Βρέθηκε “iPhone” ηλικίας 2.100 ετών στη Ρωσική “Ατλαντίδα” (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ηλικίας 2.100 ετών “iPhone” ανήκε σε γυναίκα και βρέθηκε μαζί με τον σκελετό της στη λεγόμενη Ρωσική “Ατλαντίδα” που βρίσκεται στη Σιβηρία.

Το αρχαίο “iPhone” έχει καλύτερο design από τα σημερινά και η κάτοχός του δεν θέλησε να το αποχωριστεί ούτε στο θάνατό της. Image: History of Material Culture at the Russian Academy of Sciences. Πηγή: Supplied

ν

ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «το iPhone της Νατάσας», είναι ένα τεχνούργημα ηλικίας 2.100 ετών που ανακαλύφθηκε στη λεγόμενη Ρωσική Ατλαντίδα» και από πολλές απόψεις θα μπορούσε να περάσει σαν ένα σύγχρονο smartphone.

Η ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους που ανασκάπτουν τη λεγόμενη «Ρωσική Ατλαντίδα». Πρόκειται για έναν φημισμένο αρχαιολογικό χώρο στη νότια Σιβηρία που το μεγαλύτερο μέρος του έτους βρίσκεται κάτω από το νερό.

Η αρχαιολογική τοποθεσία βρίσκεται κοντά στην πόλη Κρασνογιάρσκ, πλησίον της Μογγολίας.

Το καλοκαίρι που η στάθμη του νερού έπεσε σημαντικά οι αρχαιολόγοι, ανασκάπτοντας τον τάφο μιας γυναίκας με πλούσια κτερίσματα, ανακάλυψαν το περίεργο αντικείμενο, που με την πρώτη ματιά μοιάζει με τη θήκη ενός iPhone διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους.

Αυτό που κάνει το εύρημα ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι οι αναλογίες του που είναι όμοιες με αυτές των σημερινών Phablets και Smartphones Android, 7 ιντσών.
ν

Οι αναλογίες του τεχνουργήματος είναι όμοιες με αυτές των σημερινών Phablets και Smartphones Android, 7 ιντσών. Image: History of Material Culture at the Russian Academy of Sciences. Πηγή: Supplied
ν

Το «iPhone της Νατάσας» βρέθηκε μαζί με άλλα κρετίσματα στο σκελετό μιας γυναίκας ηλικίας 2.100 ετών. Image: History of Material Culture at the Russian Academy of Sciences. Πηγή: Supplied
ν

Το «iPhone» είναι 7 ίντσες (17,8 εκατοστά) μακρύ και περίπου 4 ίντσες (9 εκατοστά) πλατύ, δεν είναι ηλεκτρονικό εξάρτημα. Είναι η πόρπη (αγκράφα) μιας αρχαίας ζώνης κατασκευασμένη από μαύρο-καφέ λιγνίτη.

Ο λιγνίτης, καλούμενος και φαιάνθρακας, είναι οργανικής προελεύσεως πέτρωμα, του οποίου το κύριο στοιχείο είναι ο άνθρακας (με περιεκτικότητα από 50% έως 70%). Προέρχεται από την εξανθράκωση κυρίως φυτικών οργανισμών.

Η συγκεκριμένη ορθογώνια αγκράφα είναι διακοσμημένη με μικρές χάντρες μαργαριταριών, σάρδιου λίθου (carnelian) και τουρκουάζ.

Στη μια άκρη της μακριάς πλευράς υπάρχουν δύο στρογγυλές τρύπες απ’ όπου περνούσαν τα νήματα που στερέωναν την πόρπη στη ζώνη, και μια ωοειδής τρύπα στην άλλη πλευρά, πιθανώς για τη σύσφιξη.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιστορίας Πολιτιστικού Υλικού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (RAS) βρήκαν το τεχνούργημα στον τάφο μιας γυναίκας, πάνω στη λεκάνη του σκελετού της. Οι ερευνητές ονόμασαν τη γυναίκα «Νατάσα» και το τεχνούργημα «το iPhone της Νατάσας», και ανέβασαν τη σχετική φωτογραφία στο Instagram.
ν

Η αποκαλούμενη «Ρωσική Ατλαντίδα» στη Σιβηρία είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σκεπασμένη από νερό. Image: History of Material Culture at the Russian Academy of Sciences. Πηγή: Supplied
ν

Ο τάφος με το λεγόμενο iPhone βρίσκεται στο έδαφος της Δημοκρατίας της Τιβά ή Τουβά, ένα ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, υπαγόμενο στο Σιβηρικό Διαμέρισμα, και του οποίου το νότιο άκρο συνορεύει με τη Μογγολία. Πρωτεύουσα της Τιβά είναι το Κιζίλ, στις όχθες του ποταμού Γενισέι.

Εκεί, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν δύο ταφικές τοποθεσίες ‒το Terezin και το Ala-Tey‒ που ανήκουν χρονολογικά στην περίοδο Σιονγκ-νου (Xiongnu), μια φυλή νομάδων της Κεντρικής Ασίας πριν από περίπου 2.000 χρόνια, που εξελίχθηκε σε γιγαντιαία αυτοκρατορία. Η σχετική μελέτη που συνυπογράφει ο Pavel Leus, ερευνητής του RAS, δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Asian Archaeology.

Οι αρχαιολόγοι έχουν στη διάθεσή τους μόνο λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο, όταν οι αρχαίες τοποθεσίες δεν είναι πλημμυρισμένες. Οι χώροι ταφής καλύπτονται από τα νερά της Θάλασσας Sayan, μια τεχνητή λίμνη της οποίας τα νερά αποσύρονται από το τέλος του Μαΐου έως το πρώτο μισό του Ιουνίου.

Η χρονολόγηση με άνθρακα-14 έδειξε ότι τα αντικείμενα του τάφου τοποθετούνται χρονικά μεταξύ του 92 π.Χ. και του 71 μ.Χ.

Ορθογώνιες πόρπες από χαλκό και λιγνίτη, διακοσμημένες με εγχάρακτα σχέδια ζώων, έχουν επίσης βρεθεί σε τάφους και οικισμούς στη Σιβηρία, τη Μογγολία και την Κεντρική Ασία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2011 από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία.

Οι παράξενες πόρπες ανήκαν σε ευγενείς γυναίκες και σε πολεμιστές που είχαν διακριθεί στον πόλεμο.
ν

Archaeologists Find 2,100 Year Old Strange Artifact | Blast World Mysteries
ν

ν

 


Translate this post