Η Ελλάδα είπε “ΟΧΙ” σε πρόταση του CERN για μονάδα θεραπείας καρκίνου!

Κατηγορία NEWS, Φυσική-Κοσμολογία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η χώρα της συμφοράς και της αγανάκτησης απέρριψε πρόταση του CERN για τη δημιουργία μονάδας πρωτονικής θεραπείας καρκινικών όγκων!

ν

ΚΑΠΟΤΕ Ελληνίδα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη. Ύστερα από την ξενάγηση που της έκαναν, αναρωτήθηκε: «Και σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά;»
Η αδαής επίτροπος ανήκε τότε στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα τα πράγματα εξακολουθούν και βρίσκονται στο ίδιο μεσαιωνικό σκοτάδι. Οι αστοιχείωτοι που μας κυβερνούν απέρριψαν την πρόταση του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα είτε γιατί δεν κατάλαβαν τι σήμαινε είτε γιατί δεν θέλουν να εξελιχθεί ο τόπος και να αποκτήσει η Ελλάδα, αντί για τα κουτορνίθια που βγαίνουν σήμερα από τα «ανώτατα» ιδρύματα, ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, κρίση και ανεξαρτησία γνώμης.
Έτσι, η υποτελής Αθήνα άφησε ελεύθερο το πεδίο σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και στο Μαυροβούνιο, να διεκδικήσουν την εγκατάσταση Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων στο έδαφός τους.
Όποια χώρα αναλάβει την επένδυση, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κατ’ αποκλειστικότητα την χρήση και εφαρμογή της για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής, και πιθανότατα και της Τουρκίας.
Όπως δήλωσε στο skai.gr ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ν

Τι αφορά αυτού του είδους η τεχνογνωσία και επένδυση

Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα υγιή κύτταρα γύρω από αυτόν.
Στο CERN, επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, πέραν των διαφόρων προγραμμάτων βασικής έρευνας στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, έχουν αναπτυχθεί και συνεχώς αναπτύσσονται καινοτόμες εφαρμογές στην Ιατρική, στις εγκαταστάσεις ISOLDE, για τη διάγνωση και καταπολέμηση του καρκίνου.

ν

ν

Και μια τέτοια υποδομή είναι αυτή που αρνήθηκε η χώρα μας (ιδρυτικό μέλος του CERN, από το 1954 αν και δεν έχει πληρώσει ούτε μια φορά συνδρομή), με αποτέλεσμα να την διεκδικούν σήμερα κράτη, που δεν είναι καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό ώστε να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τεχνολογικά και επιστημονικά τέτοιες υποδομές.
Υποδομές που λειτουργούν εδώ και χρόνια, σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ή βρίσκονται υπό αγορά (ή κατασκευή) σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και άλλες χώρες.
ν

Δηλώσαμε… απλοί παρατηρητές!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γαζή, τον Οκτώβριο του 2017 δημιουργήθηκε στο CERN κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε αυτή την κίνηση συνεργασίας από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας που δήλωσε ότι… δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της και παραμένει παρατηρητής!
Γενική Γραμματέας της ΓΓΕΤ είναι η Ματρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα, τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Φωτάκη.
Η πλήρης ελληνική αφασία!
ν

Διεκδικητές και συναντήσεις

Η ιδέα που κυριάρχησε στην συνάντηση των βαλκανικών κρατών ήταν να κατασκευαστούν δύο μεγάλες τεχνολογικές υποδομές επιταχυντικών συστημάτων με ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υποδομές αυτές να δοθούν στο Μαυροβούνιο ή σε άλλη βαλκανική χώρα.
Οι υπό παραχώρηση υποδομές αφορούν: α) Επιταχυντή ηλεκτρονίων παραγωγής ακτινών Χ (X-FEL – Free Electron Laser) υψηλής έντασης και ενέργειας αποκλειστικά για βιομηχανικές εφαρμογές και β) Επιταχυντή πρωτονίων παραγωγής κατάλληλης δέσμης ακριβείας για θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια ή ιόντα.
ν

Η μονάδα ISOLDE (Isotope Mass Separator On-Line Facility) είναι το Ιατρικό Τμήμα του CERN, όπου μεταξύ άλλων επιχειρείται να γίνει πραγματικότητα το παλιό αλχημικό όνειρο της αλλαγής ενός στοιχείου σε άλλο. Πηγή: CERN
ν

Ένα μήνα αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο CERN ημερίδα εργασίας (Forum meeting Medical Applications) όπου τέθηκαν οι προδιαγραφές και οι πιθανές συνεργασίες των ερευνητικών ομάδων για την υλοποίηση των έργων αυτών.
Ακολούθησαν τρεις βαλκανικές συναντήσεις, σε Τεργέστη (Φεβρουάριος 2018), Σόφια (Μάρτιος 2018) και Τίρανα (Απρίλιος 2018), όπου κατέληξαν στην εγκατάσταση μίας υποδομής και συγκεκριμένα αυτή που αφορά στην μέσω πρωτονίων θεραπεία του καρκίνου.
ν

Λάθος η αποχώρησή μας από την διεκδίκηση

Καθίσταται απολύτως σαφές, τονίζει ο Ευάγγελος Γαζής, ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από την διεκδίκηση της συγκεκριμένης υποδομής, όλες οι βαλκανικές χώρες επιζητούν την εγκατάστασή της στο έδαφός τους.
Κάτι αδιανόητο, αφού η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN και τεράστια επιστημονική συνεισφορά από το 1954, δικαιούται και διαθέτει την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση αυτής της υποδομής στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα κέντρο διεθνούς βεληνεκούς, με υψηλή τεχνολογία για την θεραπεία του καρκίνου.
Εάν όμως, η χώρα μας συνεχίζει να εμμένει στην θέση του παρατηρητή, η συγκεκριμένη τεχνογνωσία είναι βέβαιο ότι θα εγκατασταθεί σε κράτη που δεν είναι ούτε καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τέτοιες υποδομές.
ν

Οφέλη και παρασκηνιακές κινήσεις

Είναι απολύτως σαφές, πως μια τέτοια συνδυαστική υποδομή θα ενισχύσει τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό της χώρας σε ότι αφορά τον επιταχυντή πρωτονίων και ιόντων που θα αποδοθεί στην Ιατρική Επιστημονική Κοινότητα, με σκοπό την θεραπεία του καρκίνου, αλλά και την έρευνα Ιατρικής και Βιολογίας στην αλληλεπίδραση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών με την ζώσα ύλη.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλές βαλκανικές χώρες, με πρώτη την Βουλγαρία, έχουν επιδοθεί σε έναν παρασκηνιακό αγώνα εξασφάλισης των υποδομών αυτών για τη χώρα τους.
Αυτό δεν συμβαίνει με την Ελλάδα, καθότι ο λαός της επιλέγει συνεχώς τους πιο άχρηστους και ηλίθιους να κυβερνήσουν τη χώρα.
Κατά τα άλλα, θέλουμε να γίνουμε το… Μαϊάμι της Μεσογείου, τρομάρα μας!

 


Translate this post