Ντάισελμπλουμ: Τσίπρας και Τσακαλώτος ήταν πολύ υπάκουοι

Κατηγορία Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

«Εύσημα» στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών απέδωσε ο Ολλανδός πολιτικός, πριν παραδώσει τα ηνία του Eurogroup.

ν

ΣΤΗΝ τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαξαν εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ήταν τόσο υπάκουοι, που σχεδόν όλα έγιναν ευκολότερα από τότε… Δημιουργήθηκε μια ευκολότερη κατάσταση».
Στη συνέντευξή του που δημοσιεύουν οι Financial Times, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρεται και στα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι του 2015 για τη χώρα μας. Και αποκαλύπτει ότι οι Γερμανοί, για να τρομοκρατήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, έβαλαν μια σειρά χωρών από την κεντρική αλλά και τη νοτιοανατολική Ευρώπη να την απειλήσουν με Grexit.
«Πίσω από τη Γερμανία ήταν μια σειρά από άλλες χώρες που έλεγαν: Ως εδώ!» υποστηρίζει. «Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη, δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση∙ πρέπει να μιλήσουμε για το plan B».
Φυσικά επρόκειτο για κόλπο, ώστε να τρομάξουν οι Έλληνες και να πέσουν στην αγκαλιά της Άνγκελα Μέρκελ, αποδεχόμενοι οτιδήποτε θα τους έλεγε.
Τονίζει ωστόσο ότι ο ίδιος θεωρούσε το ενδεχόμενο ενός Grexit «τεράστιο λάθος» και «ζημιογόνο» για την Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ επίσης παραδέχεται ότι κάποια από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν «υπερβολικά».
Τον Γερούν Ντάισελμπλουμ διαδέχεται ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.
Οι δηλώσεις αυτές του Ντάισελμπλουμ αποδεικνύουν ότι ουδέποτε έγινε κάποια «περήφανη διαπραγμάτευση», ουδέποτε δόθηκε κάποια «σκληρή μάχη».
Τσίπρας και Τσακαλώτος έπεσαν και προσκύνησαν τους ισχυρούς της Ευρώπης.
Το ζήτημα είναι πως όταν μπρουμυτίσεις μια φορά, σου γίνεται συνήθεια και μετά μπρουμυτίζεις μπροστά σε όποιον άλλον ισχυρό θα συναντήσεις.
Προσκυνημένη κυβέρνηση, προσκυνημένη χώρα.

 


Translate this post