Οι αρχαίοι Ιρλανδοί ήταν Πόντιοι, σύμφωνα με αναλύσεις του DNA (vid)

Κατηγορία Βιολογία-Ανθρωπολογία, Ιστορία

ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έρευνα πανεπιστημιακών και αρχαιολόγων υποδεικνύει ότι οι προπάτορες του ιρλανδικού έθνους προέρχονται από τον Ποντιακό Καύκασο.

Μέλη του χορευτικού συγκροτήματος της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης. Image: Ρ. Σιάχου. Πηγή: Supplied

ν

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ Κέλτες, που αποίκισαν το νησί της Ιρλανδίας και αποτέλεσαν τους προπάτορες του ιρλανδικού έθνους, προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τον Ποντιακό Καύκασο, έχοντας φτάσει στην Ιρλανδία μετά από περιπετειώδη μετανάστευση μέσω της Νότιας Ευρώπης και της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνες που στηρίζονται σε ανάλυση του γονιδιώματος, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η καταγωγή των Ιρλανδών ‒διαφορετική από των Αγγλοσαξόνων‒ εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα επίμαχο και πολύπλοκο ζήτημα που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Οι γενετιστές του Ινστιτούτου Γενετικής Smurfit του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου και οι αρχαιολόγοι της Σχολής Γεωγραφίας, Αρχαιολογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Μπράντλεϊ (Dan Bradley), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν για πρώτη φορά τα γονιδιώματα τεσσάρων ατόμων, μιας γυναίκας που ζούσε πριν από 5.200 χρόνια και τριών ανδρών που ζούσαν πριν από 4.000 χρόνια περίπου στην Ιρλανδία.
ν

Κρανίο γυναίκας που βρέθηκε το 1855 κοντά στο Μπέλφαστ, σε τάφο της Νεολιθικής Εποχής πριν 5.200 χρόνια. Η ανάλυση του DNA έδειξε ποντιακή καταγωγή. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ανακατασκευή του κρανίου της γυναίκας που έζησε πριν από 5.200 χρόνια. Είχε μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Image: Daniel Bradley / Trinity College Dublin. Πηγή: Supplied
ν

Η γενετική ανάλυση αποκαλύπτει ότι αρχικά υπήρξε μια μαζική μετανάστευση αγροτών της λίθινης εποχής από την «εύφορη ημισέληνο» της Μέσης Ανατολής και αργότερα, την εποχή του Χαλκού, ακολούθησε άλλη μια μετακίνηση από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι άποικοι αυτοί αποτέλεσαν την «μαγιά» για τον κελτικό πληθυσμό της Ιρλανδίας. Οι εξ ανατολών «οικονομικοί μετανάστες» δεν ανταγωνίσθηκαν τον τοπικό πληθυσμό των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών (που γρήγορα εξαφανίσθηκαν), αλλά οι ίδιοι έγιναν οι πρώτοι Ιρλανδοί.

Οι αρχικοί μετακινούμενοι αγροτικοί πληθυσμοί από τις βιβλικές περιοχές, όπου πρωτοεμφανίσθηκε η γεωργία, έφεραν μαζί τους τα ζώα τους, τα δημητριακά, τα κεραμικά, αλλά και τα γονίδια για τα μαύρα μαλλιά και τα καστανά μάτια που έχουν πολλοί σημερινοί Ιρλανδοί (και γι’ αυτό μοιάζουν με Έλληνες).

Οι επιστήμονες θεωρούν πιο πιθανό ότι, στο μακρύ ταξίδι τους από την Ανατολή έως τις ευρωπαϊκές ακτές του Ατλαντικού, οι πρώτοι μετανάστες πέρασαν από τη Νότια Ευρώπη. Μετά από αυτούς τους πρώτους αγρότες, ακολούθησε ένα δεύτερο… ποντιακό κύμα αποίκων, από τις στέπες της νότιας Ρωσίας και τη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος), οι οποίοι πλέον γνώριζαν την κατεργασία των μετάλλων, όπως του χρυσού και του χαλκού.

Αυτοί μετέφεραν στην Ιρλανδία τα γονίδια μιας σπάνιας ‒πολύ κοινή στη χώρα σήμερα‒ κληρονομικής πάθησης του αίματος, την αιμοχρωμάτωση, καθώς επίσης τα γονίδια για την πέψη του γάλατος (ανθεκτικότητα στη λακτόζη) και τα γαλανά μάτια (που έχουν μερικοί σημερινοί Ιρλανδοί), αλλά πιθανώς και τη γλώσσα που κατόπιν εξελίχθηκε στα ιρλανδικά.
ν

Reading the Past in Ancient Irish Genomes | Trinity College Dublin
ν

ν

 


Translate this post