12 ασκήσεις για να αποκτήσετε μυστικιστικές εμπειρίες

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 3|3

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

 

Η μυστικιστική εμπειρία δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα των αγίων ή των σαμάνων. Οι 12 ασκήσεις που ακολουθούν, σας μεταφέρουν στα όρια του μυστικιστικού βασιλείου, πέρα από τα δεσμά του συνηθισμένου εαυτού σας.

ν

ΣΚΟΠΟΣ των ασκήσεων είναι να «δείτε» τον κόσμο με άλλο μάτι και όχι με τα μάτια της καθημερινότητας, αποκτώντας ένα διαφορετικό επίπεδο συνείδησης, σαν να είστε κάποιος «εξωγήινος» παρατηρητής στον κόσμο των ανθρώπων.
Στο τέλος αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλοι μας είμαστε μέρη της παγκόσμιας ψυχής – από τον πιο απλό κόκκο σκόνης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα έως όλα τα έμβια όντα.

 

Άσκηση 8η
Τα καθημερινά νέα

Σκοπός: Να πετύχετε μια αίσθηση ταύτισης με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Τόπος: Το καθιστικό σας.
ν

OΔHΓIEΣ

1. Περάστε δύο τουλάχιστον εβδομάδες αποφεύγοντας να διαβάσετε ή να ακούσετε νέα από την τηλεόραση, τις εφημερίδες ή τα περιοδικά. Σε λίγο, ακόμα και αν ακούσετε τυχαία κάποιο νέο ή διαβάσετε κάποιον τίτλο εφημερίδας, θα αρχίσετε πιθανότατα να αισθάνεστε αποκομμένοι από τα γεγονότα στον κόσμο.
2. Μετά από δύο εβδομάδες, διαλέξτε ένα βράδυ για να δείτε τις ειδήσεις. Κλείστε όλα τα φώτα και τον ήχο της τηλεόρασης. Καθίστε αρκετά μακριά από αυτήν ώστε να διατηρείτε μια αίσθηση απόστασης και αντικειμενικότητας. O στόχος σας είναι να συγκεντρωθείτε στις εικόνες που βλέπετε.
3. Παρατηρήστε τις εκφράσεις των παρουσιαστών καθώς σχολιάζουν τα γεγονότα της ημέρας. Ταιριάζουν με τις εικόνες και τα βίντεο που παρουσιάζουν; Μήπως χαμογελούν καθώς παρουσιάζουν βίαιες ή τραγικές σκηνές; Πόσα από τα νέα είναι πραγματικά καινούρια; Πόσα αναφέρονται σε διάφορες κακοτυχίες στον κόσμο; Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σειρά με την οποία παρουσιάζονται οι ειδήσεις.
4. Συνεχίστε αυτή την άσκηση για δέκα νύχτες με τον ίδιο τρόπο. Μπορείτε να διακόπτετε τις περιόδους της σιωπηλής παρατήρησης κλείνοντας και την εικόνα για να διατηρήσετε την αντικειμενικότητά σας και μια αίσθηση απόστασης.
Οφέλη: Θα καταλάβετε κατά πόσο επηρεάζεται η άποψή σας για τον κόσμο και η κατανόηση που διαθέτετε για την ανθρώπινη φύση από την τακτική σας έκθεση σε αυτές τις εικόνες. Μην κρίνετε τα κίνητρα των δημοσιογράφων, αλλά φανταστείτε ότι είσαστε ξένοι από έναν άλλο πλανήτη και παρατηρείτε την ανθρώπινη συμπεριφορά για πρώτη φορά. Tι μαθαίνετε;

 

Άσκηση 9η
Aλλαγή των ρόλων

Σκοπός: Nα βρεθείτε νοερά στη θέση ενός σκύλου, μιας γάτας ή ενός ζώου του ζωολογικού κήπου.
Τόπος: Tο σπίτι σας ή ένας ζωολογικός κήπος.
ν

OΔHΓIEΣ

1. Χαλαρώστε και σταθείτε μπροστά από το ζώο ώστε να μπορείτε άνετα να το κοιτάτε στα μάτια. Σιγουρευτείτε ότι το ζώο αισθάνεται ασφαλές κοντά σας.
2. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Καθώς εκπνέετε αργά, κοιτάξτε το ζώο στα μάτια και φανταστείτε ότι ένα μέρος της επίγνωσής σας μεταδίδεται μέσω της αναπνοής σας σε αυτό. Παρατηρήστε την αναπνοή του και φανταστείτε ότι ένα μέρος της δικής του επίγνωσης μεταφέρεται στο δικό σας νου.
3. Συνεχίστε να κοιτάτε το ζώο στα μάτια μέχρι να αισθανθείτε ότι η συνείδησή σας γίνεται ένα με τη δική του.
4. Αν αισθάνεστε άνετα όταν ταυτίζεστε με ένα κατοικίδιο ζώο, προσπαθήστε να ταυτιστείτε με ένα άλλο ζώο του ζωολογικού κήπου.
Οφέλη: Καθώς τα όρια μεταξύ του εαυτού σας και του ζώου διαλύονται, μπορεί να αισθανθείτε ότι πραγματικά πήρατε τη θέση του, λες και ένα κομμάτι σας να έχει γίνει το ζώο. Έτσι μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερη αγάπη για τα ζώα. Πιθανότατα, επίσης, να κατανοήσετε μερικές από τις τεχνητές διαφορές που έχουν μπει μεταξύ του ανθρώπινου και του ζωικού βασιλείου.

 

Άσκηση 10η
Nυχτερινός ουρανός

Σκοπός: Να σας βοηθήσει να σκεφτείτε το παρελθόν και το μέλλον σας.
Τόπος: Ένα ευχάριστο μέρος απ’  όπου μπορείτε να βλέπετε τον έναστρο ουρανό. (Θα ήταν επίσης καλό να εξοικειωθείτε λιγάκι με τους αστερισμούς του ουράνιου θόλου).
ν

ν

OΔHΓIEΣ

1. Τα μεσάνυχτα χαλαρώστε και κοιτάξτε τους αστερισμούς. Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι παρατηρούν τους ίδιους αυτούς αστερισμούς εδώ και εκατομμύρια χρόνια και ότι θα εξακολουθούν να είναι ορατοί για μεγάλο διάστημα μετά το θάνατό σας. Σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να παρατηρούν τα ίδια αυτά σχέδια στον ουράνιο θόλο.
2. Καθώς παρατηρείτε τον ουρανό, κάντε μια ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς και φανταστείτε πώς θα είναι η χρονιά αυτή ή η νέα που έρχεται.
3. Συνεχίστε να παρατηρείτε τους αστερισμούς και σκεφτείτε κάποιο μακρινό μέρος που θα θέλατε να επισκεφθείτε. Αναρωτηθείτε πώς θα φαίνονται οι αστερισμοί πάνω από αυτό το μέρος. Φανταστείτε ότι είστε ήδη εκεί, κοιτώντας τα ίδια σχέδια στον ουρανό. Συνεχίστε να πηγαίνετε νοερά από το ένα μέρος άλλο, μέχρι να βρεθείτε και στους δύο τόπους ταυτόχρονα.
Οφέλη: Το μεγαλείο και η απεραντοσύνη του νυχτερινού ουρανού θα σας προκαλέσουν πιθανότατα μια αίσθηση θαυμασμού για τον κόσμο και μια ήρεμη αποδοχή της θέσης σας μέσα σ’ αυτόν, πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιεσδήποτε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.
Καθώς θα ταξιδεύετε από τον ένα τόπο στον άλλο, οι περιορισμοί του χώρου και του χρόνου θα σας φανούν λιγότερο σημαντικοί. Μπορείτε να κοιτάξετε τη ζωή σας δέκα χρόνια μετά, χωρίς να ανησυχείτε αν θα είστε ικανοποιημένοι με αυτήν – έχετε ήδη αρχίσει να αποδέχεστε το παρελθόν σας και αυτό που είστε τώρα. Μπορείτε πλέον να επηρεάσετε το μέλλον σας με έναν πιο θετικό τρόπο.

 

Άσκηση 11η
Δωμάτιο με θέα

Σκοπός: Nα αποκτήσετε μια πιο αντικειμενική εικόνα της ζωής σας και ένα αίσθημα ταύτισης με τον υπόλοιπο κόσμο.
Tόπος: Ένα ήσυχο, σκοτεινό και απομονωμένο μέρος απ’ όπου θα μπορείτε να παρατηρείτε τους αστερισμούς.
ν

OΔHΓIEΣ

1. Σταθείτε όρθιοι με το κεφάλι σας γυρισμένο ελαφρά προς τα πάνω, τα πόδια ανοιχτά και τα χέρια ελεύθεροι στα πλάγια. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συγκεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο άστρο του αγαπημένου σας αστερισμού.
2. Φανταστείτε το αστέρι σαν ένα σημείο φωτεινής συνείδησης στο διάστημα και το κέντρο του μετώπου σας να συνδέεται με αυτό με αόρατες γραμμές δύναμης.
3. Όταν αισθανθείτε κάποια ταύτιση με το αστέρι, φανταστείτε ότι είστε ένας αστερισμός που αποτελείται από διάφορα αστέρια που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του σώματός σας.
4. Αναπνεύστε βαθιά και καθώς εκπνέετε φανταστείτε ότι το υλικό σώμα σας διαλύεται. Μόνο τα αστέρια που σχηματίζουν το συνολικό σχήμα του παραμένουν στη θέση τους.
5. Καθώς αναπνέετε αργά, φανταστείτε ότι αστέρια που σας σχηματίζουν αντικαθρεφτίζουν τις θέσεις των άστρων στον αστερισμό που κοιτάτε, σαν αυτός να είναι μια αντανάκλασή σας. Με λίγη προσπάθεια μπορείτε να γίνετε μια αντανάκλαση αυτού του αστερισμού. Διαδοχικά, φανταστείτε ότι είστε στη Γη κοιτώντας τον αστερισμό και την επόμενη στιγμή ότι είστε στο διάστημα κοιτώντας προς τον πλανήτη.
Οφέλη: Αναπτύσσοντας την ικανότητα να εγκαταλείπετε τη φυσική μορφή σας και να κοιτάτε τον εαυτό σας στη Γη από μακριά, μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε τη ζωή σας από κάποια απόσταση, μειώνοντας τις ανησυχίες σας και αποκτώντας μια ιδέα της θέσης σας μέσα στο σύμπαν. Iδωμένη από το διάστημα, η ζωή σας μπορεί να φαίνεται ασήμαντη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θυμηθείτε: είστε συνδεμένοι με κάποια μεγαλύτερη πραγματικότητα, την οποία αντιπροσωπεύει ο αστερισμός. Η καθημερινή εμπειρία μπορεί τότε να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για εσάς.

 

Άσκηση 12η
Ένα ρευστό περιβάλλον

Σκοπός: Nα βιώσετε τη σχέση μεταξύ της δικής σας ζωής και της ζωής των ανθρώπων του περιβάλλοντός σας.
Τόπος: Εκεί όπου κατεδαφίζεται ένα κτίριο και μετά εκεί όπου χτίζεται ένα καινούριο.
ν

OΔHΓIEΣ

1. Σταθείτε σε ασφαλή απόσταση από το κτίριο που γκρεμίζεται και παρατηρήστε ή φανταστείτε το να μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ερείπια.
2. Φανταστείτε πόσο μόνιμο θα φαινόταν στους ανθρώπους που κατοικούσαν κάποτε σε αυτό. Δώστε προσοχή στη σχέση μεταξύ των διαφόρων ορόφων και δωματίων. Δεν φαίνονται να είναι πολύ κοντά από τη στιγμή που έφυγαν οι εξωτερικοί τοίχοι; Σκεφτείτε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ζήσει στο κτίριο, τις απόψεις, τις ασχολίες τους ακόμα και τις δραστηριότητες και τις συζητήσεις που έκαναν μέσα σε αυτό.
3. Πηγαίνετε αμέσως στο μέρος όπου χτίζεται ένα καινούριο κτίριο. Σκεφθείτε ότι οι εργάτες δεν χτίζουν απλά άλλο ένα οίκημα, αλλά δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα γι’ αυτούς που θα ζήσουν ή θα εργαστούν σ’ αυτό. Ποιοι θα ζήσουν άραγε εκεί; Tι θα συζητάνε μεταξύ τους;
4. Συμφωνήστε με τον εαυτό σας να ερευνήσετε το εσωτερικό ενός νέου κτιρίου μόλις τελειώσει. Καθώς θα το κάνετε, φανταστείτε ότι πράγματι αφήνετε εκεί ένα νοητικό ίχνος της δικής σας εμπειρίας για να το σκεφτούν οι μελλοντικές γενιές.
Οφέλη: Βιώνοντας ότι ακόμα και οι φαινομενικά πιο σταθερές όψεις του περιβάλλοντός σας μπορεί να αποτελούν ένα προσωρινό μόνο κομμάτι μιας εποχής, πιθανά να αισθανθείτε λιγότερο δεσμευμένοι από τις παραδοχές σας γύρω από την καθημερινή πραγματικότητα ή από τις απόψεις των γύρω σας. Καταλαβαίνοντας ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο, μπορεί να γίνετε πιο πρόθυμοι να ριψοκινδυνεύετε, κάνοντας θετικές αλλαγές στη ζωή σας.
ν

Η πορεία προς το Άγνωστο

Αυτές οι ασκήσεις είναι σαν σπόροι που φυτεύετε και περιμένετε ανυπόμονα να φυτρώσουν. Μερικές από αυτές μπορεί να μην σας επηρεάσουν. Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι θα έχετε μια μυστικιστική εμπειρία. Αλλά, αν τις κάνετε, θα έχετε πιθανότατα επίγνωση των αισθημάτων, σκέψεων και ερωτημάτων γύρω από τη θέση σας στο σύμπαν – αυτής της λεπτής κατάστασης που στην καθημερινή ζωή αγνοούμε και δεν έχουμε καν την επίγνωσή της.
Αυτές οι ασκήσεις δεν θα επιφέρουν καμιά σημαντική αλλαγή στην προσωπικότητά σας· η προθυμία όμως να εξετάσετε εξονυχιστικά τον εαυτό σας είναι αυτό που θα σας φέρει σε επαφή με μια άλλη κατάσταση της συνείδησης, με τη μυστικιστική όψη της ζωής.
ν

< Επιστροφή στις ασκήσεις 1, 2 και 3
ν

© 2019 Youmagazine.gr

 

 

Δείτε επίσης

 

ν

 


1 2 3

Translate this post