Η μυστική γλώσσα και ο συμβολισμός των χρωμάτων

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα χρώματα που φοράμε μεταφέρουν στους άλλους μηνύματα σχετικά με τη διάθεση και την προσωπικότητά μας σχεδόν αυτόματα.

ν

ΑΝ ΚΑΙ τα χρώματα θεωρούνται παγκόσμια γλώσσα, εντούτοις υπάρχουν πολλές πολιτισμικές διαφορές. Ορισμένες γλώσσες δεν έχουν λέξεις για το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα.

Από την άλλη μεριά, οι Εσκιμώοι χρησιμοποιούν 17 λέξεις για το λευκό, για να περιγράψουν τις διαφορετικές συνθήκες χιονιού, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περισσότερες από 4 ή 5 λέξεις.

Ένα άλλο παράδειγμα πολιτισμικών διαφορών είναι τα χρώματα που σχετίζονται με το πένθος.

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, στις δυτικές κουλτούρες το μαύρο συνδέεται με τον θάνατο και το πένθος, αλλά σε άλλους πολιτισμούς χρώματα του θρήνου είναι το λευκό, το μοβ και το χρυσό.

Γενικά πάντως οι άνθρωποι πάντως συσχετίζουν συνήθως τα χρώματα με τα ίδια συναισθήματα. Για παράδειγμα, το κόκκινο με τον έρωτα και τον θυμό, το πράσινο με τη φύση, το μαύρο με τη λύπη κτλ.

Σε αυτή τη διεθνή «γλώσσα» των χρωμάτων υπάρχουν και εξαιρέσεις, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδίως από τους Έλληνες.  

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), της Λοζάνης (Ελβετία) και του Μάιντς (Γερμανία), με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Όμπερφελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Royal Science Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών, διοργάνωσαν online έρευνα με 711 συμμετέχοντες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κίνα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πουν ποια από 20 διαφορετικά συναισθήματα συσχετίζουν με 12 χρώματα.

Τρία χρώματα εμπνέουν τα πιο δυνατά συναισθήματα σε όλο τον κόσμο: το κόκκινο, το μαύρο και το ροζ, ενώ το πιο «άχρωμο» συναισθηματικά χρώμα είναι το καφέ και στη συνέχεια το μωβ.

Από όλα τα χρώματα, η στενότερη συναισθηματική «επένδυση» παγκοσμίως αφορά το κόκκινο χρώμα, λόγω της συσχέτισής του με τον έρωτα. Έντονη και καθολική είναι, επίσης, η αρνητική συναισθηματική «φόρτιση» του μαύρου, αλλά σε μικρότερη ένταση από ό,τι το κόκκινο.
ν


ν

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλα τα χρώματα θεωρούνται είτε «καλά» (σχετίζονται με θετικά συναισθήματα) είτε «κακά» (αρνητικά συναισθήματα), με τη χαρακτηριστική εξαίρεση του κόκκινου που συνδέεται τόσο με κάτι καλό (έρωτας-ευχαρίστηση) όσο και με κάτι κακό (θυμός-μίσος).

Δύο χρώματα, το μωβ και το καφέ, δεν έχουν ούτε σαφή θετική ούτε σαφή αρνητική συναισθηματική απόχρωση.

Θετικά χρώματα θεωρούνται το κίτρινο, το άσπρο, το γαλάζιο, το ροζ, το πορτοκαλί και το πράσινο, ενώ αρνητικά το γκρι και το μαύρο.

Οι Έλληνες είναι οι μόνοι από τις χώρες που μελετήθηκαν, οι οποίοι συσχετίζουν τόσο έντονα το γαλάζιο με την ανακούφιση και το ξαλάφρωμα. Επίσης, είναι οι μόνοι που σχετίζουν το μωβ πρωτίστως με τη λύπη. Όλες οι χώρες συνδέουν στενά το κίτρινο με τη χαρά, με μοναδική εξαίρεση τους Έλληνες. 

Από την άλλη μεριά, οι Γερμανοί συνδέουν το καφέ με την αηδία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ενώ οι Κινέζοι είναι αυτοί που βλέπουν πιο αρνητικά το άσπρο (παραδοσιακά φοράνε άσπρα στις κηδείες τους). 

Στους Έλληνες το μαύρο χρώμα γεννά κατά σειρά λύπη, φόβο, μίσος, απογοήτευση, θυμό και ενοχή, το κόκκινο συσχετίζεται κατά σειρά με τον έρωτα, το θυμό, τη χαρά και την ευχαρίστηση, ενώ το άσπρο με την ανακούφιση, τη χαρά και την υπερηφάνεια.
ν

Color Psychology – How Colors Influence Your Choices and Feelings | BRAINY DOSE
ν

ν

 


Translate this post