Γιατί ο Τσιτσιπάς έχασε –πάλι– από τον Ναδάλ (vid)

Κατηγορία Ελλάδα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ/ΤΕΝΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Τσιτσιπάς βρέθηκε απροετοίμαστος απέναντι σε έναν εξαιρετικό Ναδάλ και έτσι έχασε την πρόκριση στον τελικό με 3-0 σετ.

ν

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να έχεις ταλέντο, πάθος και δύναμη. Χρειάζεται και η εμπειρία. Να έχεις μελετήσει από τα πριν τα δυνατά σημεία του αντιπάλου σου και να έχεις βρει τις κατάλληλες απαντήσεις που θα τα εξουδετερώσουν. Να επιτίθεσαι με στρατηγήματα και να μην αιφνιδιάζεσαι από τις απρόβλεπτες επιθέσεις του αντιπάλου. Με άλλα λόγια, εμπειρία σημαίνει πρόβλεψη.
Το 20χρονο αστέρι που λέγεται Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε ξανά από τον Ραφαέλ Ναδάλ επειδή δεν είχε στρατηγική. Πήγε στον αγώνα που έγινε σήμερα στη Μελβούρνη, στηριζόμενος στο ταλέντο και στα φυσικά του πλεονεκτήματα. Αυτά όμως δεν αρκούν. Η στρατηγική είναι εκείνη που δημιουργεί τους παγκόσμιους πρωταθλητές.
Στην τρίτη αναμέτρηση μεταξύ τους, ο 32χρονος Ισπανός και Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη, ήταν συγκλονιστικά καλός κι από τον πρώτο πόντο έπαιξε με απίστευτη αυτοσυγκέντρωση, χτυπώντας όλες τις αδυναμίες του Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος, μετά τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ σε τέσσερα σετ, ανέβηκε στο Νο12 της παγκόσμιας κατάταξης. 
Ο Τσιτσιπάς ήταν απροετοίμαστος. Ό,τι κι αν δοκίμασε στο παιχνίδι ο Στέφανος, ο Ράφα είχε έτοιμη απάντηση και τρομερή υπομονή κι επιμονή στο παιχνίδι του, παίζοντας συνεχώς από την αδύναμη πλευρά του Τσιτσιπά, όπως δείχνει και το σκορ του αγώνα (6-2 6-4 6-0).
Το βίντεο που ακολουθεί, με αποσπάσματα από το πρώτο σετ, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Ναδάλ μπήκε στο παιχνίδι έχοντας μελετήσει όλες τις κινήσεις του Τσιτσιπά.

ν

ν

Με το σημερινό του παιχνίδι, ο Ναδάλ απέδειξε ότι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε παίκτης. Ο 17 φορές νικητής σε Γκραν Σλαμ, έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια του αυστραλιανού όπεν υποδειγματικά, χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ. Με τη νίκη του επί του Τσιτσιπά προκρίθηκε για 25η φορά σε τελικό Γκραν Σλαμ, μόλις πέντε θέσεις πιο κάτω από το ρεκόρ όλων των εποχών του Ρότζερ Φέντερερ.
Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη αναμέτρηση των δύο σταρ του τένις, ο Ισπανός αρχίζει τον αγώνα θεωρώντας ότι ήδη έχει παίξει με τον αντίπαλό του το πρώτο σετ και το έχει χάσει. Έτσι, μπαίνει στον αγώνα σαν να παίζει το δεύτερο σετ, αποφασισμένος να το κερδίσει. Και συνήθως το κερδίζει. Γι’ αυτό και ξεφορτώνεται τους περισσότερους αντιπάλους του μέσα σε δύο σετ.
Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του. Ο ίδιος παίζει με την ένταση που θα έπαιζε στο δεύτερο σετ του αγώνα, ενώ ο αντίπαλός του βρίσκεται ακόμα στο ζέσταμα του πρώτου σετ, πράγμα που τον φέρνει εξαρχής σε μειονεκτική θέση.
ν

Η ταχύτητα είναι η πεμπτουσία του παιχνιδιού του Ναδάλ. Επωφελείται από την έλλειψη ετοιμότητας του αντιπάλου, προχωρεί από προσβάσεις μη αναμενόμενες και επιτίθεται σε αφύλακτα σημεία.

ν

ΠΩΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΕΝΙΣΤΕΣ

Οι μεγάλοι τενίστες, όπως ο Ναδάλ ή ο Φέντερερ, δεν πηγαίνουν σε έναν αγώνα με σκοπό να παλέψουν για να κερδίσουν, αλλά πηγαίνουν στη μάχη με τη βεβαιότητα ότι έχουν ήδη κερδίσει τον πόλεμο.
Αυτό το πετυχαίνουν με τον εξής τρόπο. Έχοντας μελετήσει το παιχνίδι του αντιπάλου τους κι έχοντας βρει τα δυνατά και τα τρωτά του σημεία, ψάχνουν να βρουν λύσεις σχετικά με το πώς θα εξουδετερώσουν τα πρώτα και πώς θα εκμεταλλευτούν τα δεύτερα. Έχοντας βρει όλες τις απαντήσεις στα χτυπήματα και τις τακτικές του αντιπάλου τους, μπαίνουν στον αγώνα με τη βεβαιότητα της νίκης.
Ζουν δηλαδή νοερά τον αγώνα, πολύ πριν αυτός πραγματοποιηθεί, «βλέποντάς» τον λεπτό προς λεπτό, χτύπημα προς χτύπημα, απόκρουση προς απόκρουση, σερβίς προς σερβίς, και αφού τον έχουν φέρει στα «μέτρα» τους, με τον τρόπο που είπαμε πιο πάνω, μπαίνουν στο γήπεδο του τένις ξέροντας σημείο προς σημείο τι έχουν να αντιμετωπίσουν, ποια τακτική θα ακολουθήσουν και πώς θα παρασύρουν τον αντίπαλό τους σε λάθη.
ν

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΝΑΔΑΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΙΠΑ

Μετά το τέλος του αγώνα ο Ισπανός αποθέωσε για μια ακόμη φορά τον Στέφανο Τσιτσιπά μιλώντας στον Τζον Μάκενρο μέσα στο γήπεδο.
«Δεν θα είμαι αυτός που θα πει αν θα γίνει σπουδαίος ή όχι. Έχει τα πάντα για να τα καταφέρει. Καλά χτυπήματα, ανεβαίνει καλά στο φιλέ. Μπορεί να γίνει ένας πρωταθλητής πολλών Γκραν Σλαμ. Έφτασε στα ημιτελικά και αυτό δείχνει πολλά για αυτόν Ελπίζω να τον αντιμετωπίσω σε σημαντικούς αγώνες στο μέλλον».

ν

ν

 


Translate this post