Ο Χρυσός Φοίνικας στο “Shoplifters” του Χιροκάζου Κόρε-Έντα (vid)

Κατηγορία Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ

Youmagazine Newsroom

 

• Σε μια βραδιά με έντονο πολιτικό πρόσημο, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών πήγε σε μια τρυφερή ταινία γεμάτη ανθρωπισμό.

• Δείτε το τρέιλερ της ταινίας “Shoplifters” στο τέλος του άρθρου.

ν

ΤΟΝ Χρυσό Φοίνικα του 71ου Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε το “Shoplifters” του Χιροκάζου Κόρε-Έντα που παρακολουθεί την πορεία μίας οικογένειας τυχοδιωκτών, η οποία αποφασίζει να δώσει προσωρινό καταφύγιο σε ένα μικρό κορίτσι. Με μία τρυφερή ταινία και πυξίδα του τον ανθρωπισμό, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και την καρδιά της κριτικής επιτροπής.
«Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, που με καλούν στο Φεστιβάλ των Καννών, λέω στον εαυτό μου ότι είναι πραγματικά ένας τόπος όπου κάποιος παίρνει πολύ κουράγιο», δήλωσε ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα παραλαμβάνοντας το βραβείο.
«Αισθάνομαι επίσης την ελπίδα, την ελπίδα ίσως που χάρη στον κινηματογράφο οι άνθρωποι που συγκρούονται καθημερινά, οι κόσμοι, οι χώρες που συγκρούονται, μπορούν ίσως να ξαναβρεθούν, να συναντηθούν. Θα δεχθώ λοιπόν, θα παραλάβω αυτό το κουράγιο και αυτή την ελπίδα που έλαβα εδώ», πρόσθεσε.
Ο σκηνοθέτης είπε ακόμη πως θέλει να μοιραστεί το βραβείο του «με τους δύο σκηνοθέτες που δεν μπόρεσαν να είναι εδώ στις Κάννες», τον Ιρανό Τζαφάρ Παναχί και τον Ρώσο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, που δεν έλαβαν άδεια από τις αρχές των χωρών τους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, και με «τους νέους σκηνοθέτες που ξεκινούν τώρα στο επάγγελμα και που θα μας προσφέρουν πολλές ωραίες ταινίες στο μέλλον».

ν

ν

Η φετινή απονομή είχε ακόμη έναν μεγάλο νικητή. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδικό Χρυσό Φοίνικα, σε μια ταινία που «τολμά και προκαλεί τα όρια της κινηματογραφικής τέχνης», όπως είπε η πρόεδρός της Κέιτ Μπλάνσετ, πριν ονοματίσει τον Ζαν Λικ Γκοντάρ.
Αν και ο 87χρονος Γάλλος δημιουργός δεν παραβρέθηκε στην τελετή, τιμήθηκε από την επιτροπή για το νέο του στρατευμένο κινηματογραφικό δοκίμιο “Το Βιβλίο της Εικόνας” (Le livre d’image).
Είκοσι επτά χρόνια μετά τον “Πυρετό της Ζούγκλας”, ο Σπάικ Λι επέστρεψε στο Διαγωνιστικό τμήμα των Καννών, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το “BlacKkKlansman” που είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Αφροαμερικανού ντετέκτιβ Ρον Στόλγουορθ.
ν


ν

Το Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στη Λιβανέζα Ναντίν Λαμπακί για το “Καπερναούμ” που σχολιάζει πολιτικά και κοινωνικά στερεότυπα της Μέσης Ανατολής, μέσω της ιστορίας ενός παιδιού που επαναστατεί ενάντια στη ζωή που έχει προαποφασιστεί γι’ αυτό.
ν


ν

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός δημιουργός του “Ida”, Πάβελ Παβλικόφσκι, για την ταινία “Ψυχρός Πόλεμος”, που αφηγείται την ιστορία ενός αδιέξοδου έρωτα με φόντο την Ευρώπη των πρώτων ψυχροπολεμικών χρόνων.
ν


ν

Το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν εξ ημισείας το “Lazzaro Felice” της Ιταλίδας Αλίτσε Ρορβάχερ και το “Three Faces” του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί (φωτο κάτω).
ν


ν

Το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Σαμάλ Γεσλιάμοβα για το “Ayka” του Σεργκέι Ντβορτσεβόι.
ν


ν

Το Βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Μαρτσέλο Φόντε για το “Dogman” του Ματέο Γκαρόνε.
ν


ν

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας: “Shoplifters” του Χιροκάζου Κόρε Εντα
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: “BlacKkKlansman” του Σπάικ Λι
Βραβείο της Επιτροπής: “Καπερναούμ” της Ναντίν Λαμπακί
Ειδικός Χρυσός Φοίνικας: “Le livre d’image” του Ζαν Λικ Γκοντάρ
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Πάβελ Παβλικόφσκι για το “Ψυχρός Πόλεμος”
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Μαρτσέλο Φόντε για το “Dogman” του Ματέο Γκαρόνε
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Σαμάλ Γεσλιάμοβα για το “Ayka” του Σεργκέι Ντβορτσεβόι
Βραβείο Σεναρίου: Εξ ημισείας στο “Lazzaro Felice” της Αλίτσε Ρορβάχερ και στο “Three Faces” του Τζαφάρ Παναχί
Χρυσή Κάμερα – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: “Girl” του Λούκας Ντοντ
Χρυσός Φοίνικας ταινίας Μικρού Μήκους: “All These Creatures” του Τσαρλς Γουίλιαμς

ν

ν

 


Translate this post