Η νέα εφαρμογή “Αrt Selfie” της Google (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Διαθέσιμη παγκοσμίως, η νέα εφαρμογή Αrt Selfie της Google είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ανακαλύψεις είτε την τέχνη είτε τον χαμένο εαυτό σου!

ν

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ λειτουργεί παρόμοια με την ανεύρεση ενός προσώπου στα αρχεία της αστυνομίας. Βγάζεις μια σέλφι (ή βάζεις τη φωτογραφία ενός άλλου ατόμου), η εφαρμογή αναλύει τη φωτογραφία βάζοντας τελείες στα διάφορα οστά του προσώπου και στη συνέχεια τη συγκρίνει με πρόσωπα που απεικονίζονται σε έργα τέχνης μουσείων. Σε ελάχιστο χρόνο, η τεχνητή νοημοσύνη της Google εμφανίζει τα αποτελέσματα, καθώς και ένα ποσοστό που εκτιμά το βαθμό ομοιότητας του προσώπου του χρήστη με κάθε πιθανό «ταίρι».
Ο χρήστης μπορεί να κάνει «κλικ» στο πορτρέτο του «σωσία» του για να ανακαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο τέχνης. Και ίσως μετά επισκεφθεί και το μουσείο για να γνωρίσει από κοντά το… ταίρι του!
Αυτή είναι η νέα εφαρμογή Αrt Selfie της Google, που αναλύει τις φωτογραφίες σέλφι των χρηστών και ανακαλύπτει τους καλλιτεχνικούς σωσίες τους, κάνοντας αναζήτηση σε δεκάδες χιλιάδες έργα τέχνης στις συλλογές των μουσείων όλου του κόσμου.
Η Google έχει συμπράξει με πάνω από 650 συνεργαζόμενα μουσεία σε όλο τον κόσμο για να μπορεί η εφαρμογή να έχει αποτέλεσμα.
ν


ν

Αυτά είναι τα πρώτα βήματα της εφαρμογής Αrt Selfie. Αργότερα, και καθώς η βάση των δεδομένων θα εμπλουτίζεται με πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων, θα μπορεί κανείς μέσω της εφαρμογής αυτής να βρίσκει τον πραγματικό εν ζωή σωσία σου –μπορεί και σωσίες σου– που εκείνη τη στιγμή θα βρίσκεται σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.
Αυτό μπορεί να φαίνεται τώρα απίθανο, είναι όμως μια από τις δυνατότητες του μέλλοντος. Μπορεί να υπάρχουν σήμερα 7,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη –ένας αριθμός που ζαλίζει– όμως όλοι αυτοί, αν αφαιρέσει κανείς ορισμένα επίπλαστα χαρακτηριστικά, στην ουσία ανάγονται σε έναν από τους εξήντα τέσσερις (64) διαφορετικούς τύπους ανθρώπου.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν 7,6 δισεκατομμύρια διαφορετικοί άνθρωποι στον πλανήτη∙ υπάρχουν μόνο 64 τύποι ανθρώπου – ούτε καν εκατό.
Αυτό αποτελεί έναν περιορισμό που έχει επιβληθεί από την ίδια τη φύση αναφορικά με την εξέλιξη των ειδών. Και σίγουρα οφείλεται σε λόγους οικονομίας. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, η φύση δεν είναι σπάταλη.
Γιατί όμως μόνο 64 τύποι ανθρώπου; Ο λόγος κρύβεται στο DNA, που είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε δεν επιτρέπει να είναι ούτε λιγότεροι ούτε περισσότεροι.
ν

ν

Το DNA είναι μια μοριακή ένωση που συγκροτείται από τέσσερις αζωτούχες βάσεις: C (κυτοσίνη), G (γουανίνη), T (θυμίνη) και Α (αδενίνη). Οι 4 αζωτούχες βάσεις του DNA (που αποκαλούνται και νουκλεοτίδια), ανάλογα με τη σειρά αλληλουχίας τους διατάσσονται ανά τρεις, δημιουργώντας έτσι μια τριάδα (ή τριπλέτα). Οι τριάδες που μπορούν να δημιουργηθούν, εξαντλώντας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, είναι μόνο 64.
Με άλλα λόγια, ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου χρησιμοποιεί μια «αλφάβητο» 64 γραμμάτων. Στην πραγματικότητα δεν είναι ψηφία, γράμματα ή αριθμοί όπως στους υπολογιστές, αλλά τριάδες νουκλεοτιδίων. Αυτές οι τριάδες στη βιολογία αποκαλούνται κωδικόνια (codons).
Πιο συγκεκριμένα, το κωδικόνιο (codon) είναι μια τριπλέτα βάσεων της κωδικής αλυσίδας του γονιδίου, η οποία κωδικοποιεί ένα αμινοξύ. (Τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών Πολλές φορές το κωδικόνιο αναφέρεται και ως mRNA ή αγγελιαφόρο RNA επειδή μεταφέρει τη γενετική πληροφορία από το DNA στα ριβοσώματα, τα κυτταρικά σωματίδια που συμβάλλουν στην πρωτεΐνοσύνθεση των κυττάρων.
ν

Ο κώδικας του ανθρώπινου «προγράμματος»

Το βίντεο που ακολουθεί, προσφέρει μια εικόνα του πώς λειτουργεί ο γενετικός μηχανισμός του όντος που λέγεται άνθρωπος.

ν

ν

Ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου λειτουργεί όπως τα προγράμματα των υπολογιστών, με τη διαφορά ότι στη θέση του μηδέν (0) και του ένα (1) χρησιμοποιεί τις τέσσερις αζωτούχες βάσεις (T, A, G, C), με τη μορφή τριάδων, π.χ. TAC, TAA, AAA, CCC, TAG κτλ. που μας δίνουν 64 διαφορετικούς συνδυασμούς.
Είναι σαν να λέμε ότι είμαστε ένα ζωντανό κομπιούτερ. Το «πρόγραμμά» μας αρχίζει με τη γέννηση και μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή, αλλά περιοδικά εμπλουτίζεται από τις διάφορες εμπειρίες.
Σε συνδυασμό τώρα με τις κληρονομικές καταβολές, την εθνότητα, τη φυλή, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε, το μορφωτικό επίπεδο κτλ. συμβάλλει σε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στον υλικό και στον ψυχικό φορέα, ώστε να φαινόμαστε τελικά διαφορετικοί, ενώ στην πραγματικότητα ανήκουμε σε έναν από τους 64 τύπους.
Σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, το πρόγραμμα Art Selfie της Google (ή κάποιο ανάλογο άλλης εταιρείας) θα μπορεί να υποδείξει όχι ακριβώς ποια ήταν η προηγούμενη ενσάρκωσή σου, αλλά την αρχαία καταγωγή σου και με ποιον εξελικτικό τύπο συγγενεύεις. Διότι, ας μην το ξεχνάμε, όλοι προερχόμαστε από έναν κοινό πρόγονο.
Το Art Selfie είναι διαθέσιμο από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπουδήποτε είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Google Arts & Culture, σε Android και iOS. Οι χρήστες μπορούν να την «κατεβάσουν» σε όλες τις χώρες από τη διεύθυνση: g.co/ArtSelfie.

ν

ν

 


Translate this post