«Ο Νέος της Μαντίνειας»: Ένα αριστούργημα στο φως (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαία Ελλάδα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζει τον «Νέο της Μαντίνειας».

ν

Ο ΝΕΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ, το αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού, παρουσιάζεται από τις 16 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η παρουσίαση εντάσσεται στο «Αθέατο Μουσείο», που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, με το συγκεκριμένο άγαλμα να αποτελεί το 17ο αντικείμενο της επιτυχημένης αυτής δράσης.
Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Το έργο αναδύθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 16 Απριλίου στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) για να παραμείνει εκεί έως την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018.
Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού.
Η έκθεσή του στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα: Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.
ν

Μαρμάρινο ανάγλυφο βάθρου από το Μαντίνεια της Αρκαδίας. Το έργο κινείται στα πρότυπα της τριάδας Λητώ, Άρτεμις και Απόλλων και πιθανώς αποτελούσε τμήμα βωμού. Εδώ παρουσιάζονται τρεις από τις εννέα Μούσες με μουσικά όργανα και περγαμηνές. Το ανάγλυφο είναι πιθανώς έργο μαθητή του Πραξιτέλη. Μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η Μαντίνεια ήταν αρχαιότατη πόλη της Αρκαδίας,  την οποία μνημονεύει και ο Όμηρος  ως τερπνή χώρα (Μαντινέη ερατινέη). Ονομάσθηκε έτσι κατά την παράδοση από τον ήρωα Μαντινέα,  τον γιο του Λυκάονα.
Η Μαντίνεια αποτελούσε στην αρχή ένωση πέντε δήμων με πρωτεύουσα την ακρόπολη Πτόλη. Συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο όπου αμέσως μετά οι κάτοικοί της συγκεντρώθηκαν σε πόλη δημιουργώντας Πολιτεία.
Η περιοχή γύρω από την πόλη ονομαζόταν «Μαντική» και καταλάμβανε όλη τη σημερινή πεδιάδα της Τρίπολης που εκτείνεται ακριβώς μέχρι τη θέση της αρχαίας Μαντίνειας. Τα ερείπια της αρχαίας Μαντίνειας που βρίσκονται στο κάμπο γύρω από την Τρίπολη καλούνται σήμερα Παλαιόπολη και με την ίδια ονομασία Μαντίνεια φέρεται επαρχία της Αρκαδίας, η οποία πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη.
Σώζονται το αρχαίο θέατρο των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (4ος/3ος αιώνας π.Χ.), το Βουλευτήριο, λείψανα της αρχαίας Αγοράς, λουτρικό συγκρότημα των ρωμαϊκών χρόνων και ο εκατόμπεδος Ναός της Μεσοπολίτιδος Αρτέμιδος.

ν

ν

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες και κάνουν μαζί τους έναν μαγικό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου.
ν

Ημερομηνίες παρουσιάσεων

4 και 25 Μαΐου, 8 Ιουνίου και 6 Ιουλίου ημέρα Παρασκευή και
3 και 10 Ιουνίου, 15 και 22 Ιουλίου ημέρα Κυριακή.
Ώρα έναρξης: 13:00.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλ. Επικοινωνίας: 213-2144856, 213-2144858, 213-2144866, 213-2144893.

 


Translate this post