translate this post