Lestnica: Σουρεαλιστικές φωτογραφίες κάμψης τοπίου (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Pictorial

PICTORIAL

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε την σουρεαλιστική δουλειά του Ρώσου καλλιτέχνη Άρτεμ Προυντέντοφ, που μεταμορφώνει πόλεις της Γης σε ονειρικά συμπλέγματα.

Η πλατεία των ανακτόρων στην Αγία Πετρούπολη. Η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της λήψης 100 αρχικών φωτογραφιών που διαιρέθηκαν σε 1.000 εικόνες για να συντεθούν βάσει ενός ειδικού αλγόριθμου (Copyright © Lestnica)

ν

Η ΓΗ δεν είναι επίπεδη, όμως έτσι την αντιλαμβανόμαστε ανεξαρτήτως του τόπου στον οποίο θα βρεθούμε. Για να διορθώσει αυτή την ανωμαλία της όρασης, η ρωσική εταιρεία παραγωγής βίντεο Lestnica (Λέστνικα στα ρωσικά σημαίνει σκάλα), εμπνευσμένη από την ταινία του 2010 “Inception” με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, όπου το όνειρο εναλλάσσεται με την πραγματικότητα, δημιούργησε την ομώνυμη σειρά φωτογραφιών στρέβλωσης τοπίου, έχοντας αναπτύξει τη δική της τεχνολογία πολυεπίπεδων λήψεων, μια τεχνολογία που προηγουμένως δεν υπήρχε.

Όμως τα τοπία, αντί να είναι κυρτά, ακολουθώντας τη σφαιρικότητα της Γης, είναι κοίλα, μετατρέποντας μια δέσμη παράλληλων φωτεινών ακτίνων σε αποκλίνουσα.

Με την τεχνολογία αυτή οι πόλεις παρουσιάζονται σαν να βρίσκονται μέσα σε βαθουλώματα της γης, καθώς η τεχνική σάς διευκολύνει να κάμψετε το τοπίο προς την αντίθετη κατεύθυνση, πράγμα που σας επιτρέπει να βλέπετε την πόλη από πολλές γωνίες ταυτόχρονα, όπως θα συνέβαινε αν η πόλη βρισκόταν μέσα σε μια τεράστια ρόδα που περιστρέφεται στο διάστημα.
ν

Η Πλατεία της Νίκης στη Μόσχα. (Copyright © Lestnica)
ν

Η Χρυσή Πύλη του 12ου αιώνα στο Βλαντίμιρ της Ρωσίας. (Copyright © Lestnica)
ν

Η εργασία σύνθεσης της φωτογραφίας διαρκεί περί τις δώδεκα ώρες, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ζωντανό, προσφέροντας μια διαφορετική οπτική την οποία δεν συναντά κάποιος παρά μόνο στα όνειρα.

Τα κομμάτια που προκύπτουν φαίνονται υπέροχα και μεγαλοπρεπή, τονίζοντας την αίσθηση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ της φύσης και του ανθρώπινου μυαλού, σε ένα αποτέλεσμα απόλυτα σουρεαλιστικό.
ν

Ο καθεδρικός του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη. (Copyright © Lestnica)
ν

Ο καθεδρικός ναός La Sagrada Familia του Γκαουντί στη Βαρκελώνη. (Copyright © Lestnica)
ν

Οι εικόνες περιλαμβάνουν εμβληματικά τοπία και μνημεία, όπως εκπληκτικό γοτθικό καθεδρικό ναό La Sagrada Familia που σχεδιάστηκε το 1880 από τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί και είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Βαρκελώνης, το Πάρκο Νίκης στη Μόσχα, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη – μνημεία που δείχνουν να «αναδιπλώνονται» στον εαυτό τους, με την πόλη να περιστρέφεται γύρω τους.

Ανάμεσα στα μνημεία και η ιστορική Χρυσή Πύλη του 12ου αιώνα στο Βλαντίμιρ, πόλη που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, όπου εδρεύει και η Lestnica.
ν

Το Πανεπιστήμιο της Μόσχας. (Copyright © Lestnica)
ν

Άποψη της Αγίας Πετρούπολης. (Copyright © Lestnica)
ν

Για να καταλήξει σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ο εφευρέτης της μεθόδου Άρτεμ Προυντέντοφ (Artem Prudentov) και ιδρυτής της Lestnica, πειραματίστηκε επί μήνες βγάζοντας φωτογραφίες και διορθώνοντας τα λάθη.

Για κάθε πόλη χρειάζονται 100 λήψεις που παράγουν ένα αποτέλεσμα 1.000 φωτογραφιών που ανασυνθέτονται βάσει ενός ειδικού αλγόριθμου. Η εργασία αυτή χρειάζεται για να ολοκληρωθεί δώδεκα ώρες.
ν

Μια ακόμη φωτογραφία σε στιλ Inception του Άρτεμ Προυντέντοφ. (Copyright © Lestnica)
ν

Εκτός από την ταινία “Inception”, ο Άρτεμ Προυντέντοφ χρησιμοποίησε ως πηγή έμπνευσης τον Χάρτη Προβολής Here & There του Μανχάταν, καθώς και τις φωτογραφίες της Επίπεδης Γης του Aydın Büyüktaş, ο οποίος χρησιμοποιεί λήψεις εδάφους σε συνδυασμό με φωτογραφίες από drone.

Στο YouTube, πληκτρολογώντας “Surreal Inception-style images show warped cities”, θα βρείτε βίντεο που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να στρεβλώσει ένα τοπίο με τη χρήση Photoshop και drone.
ν

INCEPTION ISTANBUL: MIND-BENDING DRONE IMAGES OF CITY’S MOSQUES AND PALACES
ν

ν

 


Translate this post