Οι νέες γενιές μεγαλώνουν με κέρατα στο κεφάλι (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σχεδόν το ήμισυ των νέων ανθρώπων αναπτύσσουν κέρατα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, σύμφωνα με μια εντυπωσιακή επιστημονική έρευνα.

Οι ακτινογραφίες νεαρών ατόμων αποκάλυψαν μια ογκώδη προεξοχή 10 έως 30 χιλιοστών στο πίσω μέρος του κρανίου τους. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΝΕΕΣ γενιές μεγαλώνουν με κέρατα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, αποκαλύπτει μια εντυπωσιακή επιστημονική έρευνα. Η αιτία που αναπτύσσουν κέρατα στο πίσω μέρος των κρανίων τους είναι η εκτεταμένη χρήση των προϊόντων της ψηφιακής τεχνολογίας όπως τα smartphones και τα tablets.

Την εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη έκαναν Αυστραλοί επιστήμονες εξετάζοντας τις ακτινογραφίες 218 ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών από την ακτή Sunshine που βρίσκεται στην πολιτεία Κουήνσλαντ της ΒΑ Αυστραλίας, κοντά στο Μπρισμπέιν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν από τις ακτινογραφίες ότι το 41% ​​των νέων ανθρώπων είχε αναπτύξει ένα ογκώδες εξόγκωμα 10 έως 30 χιλιοστών στο πίσω μέρος του κρανίου τους από το οποίο προεξείχαν σε δύο οστέινα κέρατα.

Τέτοιου είδους «κέρατα» στο κρανίο αναπτύσσουν συνήθως ηλικιωμένοι άνθρωποι είτε εξαιτίας μιας μακροχρόνιας κακής στάσης του σώματος είτε εξαιτίας υπερβολικής καταπόνησης, όπως είναι το σήκωμα μεγάλων φορτίων στην πλάτη.

Η παρουσία τέτοιων κερατοειδών αρθρώσεων σε άτομα νεαρής ηλικίας γεννά σοβαρές ανησυχίες για το τις αλλοιώσεις στο ανθρώπινο σώμα που προκαλεί η εκτεταμένη χρήση των σύγχρονων συσκευών επικοινωνίας.

Οι νέοι κοιμούνται σήμερα με το κινητό τηλέφωνο στο προσκεφάλι τους, ενώ οι οδηγίες ασφαλείας συνιστούν ότι η συσκευή πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από το ανθρώπινο σώμα, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση ευαίσθητων σημείων του σώματος στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα.

Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας ως ξυπνητήρι, ενεργοποιήστε τη λειτουργία του αεροπλάνου για να αποτρέψετε την αποστολή ή λήψη κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου, περιορίζοντας έτσι την έκθεση του σώματος στις ραδιοσυχνότητες.
ν

Η μελέτη που έγινε σε 218 ακτινογραφίες ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών στην ακτή Sunshine διαπίστωσε ότι το 41 τοις εκατό είχε αναπτύξει μια οστέινη μάζα 10 έως 30 χιλιοστών στο πίσω μέρος του κρανίου τους. Image: Supplied
ν

Η μάζα που μοιάζει με κέρατα διακρίνεται να προεξέχει στο πίσω μέρος του κρανίου. Image: Supplied
ν

ΚΕΡΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο επιβαρυντικό από την ακτινοβολία, που σχετίζεται με τη στάση του σώματος. Όπως αποκάλυψαν οι Αυστραλοί επιστήμονες δρ David Shahar και Mark Sayers, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sunshine Coast (USC), η στάση του σώματος των νέων όταν χρησιμοποιούν κινητό, επηρεάζει τη δομή των οστών, τα οποία στις πολύ νεαρές ηλικίες είναι ακόμη εύπλαστα.

Τα ευρήματά τους δημιούργησαν θόρυβο όταν δημοσιεύθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους, δύο χρόνια μετά την αρχική προειδοποίησή τους για την ολέθρια τάση των νέων ανθρώπων.

Η μελέτη των δύο επιστημόνων δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Το BBC σε άρθρο του την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το πώς η σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει το ανθρώπινο σώμα, ανέφερε την έρευνα των δύο Αυστραλών επιστημόνων, η οποία έγινε δεκτή με θετικά σχόλια.
ν

Αριστερά ο David Shahar (DC PhD) και δεξιά ο καθηγητής βιομηχανικής Mark Sayers (USC).
ν

Η έρευνα των δύο επιστημόνων υποβλήθηκε σε έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο περί παρερμηνείας άλλων φαινομένων.

Συγκεκριμένα, τα 218 άτομα, των οποίων μελετήθηκαν οι ακτινογραφίες, υποβλήθηκαν σε πρόσθετες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι οι οστέινες αυξήσεις ήταν εκ γενετής ή αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού.

Όπως δήλωσε ο δρ Shahar, τα άτομα που βρέθηκαν με την κερατοειδή απόφυση, ομολόγησαν ότι έκαναν εκτεταμένη χρήση smartphones και tablets, ενώ δεν αποχωρίζονταν τις συσκευές ούτε στον ύπνο τους.
ν

Κύρια αιτία της ανάπτυξης «κεράτων» είναι η κακή στάση του σώματος από την παρατεταμένη χρήση του smartphone από νεαρά άτομα που βρίσκονται ακόμη υπό διάπλαση. Image: Supplied
ν

Πέρα από την επίδραση της ακτινοβολίας στα εγκεφαλικά κύτταρα, ωε κύρια αιτία της ανάπτυξης «κεράτων» θεωρήθηκε η κακή στάση του σώματος εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης του smartphone από νεαρά άτομα που τα οστά τους βρίσκονται ακόμη υπό διάπλαση.

Όπως επισημαίνουν οι δύο επιστήμονες, τέτοιες μυοσκελετικές εκφυλιστικές διαδικασίες ξεκινούν και αναπτύσσονται σιωπηλά από νεαρή ηλικία.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις κακώσεων, τα οσφυϊκά στρώματα μετρούν λίγα μόνο χιλιοστά σε ηλικιωμένα άτομα. Παρ’ όλα αυτά βρήκαμε οστέινες προβολές από 10 έως 30 χιλιοστά σε νεαρά άτομα που δεν έπρεπε να παρουσιάζουν τέτοιες αλλοιώσεις», λέει ο καθηγητής Mark Sayers.
ν

Αριστερά, μια από τις ακτινογραφίες με την κερατοειδή απόφυση. Η συγκεκριμένη οστέινη ανάπτυξη μετρήθηκε και βρέθηκε να έχει μήκος μεγαλύτερο από δύο εκατοστά (δεξιά). Image: Supplied
ν

«Τα ευρήματα εκπλήσσουν, γιατί κανονικά χρειάζονται πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν τέτοιες κερατοειδείς προεξοχές», συμπληρώνει ο δρ. Shahar.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κλίση του κεφαλιού μπροστά για πολλές ώρες δημιουργεί ένα επιπρόσθετο φορτίο στους μυς της κεφαλής και του τράχηλου, επηρεάζοντας τη συνδεσμολογία τους.

Η μετατόπιση του κεφαλιού προς τα εμπρός έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του βάρους του κεφαλιού από τα οστά της σπονδυλικής στήλης στους μυς που υπάρχουν στο πίσω μέρος του λαιμού και του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η φυσιολογία ιδιαίτερα των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Οι δύο επιστήμονες ετοιμάζουν τώρα ένα πρόγραμμα διόρθωσης της στάσης, ώστε να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των σχολείων.
ν

Εκτός από το καμπούριασμα, η κακή στάση του κεφαλιού εξαιτίας της χρήσης των smartphones και τα tablets ευθύνεται και για την ανάπτυξη οστέινων μαζών στο εσωτερικό του κρανίου στις νέες ηλικίες. Image: Supplied
ν

How Is Your Phone Changing You?
ν


ν

 


Translate this post