Στην Ιταλία το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Ένα ψωραλέο ιταλικό πεύκο ηλικίας 1.230 ετών θεωρείται πλέον το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης, κλέβοντας τα σκήπτρα από τον «Άδωνι».

ν

ΕΝΑ ιταλικό πεύκο στο Εθνικό Πάρκο Πολίνο, στα νότια της Νάπολης, είναι πλέον αυτό που θεωρείται επιβεβαιωμένα –με βάση την επιστημονική χρονολόγηση– το γηραιότερο γνωστό δέντρο στην Ευρώπη, έχοντας ηλικία 1.230 ετών.
Το πεύκο, με την ονομασία «Ίταλους», διαδέχεται τον «Άδωνι», ένα ελληνικό πεύκο στην Πίνδο, που το 2016 είχε χρονολογηθεί ότι έχει ηλικία 1.075 ετών.
Πρόκειται για ένα είδος πεύκου που ονομάζεται Ρόμπολο, ή λευκόδερμη πεύκη, και που απαντάται σε μεγάλο υψόμετρο.
Την επιστημονική του ονομασία (Heldreich’s pine) την οφείλει στον Γερμανό βοτανολόγο Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ (Τheodor Heinrich Hermann von Heldreich, 3.3.1822 Δρέσδη – 7.9.1902 Αθήνα ή Θεόδωρος δε Χελδράιχ, όπως ο ίδιος υπέγραφε τα συγγράμματά του), ο οποίος το ανακάλυψε στα βουνά της βόρειας Ελλάδας στις 31 Ιουλίου 1851.
Οι Ιταλοί επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας Ecology. Ο «Ίταλους» περιστοιχίζεται και από άλλα χιλιόχρονα δέντρα στο ίδιο πάρκο.

ν

ν

Αντίθετα όμως από τον «Άδωνι», όπου η δενδροχρονολόγηση με τη μέθοδο των δαχτυλίων ήταν πιο εύκολη, στην περίπτωση του «Ίταλους» το εσωτερικό του δέντρου ήταν σε χειρότερη κατάσταση και η εκτίμηση της ηλικίας του ήταν πολύ πιο δύσκολη.
«Το εσωτερικό του ήταν σαν σκόνη. Ποτέ πριν δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο», δήλωσε στο National Geographic ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Αλφρέντο Ντι Φίλιπο του Πανεπιστημίου της Τούσκια στο Βιτέρμπο.
Οι επιστήμονες τελικά συμπέραναν ότι ο πρώτος δακτύλιος του ιταλικού πεύκου σχηματίσθηκε το 789 μ.Χ. Καθώς μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες οι δακτύλιοι του μεγαλώνουν ξανά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι το δέντρο θα φθάσει τα 1.300 χρόνια ζωής.
Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά ακόμη αιωνόβια δέντρα, μερικά από τα οποία πιθανώς έχουν ξεπεράσει και την ηλικία των 1.500 ετών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά για να επιβεβαιωθεί πόσο γέρικα είναι.

ν

ν

 


Translate this post