Νέα επαναστατική θεραπεία της επιληψίας με laser

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μείωση των κρίσεων σε επιληπτικούς ασθενείς σε ποσοστό 70% προσφέρει μια νέα ελάχιστα επεμβατική θεραπεία καυτηριασμού με ακτίνες laser!

Ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Freiburg, Βασίλειος Βουγιούκας. Image: Supplied
ν

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ θεραπεία εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία δυο χρόνια σε πολλά κέντρα στις ΗΠΑ και παράλληλα με την ελάττωση των κρίσεων, μειώνει σημαντικά τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών σε σχέση με τις μέχρι σήμερα θεραπείες!
«Η νέα θεραπεία βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο ζωής των επιληπτικών ασθενών και παράλληλα γεννά ελπίδες για την μελλοντική αντιμετώπιση της ασθένειας», αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός, υπεύθυνος τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στο Νοσοκομείο Metropolitan κ. Βασίλειος Βουγιούκας.
Η νέα ελάχιστα επεμβατική θεραπεία καυτηριασμού πραγματοποιείται με το ειδικό μηχάνημα Visualase , το οποίο ελευθερώνει τη δέσμη ακτινών laser.
Η νέα θεραπεία θα αρχίσει πολύ σύντομα να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα καθώς το Visualase θα είναι διαθέσιμο στο νοσοκομείο Metropolitan από την 1η Μαΐου 2018.
Υπεύθυνοι λειτουργίας του θα είναι ο Διευθυντής του τμήματος ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής κ. Β. Βουγιούκας και η Διευθύντρια του τμήματος Ακτινολογίας κ. Κ. Βαράκη. Πρόκειται δε για το πρώτο μηχάνημα τέτοιου τύπου που θα λειτουργήσει στην Ευρώπη.
ν

Συμβατικές τεχνικές – θεραπείες

Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, ένας στους τρεις πάσχοντες από επιληψία, δεν είναι σε θέση να ελέγξει το νόσημά του, παρ’ όλη τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.
Οι ασθενείς με επιληψία, αντιμετωπίζουν μείζον προσωπικό πρόβλημα, που οδηγεί σε βαριές μορφές κατάθλιψης, λόγω της αδυναμίας προς εργασία και αυτοεξυπηρέτηση, αν δε είναι στην παιδική ηλικία παρουσιάζουν μαθησιακές διαταραχές.
Στους ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις, μέχρι σήμερα εφαρμόζονται διάφορες χειρουργικές τεχνικές που περιλαμβάνουν την μικροχειρουργική εξαίρεση της επιλεπτογενούς περιοχής, όταν αυτό είναι εφικτό καθώς και την διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου με εμφυτεύσιμο διεγέρτη.
Οι τεχνικές αυτές μπορούν να επιφέρουν σε ασθενείς με επιληψία ελάττωση της μέσης συχνότητας των κρίσεων σε ποσοστό 50%-70%.
Παρ όλα τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των συμβατικών τεχνικών για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων περιστατικών, το ποσοστό των επιπλοκών, όπως μετεγχειρητικές λοιμώξεις ή ακόμα και απορρύθμιση νευροψυχολογικών λειτουργιών, δεν είναι αμελητέα.
ν

Η νέα θεραπεία: καυτηριασμός με laser

«Τα τελευταία δυο χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες τα συγκεκριμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται με την καινούρια ελάχιστα επεμβατική τεχνική καυτηριασμού με ακτίνες laser (stereotactic laser ablation)», αναφέρει ο κ Βουγιούκας και προσθέτει:
«Με τη βοήθεια νευροπλοηγού, τοποθετείται στον εγκέφαλο του ασθενή μέσα από οπή μόλις 3,5 χιλιοστών καθετήρας στην περιοχή του εγκεφάλου, από την οποία ξεκινούν η επιληπτικές κρίσεις.
»Στη συνέχεια ο ασθενής μεταφέρεται στον μαγνητικό τομογράφο. Εκεί αφού επιβεβαιωθεί η σωστή θέση του καθετήρα απεικονιστικά, ξεκινάει η δεύτερη φάση της παρέμβασης.
»Ο καθετήρας συνδέεται με το ειδικό μηχάνημα Visualase από το οποίο ελευθερώνεται δέσμη ακτινών laser. Με αυτό τον τρόπο και με απόλυτη ασφάλεια καυτηριάζεται η επιλεπτογόνως περιοχή. Το αποτέλεσμα του καυτηριασμού γίνεται άμεσα ορατό από τον μαγνητικό τομογράφο».
Ο ασθενής, μετά την επέμβαση η οποία διαρκεί 45 λεπτά και γίνεται με ολική νάρκωση, μεταφέρεται στο δωμάτιο και παίρνει εξιτήριο την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
Τα αποτελέσματα που έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί από αρκετά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εφάμιλλα των συμβατικών τεχνικών ως προς την ελάττωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων. Τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι σημαντικά μικρότερα.
Η καινούρια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος προσφέρει σε ασθενείς που πάσχουν από φαρμακευτικά ανεξέλεγκτες επιληπτικές κρίσεις, πολύ καλά αποτελέσματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με ελάχιστες παρενέργειες. Αναμένεται να δώσει λύση σε πολλούς επιληπτικούς ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τις κρίσεις ικανοποιητικά με φαρμακευτική αγωγή.
ν

Μια αρχαία νόσος

Η επιληψία ή ιερά νόσος, είναι για μια από τις αρχαιότερα αναγνωρισμένες παθήσεις στον κόσμο, αφού υπάρχουν γραπτές αναφορές που χρονολογούνται 4.000 χρόνια π.Χ. Και μάλιστα πρώτος ο Ιπποκράτης (460-357 π.Χ.) χρησιμοποίησε τον όρο «επιληψία».
Σήμερα στους επιληπτικούς συμπεριλαμβάνονται πολλοί μουσικοί, αθλητές και αστέρες του Χόλιγουντ. Διάσημοι επιληπτικοί ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ και ο Τρούμαν Καπότε.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η επιληψία είναι μια χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μια νόσο που χαρακτηρίζεται από διαλείπουσες κρίσεις, δηλαδή από σύντομης διάρκειας επεισόδια ακούσιων σπασμωδικών κινήσεων που μπορεί να αφορούν μόνο ένα μέρος του σώματος, όπως το ένα χέρι ή το ένα πόδι (εστιακή κρίση) ή και ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη κρίση). Μερικές φορές συνοδεύονται από απώλεια συνείδησης και ελέγχου της λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν επιληψία (40 εκατομμύρια στον αναπτυσσόμενο κόσμο και 10 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες). Στην Ελλάδα πάσχουν από επιληψία γύρω στα 100.000 άτομα.
Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με επιληψία 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η ιατρική επιστήμη δίνει συνεχή αγώνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων.
Περισσότερες πληροφορίες: www.vougioukasv.gr – Τηλ. 6986-613333.

 


Translate this post