Ελεύθερα στο Διαδίκτυο αριστουργήματα από μουσεία του Παρισιού (vid)

Κατηγορία Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ

Youmagazine Newsroom

 

Ελεύθερη είναι πλέον η ψηφιακή πρόσβαση σε αριστουργήματα πασίγνωστων καλλιτεχνών, που βρίσκονται σε μουσεία του Παρισιού.

«Οι δεσποινίδες στις όχθες του Σηκουάνα» του Κουρμπέ (1856-57). Λάδι σε καμβά, 174×206 εκ. Musée du Petit Palais. Image: Supplied

ν

ΕΚΑΤΟ χιλιάδες ψηφιακές αναπαραγωγές αριστουργημάτων τέχνης ελεύθερες στο Διαδίκτυο. Δωρεάν και χωρίς περιορισμούς. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η Paris Musées, η οποία επιβλέπει 14 δημοτικά μουσεία στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων τα Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Petit Palais και Catacombes de Paris.

Οι χρήστες μπορούν να «κατεβάζουν» έναν φάκελο ο οποίος περιέχει μια υψηλής ανάλυσης (300 dpi) φωτογραφία του έργου, έγγραφο με πληροφορίες γι’ αυτό, καθώς και έναν οδηγό για την καλύτερη χρήση και αναφορά των πηγών της φωτογραφίας.

Είναι πλέον ελεύθερη η ψηφιακή πρόσβαση σε αριστουργήματα πασίγνωστων καλλιτεχνών, όπως οι Ρέμπραντ, Κουρμπέ, Ντελακρουά και βαν Ντάικ, αλλά και άλλων λιγότερο γνωστών.

Πλέον, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το γοητευτικό πορτρέτο του εμπόρου έργων τέχνης Αμπρουάζ Βολάρ που είχε φιλοτεχνήσει το 1899 ο Σεζάν∙ ή το έργο του 1857 «Οι δεσποινίδες στις όχθες του Σηκουάνα» του Κουρμπέ∙ ή πολλές φωτογραφίες του Eugène Atget, ο οποίος με τον φωτογραφικό φακό του κατέγραψε και απαθανάτισε, παλιά, το Παρίσι.

«Το ότι κάνουμε διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα, εγγυάται ότι οι ψηφιακοί φάκελοί μας μπορούν να είναι ελεύθερα προσβάσιμοι και να επαναχρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε και από όλους, χωρίς τεχνικούς, νομικούς και οικονομικούς περιορισμούς, είτε για εμπορικό σκοπό είτε για άλλον», διαβάζουμε στην ανακοίνωση από τη Paris Musées.

Επιπλέον, στον ιστότοπό της, τα έργα θα περιλαμβάνονται σε εικονικές εκθέσεις για να υπογραμμιστεί η προσβασιμότητα σε αυτά και για να ενθαρρυνθούν χρήστες να τα «κατεβάσουν» και να τα επαναχρησιμοποιήσουν.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η δουλειά που γίνεται στο L’Atelier des Lumières (38 Rue Saint-Maur, μετά τη Πλατεία της Βαστίλης), όπου πίνακες γνωστών ζωγράφων ζωντανεύουν, αποκτώντας τρισδιάστατη μορφή.
ν

Gustav Klimt Exposición inmersiva | Mariacristina Munguia
ν

ν

Vincent van Gogh art ALIVE – Atelier des Lumières (Paris, France) | Ine RP Braat
ν

ν

 


Translate this post