Ο πράσινος κομήτης και άλλα ουράνια φαινόμενα

Κατηγορία MAGAZINE, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Γεμάτος ο Ιούλιος από αστρονομικά συμβάντα, αφού εκτός της σεληνιακής έκλειψης θα εμφανιστεί στον ουρανό κι ένας τεράστιος πράσινος κομήτης.

Ο περίεργος πράσινος κομήτης PanSTARRS C/2017 S3 με τα ασυνήθιστα συστατικά είναι δύο φορές όσο ο πλανήτης Δίας. Πηγή: NASA

 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για έναν γιγαντιαίο πράσινο κομήτη, η ατμόσφαιρα του οποίου είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη Δία – τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.
Ο κομήτης C/2017 S3 θα προσεγγίσει το ηλιακό μας σύστημα αμέσως μετά την σεληνιακή έκλειψη που θα γίνει στις 27/28 Ιουλίου και από 1ης Αυγούστου θα είναι ορατός από τη Γη με γυμνό μάτι.
Ο κομήτης έγινε αντιληπτός μόλις πέρυσι το Νοέμβριο, ενώ από τότε δεν έχει πάψει να ξαφνιάζει τους αστρονόμους. Στις 2 Ιουλίου, έγινε ξαφνικά 16 φορές πιο φωτεινός, που σημαίνει ότι κάποιο σημείο του θερμάνθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε προκλήθηκε μια έκρηξη παγωμένου αερίου.
ν


ν

Ιούλιος: ο μήνας των αστρονομικών συμβάντων

Ο Ιούλιος του 2018 είναι ένας ασυνήθιστος μήνας, καθώς στη διάρκειά του θα παρουσιαστούν τα εξής ουράνια φαινόμενα:
1. Στις 13 Ιουλίου θα συμβεί η ετήσια μερική έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο.
2. Στις 17 Ιουλίου θα κάνει την εμφάνισή ο ευμεγέθης αστεροειδής Εστία, που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση 350 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο αστεροειδής θα είναι ορατός από τη Γη.
3. Την Πέμπτη 26 Ιουλίου, ο Ερμής ξεκινά την ανάδρομη πορεία του από το ζώδιο του Λέοντα.
4. Στις 27/28 Ιουλίου θα έχουμε την μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Σελήνης τα τελευταία 100 χρόνια. Η απόλυτη συσκότιση της Σελήνης θα διαρκέσει 4 ώρες, ενώ συνολικά η έκλειψη θα έχει διάρκεια 6 ωρών.
5. Στις 31 Ιουλίου ο πλανήτης Άρης, που ακολουθεί ανάδρομη πορεία, θα βρεθεί τόσο κοντά στη Γη, ώστε θα είναι ορατός με γυμνό μάτι.
Μπορείτε να τον δείτε να καταυγάζει τη νύχτα με το κοκκινωπό φως του, στρεφόμενοι Νότια, Νοτιοανατολικά.
6. Από το τέλος του μήνα θα είναι ορατός και ο παγωμένος πράσινος κομήτης C/2017 S3, ο οποίος στις 7 Αυγούστου θα βρεθεί πολύ κοντά στον πλανήτη μας.
Κάπως πολλά ουράνια συμβάντα μέσα σε ένα μήνα…
ν
Δείτε την απόκοσμη υποκίτρινη παρουσία του αστεροειδούς Εστία (Vesta) σε gif.
ν

ν

Η αντίθεση Άρη-Ήλιου

Την περίοδο της έκλειψης ο Άρης θα βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ήλιο, που σημαίνει ότι την περίοδο αυτή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την υγεία μας, καθώς η όψη αυτή ευνοεί την εξάντληση του οργανισμού, τα ατυχήματα, τη θερμοπληξία και τις ασθένειες από φλεγμονές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την αναστάτωση και την απρόσεκτη δράση.
ν

Ο κομήτης C/2017 S3 όπως φωτογραφήθηκε από τον Αυστραλό αστρονόμο Michael Jager αυτή την εβδομάδα. Ο κομήτης βρίσκεται τώρα στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης, ενώ το φως του είναι 1 εκατομμύριο φορές πιο λαμπρό από αυτό της φωτογραφίας. Photo: Michael Jager. Πηγή: Supplied
ν

Το τμήμα HORIZONS Solar System Dynamics του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA προβλέπει πως ο πράσινος κομήτης θα είναι ορατός από το δικό μας ημισφαίριο από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου, ενώ η πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη θα γίνει, όπως είπαμε, στις 7 Αυγούστου.
Στο νότιο ημισφαίριο θα είναι ορατός από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια ο κομήτης θα επιστρέψει στην πατρίδα του, στο Νέφος του Όορτ, και δεν θα τον ξαναδούμε για τα επόμενα 200 χρόνια.
Μην απογοητεύεστε όμως. Ένας άλλος κομήτης, 21P/Giacobini-Zinner θα επισκεφτεί τη Γη και θα είναι σχετικά ορατός από τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης ο 46P Wirtanen, γνωστός από το 1948, θα κάνει ένα σύντομο πέρασμα από τη Γη το φθινόπωρο και θα ορατός με γυμνό μάτι από τις 23 Νοεμβρίου.

ν

ν

Τι σημαίνει η εμφάνιση ενός κομήτη

Η εμφάνιση κομητών δεν συνδέεται τόσο πολύ με τις γήινες αναστατώσεις, όσο με δύο άλλα συμβάντα, που μπορεί όμως να είναι και αποτελέσματα προλήψεων.
Οι αρχαίοι λαοί πίστευαν πως οι κομήτες προοιωνίζουν ανατροπές και αλλαγές στην πολιτική ηγεσία των διαφόρων χωρών. Πίστευαν επίσης ότι η εμφάνιση ενός κομήτη είναι προάγγελος κάποιων συμβάντων κατά τα οποία θα πεθάνουν μαζικά πολλοί άνθρωποι, τις ψυχές των οποίων ήρθε να πάρει ο κομήτης μαζί του.
Ο αστρονόμος Κλαύδιος Πτολεμαίος (100-170) δίνει ιδιαίτερη σημασία στους κομήτες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μια έκλειψης, λέγοντας πως η εμφάνισή τους προκαλεί όμοια συμπτώματα με εκείνα που ιδιάζουν στη φύση του Άρη και του Ερμή, δηλαδή πυρκαγιές, καύσωνες, θυελλώδεις ανέμους και τα συνοδευτικά τους.
Όσο για το πού θα εμφανιστούν αυτά τα φαινόμενα, ο Πτολεμαίος αναφέρει τα εξής (Τετράβιλος, Α΄, 10,3-10,4): «Οι εμφανίσεις κομητών φανερώνουν, από τα μέρη του ζωδιακού όπου εμφανίζεται η κεφαλή τους και από τη διεύθυνση προς την οποία δείχνει το σχήμα της ουράς τους, τις περιοχές στις οποίες θα ενσκήψουν τα συμπτώματα, ενώ από τη σύσταση της κεφαλής τους δείχνουν το είδος του γεγονότος και το γένος που θα το υποστεί. Από τον χρόνο διάρκειάς τους τη διάρκεια του συμπτώματος και από τη σχετική θέση τους ως προς τον Ήλιο τον χρόνο έναρξής του. Εάν εμφανιστούν στην ανατολή φανερώνουν ως επί το πλείστον ταχύτερη έλευση των συμβάντων, ενώ εάν είναι εσπέριοι βραδύτερη».
v

 

Πάρτε θέσεις για την «έκλειψη του αιώνα» (vid)
v

 


Translate this post