Ο πιο κοντινός, πιο μεγάλος και πιο φωτεινός Δίας του 2019

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ολόκληρο τον Ιούνιο, κάποια από τα φεγγάρια του Δία θα είναι ορατά με κιάλια, καθώς ο γιγαντιαίος πλανήτης θα βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη.

Τέσσερα από τα 79 φεγγάρια του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, θα είναι ορατά αυτό το μήνα. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας 10 Ιουνίου, ο Δίας θα φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη μέρα του 2019, οπότε θα είναι μια καλή ευκαιρία για όποιον (ιδίως αρχάριο) θέλει να τον παρατηρήσει και να τον φωτογραφήσει, καθώς θα είναι ορατός όλη τη νύχτα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γιγάντιος πλανήτης, ο μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματός μας, θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο.

Ο πλανήτης μας θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στο Δία και στον Ήλιο, ένα φαινόμενο που λέγεται «αντίθεση» και συμβαίνει κάθε περίπου 13 μήνες. Η επόμενη φορά που η Γη και ο Δίας θα πλησιάσουν τόσο μεταξύ τους, θα είναι τον Ιούλιο του 2020.

Ακόμη και με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, πολύ περισσότερο με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, θα είναι δυνατό να δει κανείς ‒σαν φωτεινές κηλίδες δίπλα του‒ τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία (αυτά που πρώτος είχε δει ο Γαλιλαίος), δηλαδή τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ, την Ιώ και την Ευρώπη.
ν

Ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία περνά μπροστά από τη μεγάλη ερυθρά κηλίδα. Image: Supplied
ν

Ο παρατηρητής θα μπορεί ακόμη να δει λεπτομέρειες από τα πυκνά νέφη του Δία ή ακόμη και τη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», την τεραστίων διαστάσεων θύελλα που μαίνεται στον πλανήτη εδώ και αιώνες.

Τη νύχτα της 16ης Ιουνίου ο Δίας θα κάνει «ντουέτο» στον ουρανό με τη Σελήνη, που θα βρίσκεται μια μέρα πριν την πανσέληνο. Όπως ο Δίας, η σειρά του Κρόνου να βρεθεί σε αντίθεση από τον Ήλιο, θα φθάσει στις 9 Ιουλίου.
ν

Jupiter’s Great Red Spot Shrinks and Grows
ν


ν

 


Translate this post