Ο άνθρωπος που παίζει πιάνο στους ελέφαντες (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Άρρωστοι και ηλικιωμένοι ελέφαντες ακούν με ευχαρίστηση τα ήρεμα κλασικά κομμάτια που παίζει ένας Βρετανός πιανίστας στις ζούγκλες της Ταϊλάνδης.

Ο 57χρονος Πολ Μπάρτον παίζει πιάνο καταμεσής της ζούγκλας της Ταϊλάνδης για άρρωστους και ηλικιωμένους ελέφαντες. Πηγή: Facebook

ν

ΟΤΙ ΤΑ ΖΩΑ αγαπούν την κλασική μουσική είναι γνωστό από παλιά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ζώα ανώτερης ευφυΐας όπως οι ελέφαντες. Η μουσική είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο, αφενός μέσω των δονήσεων που παράγει, αφετέρου μέσω της ανάτασης του νου και της ψυχής. Γιατί τα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, είναι νοήμονα και έχουν και αυτά ψυχικό κόσμο.
Αυτή ήταν η σκέψη που ώθησε τον 57χρονο Βρετανό πιανίστα Πολ Μπάρτον (Paul Barton) που ζει στην Ταϊλάνδη να μεταφέρει το πιάνο του σε ένα ξέφωτο της ζούγκλας, στις όχθες του περίφημου ποταμού Κβάι, για να μπορεί να παίζει μουσική σε άρρωστους και ανήμπορους ελέφαντες.
Ο αυτοδίδακτος πιανίστας συναντήθηκε για πρώτη φορά με το ογκώδες κοινό του στη διάρκεια μιας επίσκεψης με τη σύζυγό του σε ένα ιερό ελεφάντων το 2011.
«Βλέποντάς τους, αναρωτήθηκα αν αυτοί οι γερασμένοι και πληγωμένοι ελέφαντες θα ήθελαν να ακούσουν μερικά ήρεμα κλασικά κομμάτια, όπως είναι οι σουίτες του Ντεμπυσσύ. Ρώτησα τους υπεύθυνους αν θα μπορούσα να φέρω το πιάνο μου και μου έδωσαν την άδεια», λέει ο Πολ Μπάρτον.
Με τη βοήθεια μερικών μαθητών του, ο Μπάρτον φόρτωσε το πιάνο του στην καρότσα ενός ημιφορτηγού και οδηγώντας μέσα από βουνά, το μετέφερε στη μέση της περιοχής που έχει ανακηρυχτεί ιερό των ελεφάντων.

ν

ν

Εκεί συνάντησε ένα ενθουσιώδες κοινό από ελέφαντες απόμαχους, γερασμένους και τραυματισμένους, από ελεφαντίνες και μικρά ελεφαντάκια, που τον περιέβαλλαν με αγάπη, ακούγοντάς τον να παίζει Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπαχ και Ντεμπυσσύ.
Ο Πολ Μπάρτον ανεβάζει τα βίντεο από τα κονσέρτα που δίνει στη ζούγκλα στο κανάλι του στο YouTube, δείχνοντας μωρά ελέφαντες που προσπαθούν να παίξουν και αυτά πιάνο και ενήλικες ελέφαντες που τεντώνουν τα αυτιά τους για να τον ακούσουν καλύτερα.
«Οι ελέφαντες απομνημονεύουν τη μυρωδιά σας και θα σας σκεφτούν σαν φίλο την επόμενη φορά που θα τους επισκεφτείτε», λέει.
«Όταν παίζω μουσική σε ελέφαντες αισθάνομαι πάντα ήρεμος και ευτυχισμένος».
ν

Παίζοντας μουσική για μια μητέρα και το μωρό της. Πηγή: YouTube

ν

ν

Η ηρεμία και η ευτυχία είναι, σύμφωνα με τον κ. Μπάρτον, συναισθήματα τα οποία οι κάτοικοι του ιερού έχουν να αισθανθούν πολύ καιρό.
Οι κάτοικοι του ιερού κατέληξαν σ’ αυτό θα λέγαμε το «γηροκομείο» έχοντας άλλοι πέσει θύματα των κυνηγών ελεφάντων που εμπορεύονται το ελεφαντόδοντο, άλλοι επειδή τραυματίστηκαν στη διάρκεια μιας εργασίας, ή κακοποιήθηκαν ή πετάχτηκαν στην άκρη ως άχρηστοι, όταν δεν μπορούσαν λόγω ηλικίας να εργαστούν για εκείνους που αποψιλώνουν περιοχές σε όλη την Ταϊλάνδη.
Ο κ. Μπάρτον τους επισκέπτεται συχνά, μιλάει μαζί τους, τους δίνει φρούτα και φυσικά τους παίζει μουσική, όπως σε αυτόν τον γηραιό θηλυκό ελέφαντα που είναι 80 ετών. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο πιανίστας παίζει το “Clair de Lune” του Κλωντ Ντεμπυσσύ.

ν

ν

Την πρώτη φορά που ο κ. Μπάρτον έπαιξε πιάνο στη ζούγκλα, ένας τυφλός ελέφαντας που ονομάζεται Pla-Ra σταμάτησε να τρώει το πρωινό του και στάθηκε τελείως ακίνητος «ακούγοντας τη μουσική, με το γρασίδι να προεξέχει από το στόμα του».
Ο Pla-Ra μεταφέρθηκε στο ιερό όταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του τού αφαίρεσε τους χαυλιόδοντες για να τους πουλήσει.
Το άτυχο ζώο έπαθε λοίμωξη από τις ανοιχτές πληγές, ενώ πονούσε αφόρητα.
«Μου αρέσει να σκέπτομαι ότι πρόσφερα λίγη ευτυχία σ’ αυτόν τον τυφλό γίγαντα κι ότι η χαλαρωτική μουσική του πρόσφερε κάποια ανακούφιση μέσα στο σκοτάδι».
Παρά τη φροντίδα, ο Pla-Ra δεν επιβίωσε από τη μόλυνση.
«Ήμουν κοντά του τις τελευταίες στιγμές και ο θάνατός του με συνέτριψε», λέει ο κ. Μπάρτον.
ν

Στο ιερό των ελεφάντων, ο κ. Μπάρτον έχει αναπτύξει με τα παχύδερμα σχέσεις στοργής και αγάπης. Πηγή: YouTube
ν

Ο Βρετανός πιανίστας, έχοντας εξοικειωθεί με την ψυχολογία των ελεφάντων, επιλέγει συγκεκριμένα μουσικά θέματα που πιστεύει ότι θα αρέσουν σε κάθε ζώο.
Άλλωστε κάνει αυτή δουλειά χρόνια τώρα, αντιμετωπίζοντας το ακροατήριό του πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι το κοινό των συναυλιών.
«Οι ελέφαντες είναι πολύ συναισθηματικά όντα, όπως κι εμείς, γι’ αυτό και αφήνω να με καθοδηγήσει το ένστικτό μου όταν παίζω μουσική γι’ αυτούς».
«Ελπίζω μόνο ότι με το έργο μας συμβάλλουμε στο να γίνει η ζωή αυτών δυστυχισμένων ζώων λίγο καλύτερη», προσθέτει.
Ενδεικτικό της ευαισθησίας αλλά και της ευφυΐας αυτών των παχύδερμων είναι το γεγονός ότι οι ελέφαντες βάζουν την προβοσκίδα τους πάνω στο πιάνο για να «εξερευνήσουν τα μουσικά κλειδιά για τον εαυτό τους».
«Ελπίζω ότι η μουσική θα αποτελέσει μέρος μιας διαδικασίας αποκατάστασης για τους ελέφαντες που είχαν αγχωτικές ζωές», καταλήγει ο κ. Μπάρτον.
ν

 


Translate this post