Η Google θα κατασκευάσει την πρώτη έξυπνη πόλη (vid)

Κατηγορία Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα υποβαθμισμένο και εγκαταλελειμμένο προάστιο του Τορόντο, με θέα στη λίμνη Οντάριο, μετατρέπεται σε «έξυπνη πόλη» με τη βοήθεια της Google.

Η Google πήρε το πράσινο φως για να κατασκευάσει μια έξυπνη πόλη σε μια περιοχή που δεν χρησιμοποιείται στο Τορόντο του Καναδά. Image: Supplied

ν

Η GOOGLE είχε υπόψη της κάτι μεγάλο, αλλά ο Καναδάς της έδωσε άδεια για κάτι μικρότερο. Σαν αποτέλεσμα, η μεγαλειώδης φουτουριστική πόλη που σχεδίαζε ο γίγαντας του διαδικτύου θα πρέπει να προσαρμοστεί σε πιο ανθρώπινα μέτρα.

Η Google ζήτησε από την καναδική κυβέρνηση να της παραχωρήσει έκταση 190 στρεμμάτων ή 190.000 τ.μ. αλλά ο οργανισμός Waterfront Toronto, που διαχειρίζεται την υδάτινη περιοχή στην βόρεια όχθη της λίμνης Οντάριο, της έδωσε άδεια μόνο για 50 στρέμματα ή 50.000 τετραγωνικά μέτρα. Η έκταση αυτή είναι περίπου 7 φορές η έκταση του Ελληνικού.

Από την αρχή το σχέδιο θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο – μια high-tech ουτοπία. Η Sidewalk Labs, όπως ονομάζεται η σχεδιαστική και κατασκευαστική εταιρεία της Google, που έκανε το πολεοδομικό σχέδιο της Alphabet, όπως θα λέγεται η πόλη, παρουσίασε ένα σχέδιο με αυτοκινούμενα λεωφορεία, θερμαινόμενα πεζοδρόμια, υπόγειο σύστημα μεταφορών τύπου Hyperloop όπως του Έλον Μασκ, και με έξυπνα κτίρια και κατοικίες που θα ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το μόνο που ζητούσε ως αντάλλαγμα ήταν να τοποθετήσει στα πεζοδρόμια και στους δημόσιους χώρους της πόλης που θα ελέγχει, αισθητήρες συλλογής προσωπικών δεδομένων.

Η πρόταση συλλογής δεδομένων απορρίφθηκε από την καναδική κυβέρνηση.

Η τελική αξιολόγηση της πρότασης θα γίνει με δημόσια διαβούλευση το Μάρτιο του 2020 και εφόσον οι προτάσεις εγκριθούν από τους κατοίκους του Τορόντο, θα αρχίζουν οι οικοδομικές εργασίες.

Τα σχέδια της «έξυπνης πόλης» που κατέθεσε η Google είναι όντως εντυπωσιακά.
ν

ν

ν

ν

ν

ν

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου σχεδιασμού Sidewalk Labs: «Προσπαθούμε να αναδείξουμε μια υποβαθμισμένη περιοχή εδώ στο Τορόντο, με το να συντομεύσουμε τους χρόνους μετακίνησης, να κάνουμε τη στέγαση πιο προσιτή, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να θέσουμε ένα νέο πρότυπο για έναν υγιέστερο πλανήτη».
ν

Η υποβαθμισμένη περιοχή που το διοικητικό συμβούλιο του Waterfront Toronto παραχώρησε στην Google. Image: Supplied
ν

Βέβαια άλλο σχέδια και άλλο πραγματικότητα. Ο Stephen Diamond, ο οποίος προεδρεύει του ομίλου Waterfront Toronto, σε ανοικτή επιστολή που έστειλε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρει: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: τίποτα ακόμη δεν είναι οριστικό. Χρειάζεται πολλή δουλειά πριν από την τελική απόφαση».

«Παρ’ όλο που μια τέτοια απόφαση έχει ακόμη ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο, είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε μπροστά μας μια αξιόλογη πρόταση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε μια γειτονιά με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και πιο οικονομικές κατοικίες».
ν

ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Η Google κέρδισε τη σύμβαση για την ανάπτυξη της υποβαθμισμένης περιοχής του Τορόντο το 2017.

Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι του Τορόντο δεν θεωρούν όλοι ότι η «έξυπνη πόλη» είναι μια καλή ιδέα για την περιοχή.

Ορισμένες από τις προτάσεις της Google θεωρήθηκαν από τον οργανισμό Waterfront Toronto ανούσιες, υπερβολικές και άχρηστες, του τύπου «η τεχνολογία για την τεχνολογία».

Η ομάδα της αντιπολίτευσης Block Sidewalk θέλει το έργο να ακυρωθεί πλήρως. Δεν θέλει μια εταιρεία του διαδικτύου να ανακατεύεται στη διακυβέρνηση των πόλεων, κάνοντας τους κατοίκους να εξαρτώνται από αυτή.

Οι ειδικοί είναι κι αυτοί διαιρεμένοι. Σε άρθρο του στη Toronto Life, ο καθηγητής Shoshana Zuboff αποκάλεσε τα σχέδια της Google «εποπτεύοντα καπιταλισμό», ενώ ο πολεοδόμος Richard Florida είπε ότι η συμμετοχή των εργαστηρίων Sidewalk Labs στη ζωή της πόλης θα δημιουργήσει μια νέα γενιά start-up εταιρειών που θα κατατάξουν το Τορόντο στις κορυφαίες πόλεις του κόσμου.

Από την πλευρά της η εταιρεία Sidewalk Labs έχει υποβάλλει έκθεση 1.524 σελίδων σχετικά με αυτό το ουτοπικό όνειρο υψηλής τεχνολογίας.

Η εταιρεία λέει ότι θα δημιουργηθούν 44.000 άμεσες θέσεις εργασίας και σπίτια για 5.000 άτομα για χρονικό διάστημα τριών έως τεσσάρων ετών.

Επίσης ότι στην περιοχή θα μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 89% μέσω καινοτόμων μεθόδων.

Η τελική απόφαση για το αμφιλεγόμενο σχέδιο, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, θα ληφθεί το Μάρτιο του 2020.
ν

Sidewalk Labs releases plan for Toronto waterfront | CBC News
ν

ν

 


Translate this post