Ένας εκπληκτικός Άτλαντας του ηλιακού μας συστήματος

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Από την Γεωργία Μεταξά

ν

Ένας εκπληκτικός Άτλαντας του ηλιακού μας συστήματος, που περιέχει τις τροχιές όλων των ουράνιων σωμάτων που βρίσκονται στη γειτονιά μας – και είναι αρκετές χιλιάδες.

Ο Άτλας του Διαστήματος δείχνει τις τροχιές περισσότερων από 18.000 αστεροειδών που βρίσκονται εντός του ηλιακού μας συστήματος. Image: Supplied

ν

Ο ΑΤΛΑΣ του Διαστήματος απεικονίζει τις τροχιές κάθε γνωστού αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των πλανητών, των φεγγαριών και των αστεροειδών που βρίσκονται σε αυτό.

Πρόκειται για έναν εκπληκτικό χάρτη που δημιουργήθηκε από ένα πρόγραμμα εικονογράφησης με βάση επιστημονικά δεδομένα και δείχνει τις τροχιές περισσότερων από 18.000 αστεροειδών που βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα.

Περιλαμβάνει 10.000 αστεροειδείς που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 6 μίλια (10 χλμ.) και περίπου 8.000 αντικείμενα αγνώστου μεγέθους.

Δημιουργός του Άτλαντα είναι η Έλενορ Λουτζ (Eleanor Lutz), φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, και η οποία κατάφερε να μετατρέψει τα ξερά αστρονομικά δεδομένα σε εκπληκτικά σχέδια.
ν

Η πλήρης χαρτογράφηση του ηλιακού μας συστήματος με όλους τους πλανήτες, τους δορυφόρους και τα 18.000 και πλέον ουράνια σώματα που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Image: Supplied
ν

Η Λουτζ, που εκτός του επιστημονικού και καλλιτεχνικού διέπεται επίσης και από εμπορικό πνεύμα, κάνει προσιτό τον χάρτη της στον κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο, πουλώντας τον ως… κουβέρτα στην τιμή των 43,74 ευρώ. Image: Supplied
ν

Ο Άτλας του Διαστήματος με όλους τους πλανήτες και τους αστεροειδείς προσφέρεται και ως κάλυμμα για το σπίτι στην τιμή των 43,74 ευρώ από την εταιρεία Red Bubble.
ν

Η Λουτζ έχει φτιάξει επίσης έναν λεπτομερή χάρτη με τους κρατήρες της Σελήνης με τις τέσσερις εποχές της Γης στις άκρες του. Image: Supplied
ν

Ο Άτλας του Διαστήματος δεν είναι μόνο στατικός, αλλά κινείται αναπαράγοντας τις πραγματικές τροχιές των διαφόρων ουρανίων σωμάτων.

Εκτός από “infographics & animations” πάνω σε επιστημονικά δεδομένα, η Λουτζ έχει δημιουργήσει κινούμενες εικόνες για τις τέσσερις εποχές της Γης, καθώς και ένα λεπτομερές σχέδιο των κρατήρων της Σελήνης.

Ωστόσο, ο Άτλας του Διαστήματος είναι το πιο πρόσφατο έργο και πιο περίπλοκο της και επικεντρώνεται στο ηλιακό μας σύστημα.

Η νεαρή φοιτήτρια χρησιμοποιεί ανοιχτά δημόσια δεδομένα από τη NASA και την Αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικών Έρευνα για να δημιουργήσει ζωντανούς χάρτες αστερισμών, αστεροειδών και πλανητών.

Έχει δημιουργήσει επίσης έναν χάρτη του Άρη, που ονομάζεται «Εδώ υπάρχουν ρομπότ» ‒ μια έμμεση αναφορά στην πεποίθηση που αποτύπωναν οι παλιοί χάρτες που θα έγραφαν «εδώ υπάρχουν δράκοι» στις ανεξερεύνητες περιοχές.
ν

Ο χάρτης αυτός του Άρη σχεδιάστηκε με το χέρι και δημιουργήθηκε από ένα επιστημονικό πρόγραμμα εικονογράφησης του Πανεπιστημίου του Σιάτλ. Δείχνει μερικές από τις πιο διάσημες τοποθεσίες του κόκκινου πλανήτη και περιλαμβάνει τοπογραφικές εικόνες της NASA, καθώς και κόκκινους δακτύλιους που υποδεικνύουν τόπους προσγείωσης για τα διαστημικά σκάφη! Image: Supplied
ν

Λεπτομέρεια από το χάρτη του Άρη που φτιάχτηκε με δεδομένα από το Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA), το οποίο βρίσκεται στο Mars Global Surveyor. Image: Supplied
ν

Για τον χάρτη του Άρη, χρησιμοποίησε δεδομένα από το πείραμα MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter) της διαστημοσυσκευής Mars Global Surveyor της NASA, αλλά με μια νοσταλγική ματιά στους πρώτους χάρτες του Άρη, όπως αυτούς του Ιταλού αστρονόμου Τζοβάνι Σκιαπαρέλι, που άφηναν την ανθρώπινη φαντασία να πετάξει ελεύθερα και να «εξερευνήσει» τις άγνωστες «θάλασσες» και τα «κανάλια» του κόκκινου πλανήτη.

Η επιστήμη έχει στις μέρες μας προοδεύσει εντυπωσιακά, με αντίτιμο όμως τον θάνατο της φαντασίας και την επικράτηση εγκεφάλων που συναγωνίζονται σε γνωσιολογική απάθεια τα ρομπότ

«Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον, πρόσθεσα την ιστορία κάθε ονόματος στον χάρτη του Άρη», αναφέρει η Έλενορ Λουτζ στο blog της.

«Οι κρατήρες του Άρη έχουν πάρει τα ονόματά τους είτε από διάσημους επιστήμονες (οι μεγάλοι κρατήρες) είτε από μικρούς τόπους στη Γη (μικροί κρατήρες)», γράφει.
ν

Ένα ακόμη δείγμα της δουλειάς της Έλενορ Λουτζ: μια οπτική συλλογή “Λαμπερών Πλασμάτων”. Image: Supplied
ν

Solar System 101 | National Geographic
ν


ν

 


Translate this post