Μπαχάμες: Σκοτώνουν ο ένας τον άλλο για φαγητό και νερό

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Επισήμως οι νεκροί είναι 43, αλλά υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ αγνοούμενοι που τα πτώματά τους αρχίζει και ξεβράζει η θάλασσα, μετά το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν.

Οι ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας υπολογίζονται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Image: Supplied

ν

ΕΠΙΣΗΜΩΣ οι νεκροί ανέρχονται στους 43, με 35 από αυτούς στο νησί Γκρέιτ Αμπάκο και 8 στο Γκραντ Μπαχάμα, αλλά υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ αγνοούμενοι, μετά το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν, που τα πτώματά τους αρχίζει και ξεβράζει τώρα η θάλασσα.

Τα πτώματα έχουν συσσωρευτεί στις ακτές και οι αρχές έχουν παραγγείλει εκατοντάδες σάκους και καταψύκτες για να αποθηκεύσουν τους νεκρούς.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη, καθώς υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς και λεηλασίες προκειμένου οι επιζήσαντες να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό και νερό.

Η κυβέρνηση έχει σχηματίσει ομάδες πολιτοφυλάκων προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις και τις λεηλασίες.

Στην πρωτεύουσα Νασσάου, στο νησί Νιου Πρόβιντενς, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος, υπάρχουν 70.000 άνθρωποι που περιμένουν να φύγουν, αλλά οι αεροπορικές συγκοινωνίες έχουν διακοπεί εξαιτίας των πλημμυρισμένων διαδρόμων των αεροδρομίων.

Τα εφόδια είναι λιγοστά, ενώ ο ο υπουργός υγείας προειδοποίησε ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι «εκπληκτικός».
ν

Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν την Παρασκευή κάποιο πλοίο στο λιμάνι Marsh για να φύγουν από το Νασσάου, μετά το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν που κατέστρεψε το νησί. Image: Supplied
ν

Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν οι Μπαχάμες μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα. Image: Supplied
ν

Ένας κάτοικος, ο Mike Lowe, ο οποίος είναι μισότυφλος και πάσχει από διαβήτη, περπατά δίπλα από ένα σκάφος που πέταξε ο τυφώνας στη στεριά στην ξηρά στο νησί Γκρέιτ Αμπάκο την Παρασκευή. Image: Supplied
ν

Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει ανάγλυφα μια κάτοικος του νησιού, η Alicia Cooke, ξεσπώντας σε δάκρυα: «Τα πάντα καταστράφηκαν. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό. Λεηλατούν, αρπάζουν, πυροβολούν άλλους κατοίκους για λίγο φαγητό και νερό. Δεν υπάρχει τρόπος να βγούμε από αυτή την απελπιστική κατάσταση».
ν

Ένα σκάφος πεταμένο στην ξηρά στο λιμάνι Marsh του νησιού Γκρέιτ Αμπάκο. Εκατοντάδες απελπισμένοι επιζώντες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Γκρέιτ Αμπάκο την Παρασκευή, ελπίζοντας να φύγουν από το κατεστραμμένο νησί, νιώθοντας τεράστια απογοήτευση για την απουσία βοήθειας και ανακούφισης μετά το πέρασμα του τυφώνα. Image: Supplied
ν

Ο Ντόριαν έπληξε τις Μπαχάμες ως καταστροφική καταιγίδα κατηγορίας 5 την Κυριακή, απελευθερώνοντας θανατηφόρους ανέμους 345 χλμ. την ώρα.

Τα μισά από τα σπίτια των Μπαχάμες καταστράφηκαν ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το κυριότερο όμως είναι ότι στο νησί Νιου Πρόβιντενς, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι 70.000 άνθρωποι χωρίς εφόδια, έχουν ξεσπάσει ταραχές και ακούγονται πυροβολισμοί στην προσπάθεια να επιβιώσουν.

Και ενώ το Γκρέιτ Αμπάκο έχει καταστεί σχεδόν ακατοίκητο, μάρτυρες μιλούν για τη «μυρωδιά θανάτου» που έχει απλωθεί στο νησί, καθώς η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς πτώματα.

Στο νησί αναμένεται να καταφθάσει σύντομα διεθνής βοήθεια.
ν

Ανάμεσα στα συντρίμμια το πτώμα ενός άνδρα, θύμα του τυφώνα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο λιμάνι Marsh. Image: Supplied
ν

Hurricane Dorian: Death toll rising in Bahamas | Global News
ν

ν

 


Translate this post