Σεισμός Αττικής: εκτόνωση του φαινομένου (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα και υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας, έγινε αιτία να πέσουν σοβάδες και να καταρρεύσουν μερικά παλιά σπίτια. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΕΙΚΟΝΑ εκτόνωσης υπάρχει αυτήν την ώρα σε ότι αφορά το θέμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Στις 10:00 το βράδυ, σύμφωνα με τον γ.γ., θα συνεδριάσει ο ΟΑΣΠ υπό τον κ. Λέκκα για την παρατήρηση της σεισμικής ακολουθίας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της εξέλιξης.

Σε ότι αφόρα τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων ‒κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού‒ ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Ο ισχυρός επιφανειακός σεισμός μεταξύ 5,1 (ή 5,3) Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
ν


ν

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο γι’ αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Ο σεισμός τότε είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56 τοπική ώρα, και προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το τωρινό φαινόμενο πάντως άρχισε να εκτονώνεται, καθώς ακολουθούν πολλοί μετασεισμοί. Ένας από αυτούς που σημειώθηκε στις 15:11 είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και προερχόταν από απόσταση 18 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

ν

ν

 


Translate this post