Ανακοίνωση Δικαστών και Εισαγγελέων προς Ερντογάν

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Με αφορμή την απαίτηση των Τούρκων για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση λέγοντας ότι η δικαστική κρίση δεν εξαρτάται από αποδοκιμασίες ξένων πολιτικών.

ν

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν τα μειωτικά σχόλια του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν για την ελληνική δικαιοσύνη, στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, σχετικά με την άρνηση έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Άγκυρα. Οι Έλληνες δικαστές σηκώνουν το γάντι και θυμίζουν ότι:
«Η ελληνική δικαιοσύνη «χει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών».
Για την αναφορά Ερντογάν περί «διατάραξης του σεβασμού του για την ελληνική Δικαιοσύνη» και τη διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα» η Ένωση υπενθυμίζει ότι σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών τον Φεβρουάριο του 2017 ανέφερε ότι «με τρεις αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στις 26 Ιανουαρίου 2017 δέχθηκε, ότι ενδεχόμενη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό και με το σκεπτικό αυτό αποφάσισε την μη έκδοσή τους».
«Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων», τονίζει.
Ακόμη, αναφέρει ότι στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, που ακολούθησε στις 19 Μαΐου στο Κισινάου της Μολδαβίας, το ζήτημα τέθηκε και συζητήθηκε ως κορυφαίο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Και συνεχίζει:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αντιλαμβανόμενη την ανεπίτρεπτη πίεση που ασκήθηκε από κυβέρνηση τρίτου κράτους στο δικαστικό σύστημα της χώρας μας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πλήρους υποστήριξης».
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχολιάζει και την αναφορά του Τούρκου προέδρου ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», θυμίζοντας τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες.

 

 


Translate this post