«Νονά» των Σκοπίων η Μέρκελ: Τα αποκάλεσε Μακεδονία!

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε το Ζόραν Ζάεφ λέγοντας: «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό»!

Η μέντορας και υποστηρίκτρια του Αλέξη Τσίπρα, Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό. Image: Supplied
ν

ΥΠΕΡ στις εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα στις ονομασίας τάχθηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά στις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν παρά βοηθούν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις στις δύο κυβερνήσεις. Σημείωσε δε, αποκαλώντας «Μακεδονία» τα Σκόπια εννέα φορές, ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.
Στη συνέχεια και πριν αρχίσει να τοποθετείται στη συνέντευξη Τύπου προσφώνησε τον Ζάεφ λέγοντας: «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό».
Για πρώτη φορά οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μια λύση για το θέμα του ονόματος, τόνισε η Μέρκελ.
«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα», είπε η Μέρκελ. «Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα, νομίζω ότι οι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Έχω εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές ότι θα επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή. 
»Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει. Οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί “η τρύπα της βελόνας”, και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι προσβλέπει στη Γερμανία για την ένταξη της χώρας του σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.
«Η Μακεδονία αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.
ν

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 


Translate this post