Αύξηση πρόωρων τοκετών λόγω κλιματικής αλλαγής

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής, αυξάνει τη συχνότητα των τοκετών πριν την ώρα τους, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

ν

Η ΑΝΟΔΟΣ της μέσης θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει και μια άγνωστη έως τώρα επίπτωση στον άνθρωπο, καθώς αυξάνει τη συχνότητα των τοκετών που γίνονται πριν την ώρα τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γεννήσεις μπορούν να συμβούν έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα, λόγω αυτού και μόνο του κλιματικού παράγοντα.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Άλαν Μπαρέκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής Nature Climate Change, ανέλυσαν στοιχεία για 56 εκατομμύρια τοκετούς, στο διάστημα της εικοσαετίας 1969 έως 1988.

Εκτιμήθηκε ότι οι γεννήσεις επιταχύνονται κατά 5% τις μέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32,2 βαθμούς Κελσίου. Η μέση επίσπευση των τοκετών είναι έξι μέρες, ενώ μπορεί να φθάσει και τις δύο εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο, 25.000 μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας μετά το 1969.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο στην Αμερική χάνονται περισσότερες από 150.000 μέρες κύησης, λόγω της κλιματικής αλλαγής που «σπρώχνει» τους τοκετούς πιο μπροστά. Μάλιστα, θεωρούν πιθανό ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 400.000 χαμένες μέρες εγκυμοσύνης ετησίως έως το 2100.

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου η θερμότητα επηρεάζει την εγκυμοσύνη παραμένει άγνωστος, υπάρχουν όμως πολλές θεωρίες. Πιθανόν η θερμότητα να προκαλεί καρδιαγγειακό άγχος στη μητέρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη γέννα.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων της ορμόνης οξυτοκίνης, η οποία παίζει ρόλο τόσο στην γέννα όσο και αργότερα στη γαλουχία.

Ο πρόωρος τοκετός, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, μπορεί να αποβεί βλαπτικός για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.
ν

 


Translate this post