Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τώρα και “θεραπευτικό” σεξ

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ένα ακόμη σκάνδαλο για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που κατηγορούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση γυναικών στην Αφρική.

ν

Η ΓΝΩΣΤΗ μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να γίνει πιο εύκολο για το προσωπικό να αναφέρει σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά, σαν απάντηση σε μια εκπομπή του BBC σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Αφρική, πληρώνοντας με φάρμακα.
Συγκεκριμένα, η οργάνωση βρέθηκε μπλεγμένη σε κύκλωμα πορνείας που το είχαν στήσει υπάλληλοί της. Το κύκλωμα περιλάμβανε «καταφανή και εκτεταμένη» χρήση τοπικών ιερόδουλων από το προσωπικό και έκδοσή τους σε πελάτες, με έναν άνδρα να καυχιέται ότι είναι πολύ εύκολο να ανταλλάξεις φάρμακα με σεξ στη Λιβερία.
«Λυπούμαστε για οποιαδήποτε περιστατικά στα οποία άνθρωποι αποτέλεσαν αντικείμενο παρενόχλησης, κακοποίησης ή κακής μεταχείρισης και/ή αισθάνθηκαν ότι δεν έτυχαν της αρμόζουσας συμπεριφοράς», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι MSF, που απασχολούν περίπου 40.000 ανθρώπους.
«Αν και διαθέτουμε μηχανισμούς αναφοράς όπου μπορούν να γίνουν παράπονα, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι γνωστοί, αξιόπιστοι και ότι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τους χρειάζονται».
Η βιομηχανία των οργανώσεων αρωγής έχει συγκλονιστεί από πληροφορίες για σεξουαλική κακομεταχείριση μετά την αποκάλυψη τον Φεβρουάριο ότι υπάλληλοι της Oxfam πλήρωναν για σεξ στην Αϊτή στη διάρκεια μιας αποστολής ανακούφισης μετά τον σεισμό του 2010.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, περισσότερα από 120 μέλη του προσωπικού περίπου 20 μεγάλων φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, απολύθηκαν ή έχασαν τη δουλειά τους πέρυσι λόγω ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.
ν

Σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση

Όσον αφορά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, άλλη έρευνα του Reuters αναφέρει ότι υπήρξαν 24 αποδεδειγμένες καταγγελίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με αποτέλεσμα πέρυσι να απολυθούν 19 άτομα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο BBC μια πρώην υπάλληλος της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν στήσει μια επιχείρηση πορνείας, η οποία εκμεταλλευόταν νεαρές Αφρικανές με σκοπό το κέρδος.
Όπως δήλωσε, είδε έναν συνάδελφό της να φέρνει «πολύ νεαρά» κορίτσια που ήταν ιερόδουλες σε καταλύματα διαμονής των MSF στην Κένυα.
«Βλέπαμε συχνά άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, να συνοδεύονται από πολύ νεώτερα ντόπια κορίτσια. Όλο αυτό είχε σεξουαλικό χαρακτήρα», δήλωσε στο BBC η ανώνυμη μάρτυρας, η οποία πρόσθεσε πως δεν μπορούσε να καταγγείλει τον άνδρα, γιατί ήταν υψηλότερα από αυτήν στην ιεραρχία της οργάνωσης.
Το Reuters διευκρινίζει πάντως πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις κατηγορίες, οι οποίες, σύμφωνα με το BBC, αφορούν διοικητικό προσωπικό και όχι γιατρούς ή νοσοκόμους.
Από την πλευρά τους οι MSF δήλωσαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς, αλλά δεν μπορούν να τους επιβεβαιώσουν και πως η έλλειψη λεπτομερειών δυσκολεύει το έργο αυτό.
«Λυπούμαστε βαθιά που σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το BBC δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να μας το αναφέρουν», δήλωσε η οργάνωση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία με την παγκόσμια εγκληματική οργάνωση δουλεμπόρων που προωθεί μετανάστες από τις χώρες της Αφρικής στη Δύση, ενώ το 2014 κατηγορήθηκαν ότι παρέδιδαν στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών του Στρατού των ΗΠΑ στη Λιβερία ανυποψίαστους Αφρικανούς στους οποίους γίνονταν πειράματα με τον ιό Έμπολα με σκοπό την παραγωγή εμβολίων.
Όπως ο Ιανός, έτσι και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φαίνεται πως είναι μια οργάνωση με δύο πρόσωπα.
v

 


Translate this post